Læsetid: 4 min.

Narkomaner kan igen fixe i fred

Kunstprojektet ’Beskyttelsesrum’ på Halmtorvet giver stofmisbrugerne plads til at fixe heroin i fred – men kun i de 16 dage
25. maj 2002

Kunstprojektet ’Beskyttelsesrum’ på Halmtorvet giver stofmisbrugerne plads
til at fixe heroin i fred – men kun i de 16 dage

Social kunst
Halmtorvet holder vejret. Det meste af den store plads er blevet til en flad, tom stensteppe; husfacaderne glinser blanke og byfornyede i solen, og de nyåbnede cafeers fortovsstole står stablet op ad husmurene, som om de venter på, at andre skal tage hul på tomheden først. Men oppe mod Hovedbanegården er der stadig liv. Her står bænkene rundt om rundkørslen, hvor der drikkes stærkøl i al slags vejr, og her ligger den gamle bunker, som Vesterbros stofmisbrugere i mange år har brugt til at fixe på. Kommunen ved det godt, for de har sat containere til brugte kanyler op, og politiet på Station 1 ved det også godt, for de smider narkomanerne væk.
I dag er der blevet plantet blomster uden for indgangen til bunkeren, der ikke har været i brug siden krigen; udenfor står kunstneren Kenneth Balfelt og taler med en af beboerne fra ejendommen overfor, og indenfor går hans meddesigner Steffen Nielsen og muger ud. I det lange smalle rør i cementklodsens indre viser Nielsen mig de tre udgaver af et fixerum:
»Det første her er gemt i et aflukke, så man kan være i fred. Så er der et, hvor to kan sidde sammen og lægge benet op, hvis de skal skyde sig der. Og hernede skal det være mere mobilt, med møbler man kan flytte rundt på,« siger Steffen Nielsen.
Måske virker det som et meget almindeligt, sympatisk socialt projekt. Problemet er bare, at fixerum er ulovlige. I modsætning til lande som Tyskland og Holland har Danmark ikke nogen firemeters-regel, der gør det muligt for de hårde stofmisbrugere at injecere deres narkotika under lægeligt opsyn. I Danmark er stofmisbrugere altid fredløse. Men man må gerne lave et kunstprojekt, hvor man i 16 dage indretter fixerum med sygeplejersker, kanyler og ordnede forhold i en gammel bunker.

Mere hjemløshed
»Fixerumsprojektet er med i et større kunstprojekt, som hedder Contemplation Room og handler om åndehuller i storbyen,« forklarer Kenneth Balfelt.
»Ideen kom af, at jeg var så harm over den her plads. De har brugt 26 millioner på at dræbe den, hvor de kunne have gjort den social ved at bruge 100.000 kroner på noget græs. Her midt i juli river Vej & Park bunkeren ned for også at sætte den ende i stand. Så bliver stofmisbrugerne endnu mere hjemløse.«
I et brev til beboerne på Halmtorvet har Balfelt skrevet, at han håber, de vil lave en masse larm, når fixerummet åbner.
»De er bekymrede over, om det vil trække alle narkomanerne tilbage i området. De har haft dem de sidste 30 år. Det er beboerne, der redder deres liv, når de har fået en overdosis, og vennerne er blevet bange og er stukket af. Og det er dem, der hiver børnene væk fra bunkeren, når forældrene har givet dem lov til at lege der, fordi de ikke aner, at den er fuld af kanyler. Det er dem, fordi ingen i systemet må hjælpe en narkoman.«
– Tror du narkomanerne vil bruge fixerummet i de 16 dage?
»Helt klart. Stofmisbrugerne har tre problemer: De bliver stresset af politiet, de får infektioner, og de har også en stor skyldfølelse omkring de efterladte sprøjter. Jeg har fået meget støtte fra Brugerforeningen, ligesom sygeplejerskerne Nina Brünés og Charlotte Fich kommer fra Projekt Udenfor og Ambulatoriet Stæren og arbejder i deres fritid sammen med Kim Hedegaard, som er ambulancefører og ansvarlig for Kanylebussen. Ingen, der har med stofmisbrugere at gøre, er i tvivl om, at der er brug for fixerum.«
– Det lyder som en god sag, men hvorfor er det kunst?
»Det er kunst, fordi jeg er kunstner. Det er egentlig ikke så interessant. Det vigtige er, at vi laver et fixerum, ikke om det hedder ’kunst’.«
– Men du har fået lov til at lave noget ulovligt, fordi det er ’kunst’?
»Jeg ved ikke, om jeg har fået lov. Hos vicepolitidirektøren var beskeden: ’Det er ulovligt, det er ulovligt, det er ulovligt, og du kan ryge 20 dage i fængsel.’ Og så grinede han. Men han gav mig ikke lov. Jeg har slået på kunst-aspektet over for dem, der kunne blive farlige – politiet, kommunen og så videre. Men for det meste har det været totalt ligegyldigt. Jeg materialiserer ideerne fra den lange debat om narkopolitik og fixerum og gør dem til noget, man kan røre ved og sanse. Mine kunstprojekter er socialpolitiske og kontekstrelaterede; de forholder sig til de rum de er i, og de rører ved verden. Derfor er det også vigtigt, at ikke bare stofmisbrugerne, men også almindelige mennesker kommer og ser, hvordan her ser ud, ser fixerummet stå der som noget konkret og virkeligt i stedet for noget tåget og farligt.«
Balfelt står halvt op i stolen. Han skal mødes med
sygeplejerskerne for at vise de halvfærdige rum frem. Snart vil det vise sig, om kontemplative storbyrum kun er for velfungerende borgere, eller om stofmisbrugerne får lov at få 16 dages fred.

*’Beskyttelsesrum’ åbnede i går og fungerer indtil den 9. juni i bunkeren på Halmtorvet. Det har åbent for offentlig-
heden onsdage 18-20 og søndage 12-14. Ud over Balfelt og Larsen har kunstneren Jason Dodge designet sygeplejerskernes uniformer, og projektet er støttet af en række foreninger, organisationer og enkeltpersoner, som hjælper med udstyr, tilladelser og dokumentation. Contemplation Room har basis på udstillingsstedet Overgaden, Overgaden neden Vandet 17 på Christianshavn, og varer fra 25. maj til 23. juni med 37 kunstnere. Se www.overgaden.org eller www.contemplation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her