Læsetid: 2 min.

Når majsen visner

Store dele af det sydlige Afrika står igen over for en omfattende hungerkatastrofe
18. maj 2002

Nu lyder advarslerne igen: Majshøsten er slået fejl i det ene land efter det andet i det sydlige Afrika, og indenfor de nærmeste måneder vil millioner af mennesker mangle mad.
Malawi, Zambia og Zimbabwe har været ramt af langvarig tørke. I Lesotho og dele af Mozambique er det derimod oversvømmelser og styrtregn, der har ødelagt markerne – i Mozambique er regnskyllene tilmed kommet oven på sidste års tørke og har dermed gjort en slem situation værre endnu.
Sultne, underernærede mennesker er også endnu mere sårbare overfor de epidemiske sygdomme, der hærger regionen – aids, malaria, tuberkulose.
»Malawi står foran en overhængende risiko for hungersnød, hvis der ikke kommer fødevarehjælp, men i Zimbabwe kan katastrofen blive større på grund af antallet af berørte mennesker og situationens alvor,« siger Brenda Barton fra FN’s Verdensfødevareprogram, som allerede deler fødevarer ud til 2,6 millioner menensker i regionen.
»Vi er ikke helt derhenne endnu – folk har stadig noget at spise, men det er vilde grønsager, kassavablade og den slags,« tilføjer hun.

Majs er den livsvigtige afgrøde, som millioner af mennesker i det sydlige Afrika er afhængige af for at overleve.
Udfordringen består i at overleve fra majshøst til majshøst – og i den magre periode ind i mellem.
»Folk i Malawi sulter hvert år,« siger Cecilie Winther, som er katastrofemedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp.
»Forskellen er, at sultperioden har været længere i år. Folks lagre fra sidste år er sluppet op for længst, og vi har allerede delt fødevarehjælp ud i en periode. Nu er høsten så i gang, men udbyttet er så dårligt, at der venter en ny katastrofe allerede om få måneder,« siger hun.
I Malawi er folk allerede begyndt at høste majsen nu, fordi de sulter og for at hindre, at andre sultne stjæler afgrøderne fra marken, siger hjælpeorganisationen CARE’s lokale afdeling i landet.
Og næste år fortsætter den onde cirkel, fordi såsæden er spist og der intet er tilbage til at plante ud på markerne.
Internationale hjælpeorganisationer vurderer, at tre millioner mennesker mangler mad i Zimbabwe, mens 1,2 millioner sulter i Zambia. 400.000 har brug for fødevarehjælp i Mozambique og 130.000 i Swaziland. Lesothos ministerpræsident erklærede den 22. april, at landet var i hungersnød, og bad om hjælp til at føde mindst 34.000 mennesker.
»I Malawi, hvor folk normalt plejer at begynde at sulte i december eller måske februar, kan vi se, at majsen vil slippe op allerede i juli eller august,« siger Cecilie Winther.
»Reserverne kan ikke strækkes i syv eller otte måneder uden majs. Men det er en snigende katastrofe, som det er meget svært at råbe op om.«
Som om det ikke er nok, advarer meteorologerne om, at klimafænomenet »El Niño« kan ødelægge også næste års høst. Omkring juni måned vil man have et billede af, hvor kraftig opvarmningen af et bestemt område i Stillehavet ud for den Sydamerikanske kyst bliver – og dermed hvor store konsekvenser man kan regne med i form af tørke og oversvømmelser andre steder på kloden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her