Læsetid: 5 min.

NEKROLOGER

3. maj 2002


Barry Took, 73 år
*»Humorist,« er et af de ord, der bedst beskriver manden, som var med til at stable Monty Pythons Flyvende Cirkus på benene. Komikeren og manuskriptforfatteren Barry Took er død, 73 år gammel.
Han var komediekonsulent på BBC i 1969 og samlede de seks unge, komiske talenter og fik dem sat igang med at lave deres eget tv-show. En BBC-chef døbte det Baron von Tooks Flyvende Cirkus, fordi Barry Took godt kunne lide at herse med sine medarbejdere, og efter måneders diskussion om andre mulige navne, endte det i let revideret form med at blive accepteret.
Men Barry Took nåede meget andet gennem sin næsten 50 år lange karriere som komiker, radio- og sitcomforfatter og tv-vært. Han blev født i 1928 i London, gik ud af skolen allerede som 15-årig og fik sin videre uddannelse fra radioen. Efter at have tjent i luftvåbenet under Anden Verdenskrig, hvor han også flirtede lidt med scenen og stablede revyer på benene, besluttede Took sig for at forfølge en karriere som komiker.
I sin selvbiografi, A Point of View (1991), skrev Took, der følte sig sin fysiker-bror mentalt underlegen, at »jeg kunne ikke være den kloge i familien, så jeg besluttede mig for at være den sjove.«
Op gennem 1950’erne optrådte han som stand up-komiker på forskellige varietéer, før han begyndte som komedieforfatter på radioen. Her blev han fast makker med Marty Feldman, som han havde mødt på varietéerne. De to var et godt forfatterpar, der gjorde radiohumoren meget populær og siden skabte bl.a. en af de bedste og mest succesfulde sitcoms nogensinde på britisk tv, Bootsie and Snudge, der løb over 100 episoder.
Flere komedieserier fulgte, men da makkerskabet med Feldman gik i opløsning sidst i 1960’erne, fortsatte Took som konsulent og producer på forskellige af de store, engelske tv-stationer. Mest personlig tilfredsstillelse fik han dog ud af at udtænke On the Move-tv-serien, der skulle hjælpe folk med at lære at læse.
Barry Took var også en populær tv-personlighed, og fra 1979 og næsten 20 år frem var han fast inventar på forskellige tv-programmer og quiz-shows. Han skrev også flere bøger og arbejdede som kritiker for magasinet Punch. »Barry Took var en af radiokomikkens pionérer,« sagde BBC-chefen Alan Yentob i forbindelse med Tooks død. »Han var en stor komediemanuskriptforfatter.« CMC

Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza, 81
*Det er ingen overdrivelse at kalde den tysk-ungarsk-schweiziske baron og industrimand Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza for en af verdens mest betydningsfulde kunstsamlere. Udover opbygningen af Thyssen-familiens industriimperium (stål, olie, fast ejendom, computer) samlede han som privatmand en kunstskat, der kun overgås af dronning Elizabeth.
Interessen havde han ikke fra fremmede, farfaderen, der grundlagde det første Thyssen-stålværk ved Rhinen, havde købt marmorstatuer af Rodin, faderen interesserede sig for de gamle mestre, mens Hans-Heinrich lagde hovedvægten på det 19. og 20. århundredes malere.
»Når jeg ser et billede, som jeg kan lide, så må jeg bare have det – for hver en pris,« forklarede han engang. Men det betød ikke, at han bunkede billederne sammen derhjemme; Thyssen lånte gerne ud til museer, og 1993 solgte han halvdelen af sine 1.600 malerier til den spanske stat, der åbnede et særligt museum i Madrid til samlingen.
Salgsprisen på to milliarder kr. var langt under markedsværdi, men når det gjaldt kunsten, var Thyssen en sand altruist – ganske modsat privat- og forretningsmanden Thyssen: Han havde været gift fire gange og fået fire børn, da han mødte Tarzan-skuespilleren Lex Barkes enke, Carmen Cervera.
»Hun er den eneste, der giftede sig af kærlighed, for de andre handlede det bare om pengene,« mente han.
Kort efter han i 1990’erne overlod ledelsen af familiens holdingselskab til sin ældste søn, Georg-Heinrich, indledte han en grusomt dyr strid med sin søn om det alt for magre afkast, han mente at få. Tre år og en milliard kr. til advokaterne kostede det, før Thyssen indgik forlig.
Thyssen-koncernen blev for fem år siden fusioneret med Krupp.wpr

Ruth Handler, 85
*Søde piger kommer i himlen, de uartige kommer allevegne! Rigtig uartig er Barbiedukken vel ikke, men alligevel er Barbie (f. 1949 med den tyske Lilli som forbillede), nået verden rundt i millioner af eksemplarer. Nu er Barbies skaber død, 85 år gammel.
Ruth Handler var født Ruth Mosko og yngste barn (af ti) af en polsk grovsmed i Denver, Colorado. Måske karakteristisk for 1950’ernes holdning til kvindelig iværksætterånd fik hendes firma navn efter de to mænd, hun samarbejdede med, hendes mand gennem 63 år, Elliott Handler og designeren ‘Matt’ Mattson – Mattel.
Barbie og hendes kæreste, Ken (f. 1961) var opkaldt efter Handlerparrets egne børn, men der kom mange flere dukker til, blandt andre den afro-amerikanske Christie i 1969 og i 1981 en egentlig sort Barbie. Populærest hos pigerne selv er måske de ‘fine kjoler’, men gennem sit tøjvalg har Barbie også optrådt i mange fleksible funktioner som læge, politiker, astronaut og politi, ja både en gravid og en kørestols-Barbie har verden set.
Faktisk kom Barbie i ideologisk modvind to gange: Ved fremkomsten i 1949, da tanken om at give uskyldige småpiger en dukke med bugnende bryster som legetøj mødte et ramaskrig. Og igen tyve år senere, da rødstrømpegenerationen anså hele Barbies fremtoning for støtte til traditionelle kønsroller og værdier – fra ekstravagante tøjvaner til kunstig lang krop, lige-ud-i-luften-barm og fødder permanent indstillet til høje hæle.
Ruth Handler blev iøvrigt opereret for brystkræft i 1970 og brugte de efterfølgende år til at designe bedre brystproteser for kvinder i samme situation.mlk

Jack Johnson, 77
*Med fodboldtræneren Jack Johnsons død er en høj røst i den danske fodboldverden forstummet.
Ikke få dommere og linjevogtere pådrog sig tinnitus-agtige lidelser, når den iltre træner gav sin mening til kende fra sidelinjen. »Den Lyses« oratoriske udfoldelser kunne høres over hele stadion.
Jack Johnson var oprindeligt B 1909’er, og det var i den røde trøje, fighteren påkaldte sig så megen opmærksomhed, at han kunne trække i landsholdstrøjen.
Med list blev Jack Johnson i 1959 lokket over til rivalerne fra B 1913, som han samme år førte op i 1. division, dengang landets bedste række. Med Johnson ved roret blev ’de blå’ en magtfaktor i de tidlige tressere. B 1913 erobrede i de år en sølv- og to bronzemedaljer, og i ’63 vandt de Landspokalfinalen mod Køge.
Med kapaciteter som Erik Lykke Sørensen, Knud Engedahl, Ejgil Misser, Palle Bruun og Bent Løfqvist på holdet spillede B 1913 Europa Cup-kampe mod så legendariske klubber som Real Madrid og Barcelona.
Senere blev Johnson træner i Norge, Island og Kenya, inden han vendte tilbage til Fyn, hvor han efter en periode i OB førte barndomsklubben B 1909 tilbage til 1. division.j.k.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her