Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

31. maj 2002


Bush sender Rumsfeld til Kashmir
*USA’s præsident, George Bush, meddelte i går, at han sender sin forsvarsminister, Donald Rumsfeld, til Indien og Pakistan i begyndelsen af næste uge. Det sker i bestræbelserne på at få dæmmet op for den højspændte stemning mellem de to atommagter på grund af striden om det omstridte Kashmir.
»Vi ønsker at gøre det helt klart for både Pakistan og Indien, at krig ikke vil tjene deres intersser,« sagde Bush.
Ifølge det amerikanske dagblad USA Today er den amerikanske regering er ved at udarbejde en plan om en masseevakuering af omkring 64.000 amerikanere, der befinder sig i Indien og Pakistan.
Artikel side 5

V og K uenige om skattereform
*Regeringspartierne var uenige om regeringens skattereform i 2004 under Folketingets afslutningsdebat i går.
Politisk ordfører for De Konservative, Pia Christmas-Møller, vil indregne en forventet gevinst ved, at folk vil arbejde mere. Så en skattereform ikke vil være fuldt finansieret fra starten. Men det afviser statsministeren blankt.
»En skattereform skal være fuldt finansieret. Det står i regeringsgrundlaget. Det økonomiske råderum skal være til stede, og i det ligger, at pengene skal være der, før man giver skattelettelser, sagde Anders Fogh Rasmussen (V).

Fødevareministeren tror fortsat på sejr
*Selv om generaladvokaten ved EU-domstolen i Luxemburg torsdag kom til den modsatte konklusion, holder fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) fast i, at Danmark i henhold til EU’s såkaldte miljøgaranti har ret til at opretholde nationale regler for tilsætningsstofferne nitrit, nitrat og sulfit, som er strengere end EU-reglerne.
»De juridiske aspekter i sagen er indviklede, og der er ikke grundlag for umiddelbart at forholde sig til dem, før den endelige dom foreligger,« siger Fischer Boel, som tror på, at dommerne godt kan ende med at give Danmark ret.

Ikke grund til panik over tysk giftfund
*Det får foreløbigt ingen konsekvenser for danske forbrugere, at tyske myndigheder har fundet store mængder af det forbudte og kræftfremkaldende ukrudtsmiddel Nitrofen i økologisk fjerkræfoder. Plantedirektoratets første undersøgelser viser, at der ikke er havnet tysk økologisk foder hos danske landmænd, og samtidig er importen af tysk fjerkræ meget lille.
Kompensation til EU i stålkrig udelukket
*Pascal Lamy, EU’s handelskommissær, kan godt opgive at holde vejret i spændt forventning om, at USA giver efter over for Europa i den verserende handelskrig om stål. For den amerikanske regering vil ikke forhandle om at give kompensation til EU for de tab, Europas stålproducenter lider som følge af
USA’s toldmur, der skal holde udenlandsk stål ude af det amerikanske marked. Det var torsdag budskabet til EU fra en fremtrædende repræsentant for det amerikanske handelsministerium, Grant Aldonas.
»Jeg ønsker ikke at nære noget håb om, at vi vil gå ind i forhandlinger om kompensation,« sagde Aldonas efter et møde med EU-Kommissionen i Bruxelles. Grant Aldonas gentog dog et tidligere løfte om, at USA vil give undtagelser fra ståltolden til en række udenlandske producenter af stålprodukter.

Færøsk strid om lagmandsposten
*Uenighed om, hvem der skal være ny lagmand på Færøerne, har medført, at offentliggørelsen af en ny færøsk regering mellem de fire partier Folkeflokken, Republikanerne, Selvstyrepartiet og Centerpartiet er udsat.
Såvel den nuværende lagmand, Anfinn Kallsberg fra Folkeflokken, som landsstyremand for selvstyre og leder af Republikanerne Høgni Hoydal gør krav på posten.
De fire partier, der tilsammen har et spinkelt flertal på 17 ud af Lagtingets i alt 32 mandater bag sig, har i fem dage forhandlet om et nyt regeringsgrundlag.

Europarådet fordømmer henrettelse
*Europarådet fordømte i går henrettelsen i USA af Napolean Beazley. Han blev i denne uge aflivet med en giftsprøjte for et mord, han begik, da han var 17 år. Henrettelsen blev gennemført tirsdag trods mange internationale appeller til myndighederne i Texas om at benåde den 25-årige Beazley, der aldrig tidligere havde begået kriminalitet. Beazley blev dømt i Texas for at have myrdet en 63-årig forretningsmand, John Luttig, som var far til en dommer i staten.
»Dødsstraf har ikke en plads i et civiliseret demokrati. At fuldbyrde dødsstraffen over nogen så ung, må på det skarpeste kritiseres,« hedder det i en erklæring fra Europarådets generalsekretær, Walter Schwimmer.

Medlem forlader nyvalgt borgerliste
*Peter Lundby Hansen, nyvalgt medlem for Borgerlisten i den nye bornholmske regionskommune, valgte mindre end et døgn efter valget at bryde med listen. Det oplyser DR Bornholm. Bruddet sker som en protest mod, at Borgerlistens spidskandidat Bjarne Kristiansen valgte at overlade borgmesterkæden til socialdemokraten Thomas Thors, skønt Borgerlisten fik flest stemmer, og Bjarne Kristiansen blev den største stemmesluger.
»Bjarne Kristiansen er løbet fra den aftale, vi andre kandidater havde med ham,« siger Peter Lundby-Hansen til DR Bornholm.

Euroen stormer frem
*Fortsat tvivl om holdbarheden i USA’s økonomiske opsving samt svage aktiekurser på Wall Street i New York ser langt om længe ud til at trække den fælleseuropæiske valuta, euroen, ud af den svaghedsperiode, som stort set har varet siden introduktionen i januar 1999.
Torsdag morgen var en euro steget til en kurs på 0,9364 dollar, en stigning på næsten en procent siden onsdag aften. Det er den højeste eurokurs i de seneste 14 måneder. Da det så sortest ud i efteråret 2000, kostede en euro kun lige over 0,82 dollar, svarende til et fald over for den amerikanske valuta siden introduktionen på omkring 30 procent.

Røde Kors vil af med fru Karadzic
*Den eftersøgte krigsforbryder, Radovan Karadzics kone anklager Røde Kors for at være politisk farvet, efter hun er blevet anmodet om at forlade posten son chef for Serbisk Røde Kors i Bosnien.
Ljiljana Zelen Karadzic sendte i går et brev til Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC), hvor hun rasede over opfordringen til at smide hende ud af Serbisk Røde Kors. Med dette »politiske engagement drager I de grundlæggende principper for Røde Kors’ internationale bevægelse og dens troværdighed i tvivl,« skrev hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her