Læsetid: 4 min.

Olsens forbandede pligt

Til tirsdagens pressemøde havde landstræner Morten Olsen regnet ud, at VM-truppen har en gennemsnitsalder på 27 år
7. maj 2002

Fodbold
Fra den 10. maj går det løs med ’samlingen’ på de sagnomspundne græsplæner ved Vedbæk, og efterhånden som spillerne får fri fra klubberne, dukker de op til den sidste afpudsning. Forude venter den forfærdelige koreanske køkken, de uforudsigelige afrikanere, Uruguays blanding af beton, svinestreger og gudbenådede angrebsspillere, samt et fransk hold hvis bænk på en god dag selv kunne vinde VM.
»Det højeste du kan nå som fodboldspiller er deltagelse i VM.
Derfor er det klart at du kommer til at skuffe nogle,« sagde Morten Olsen, da han åbnede sækken med navnede på de heldige og dygtige spillere, som nu går glip af en velfortjent sommerferie, fordi de skal spille fodbold.»Takket være spillernes indsats, har resultatet af overgangen til det nye spillesystem vist sig at gå meget hurtigere end vi havde frygtet. Derfor har det været et svært fravalg, en forbandet pligt.«
Store ord i maj måned, men det skal ikke glemmes, at den ofte skadesplagede trup er gået igennem kvalifikations-puljen uden nederlag.

De yderste mandater
Såvel norske Lyn som svenske Malmø FF viste sig leveringsdygtige i spillere til den trup på 23, som i slutningen af maj drager til Sydkorea og Japan for at spille om VM i fodbold. Og i begge tilfælde drejer det sig om tidligere AB-spillere, mere eller mindre. ’Norske’ Steven Lustü ’stjal’ pladsen fra den unge Viborg-spiller Thomas Frandsen, som trøstede sig med at han fra landstræneren havde fået en ’acceptabel begrundelse’ for frasiningen.
Malmø FF har Brian Steen Nielsen i truppen, og hans udtagelse var, om ikke for andre, så i hvert fald for »Sportsfolk«-redaktionen en næsten uforståelig overraskelse.
Efterhånden som skaderne hos en række af stjernerne efter sigende så småt er blevet trænet væk, var der ikke plads til de store sensationer inden den sidste træningskamp mod Cameroun den 17. maj.

Fortid, fremtid og nutid
Ved pressemødet brugte træner Olsen i forbindelse med målmandstrioen ordene ’fortid, fremtid og nutid’, personificeret af henholdsvis Peter Kjær, født 1965, Jesper Christiansen, 1979, samt Thomas Sørensen,1976.
Alderspræsident er Jan Heintze, 1963, og yngste mand Kasper Bøgelund, 1980. Et helt halvt år yngre end Christian Poulsen.
Til det sidste var der hård kamp mellem Thomas Frandsen fra Viborg og 31-årige Lustü, og sidstnævnte trak altså det længste strå.
Til ritzau sagde den tidligere AB’er: »Det er stort. Jeg turde ikke tro på det, men det har åbenbart hjulpet at gå og krydse fingre. Jeg var lidt bange for, at han ville overhale mig indenom, men jeg kan godt føle, hvordan han har det lige nu,« sagde Steven Lustü med klar adresse til Viborg-spilleren.
Skader har præget/ plaget ikke mindst det tidlige forår. Og det har været folk som Claus Jensen og Stig Tøfting, begge Bolton, Martin Lausersen og Thomas Helveg, Milan, samt Martin Jørgensen, Udinese. Med de negative erfaringer fra EM i 2000, hvor Jes Høgh og netop Martin Jørgensen var skadede, men lligevel kom med, er der andeledes orden på baglandet i denne omgang. På pressemødet gjorde Morten Olsen det klart, at man havde flere kort at spille ud, hvis der opstod nye skader, eller udtagne spillere alligevel ikke blev klar.

Tvivlen nager
Til det sidste er der stadig tvivl om ikke mindst Martin Laursen fra Milan. Til ritzau sagde Laursen efter pressemødet: »Jeg har været med i alle kvalifikations- og venskabskampe, så det er vel naturligt nok. Problemet er bare, om jeg bliver klar efter min skade. Det er det eneste, der bekymrer mig. Jeg håber at kunne begynde at løbe på fredag og er gået i gang med at styrketræne anklen. Den er stadig lidt hævet, så jeg får masser af is på for at fjerne væsken indeni. Og det går heldigvis fremad.«
Morten Olsen håber bl.a. på, hvad han kaldte ’Frank Arnesen-effekten’. En række skader tvang i lange perioder den store spiller til pauser, men hver gang vendte han tilbage, sulten efter at vise resultater – og det må siges, han gjorde det med overbevisning og international klasse. Men nu er tiden kommet til at fjerne bandager, støtteskinner og gangstativer. Her skal ses fremad, skal her, og med de seneste tiårs erfaringer i bagagen, må de gerne overraske igen.

FAKTA
De udvalgte

Målmænd: Thomas Sørensen, Sunderland, Peter Kjær, Aberdeen og Jesper Christiansen, Vejle.

Forsvar: Thomas Helveg, AC Milan, René Henriksen, Panathinaikos, Martin Laursen, AC Milan, Jan Heintze, PSV Eindhoven, Niclas Jensen, Manchester City, Kasper Bøgelund, PSV Eindhoven, Steven Lustü, Lyn.
Midtbane: Thomas Gravesen, Everton, Stig Tøfting, Bolton, Brian Steen Nielsen, Malmö, Christian Poulsen, FC København, Claus Jensen, Charlton.
Angreb: Dennis Rommedahl, PSV Eindhoven, Jan Michaelsen, Panathinaikos, Jon Dahl Tomasson, Feyenoord, Martin Jørgensen, Udinese, Peter Løvenkrands, Glasgow Rangers, Jesper Grønkjær, Chelsea, Ebbe Sand, Schalke 04, Peter Madsen, Brøndby.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her