Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

17. maj 2002


Colin Powell roser Arafat
*USA’s udenrigsminister, Colin Powell, roste onsdag den palæstinensiske leder Yasser Arafat for hans løfte om at afholde valg og reformere de palæstinensiske selvstyremyndigheder.
»Jeg er opmuntret over, at han vil tale om reformer på samme måde, som vi har talt om reformer, og andre har talt om reformer,« sagde Powell på vej hjem fra NATO’s udenrigsministermøde i Island.
»Reformer skal gennemføres af palæstinenserne selv. Vi kan hjælpe, vi kan opmuntre, vi kan presse dem, og vi kan bidrage, men det er noget, som skal komme fra dem selv, hvis det skal være rigtigt, og hvis det skal holde,« fortsatte Powell.

Britiske medier: Euro-valg næste år
*Flere britiske aviser skrev i går, at premierminister Tony Blair har gjort klar til en afstemning om en deltagelse i euro-samarbejdet i løbet af det kommende år. Spådommene kommer efter Blairs udtalelse om, at det er »overvældende« i Storbritanniens interesse at skifte pundet ud med den europæiske valuta.
Efter i flere måneder at være blevet beskyldt for at sidde spørgsmålet overhørig, bliver bemærkningen betragtet som premierministerens tydeligste signal om en snarlig afstemning, skriver The Daily Telegraph. Og højtstående embedsmænd i den britiske regering siger til avisen, at administrationen er parat til en afstemning - sandsynligvis næste sommer.

Japan: Skærpet USA-handelskrig
*Japans regering vil i dag meddele Verdenshandelsorganisationen (WTO), at den planlægger gengældelsesaktioner mod USA’s ståltold, som præsident George W. Bush indførte i marts.
Gengældelsesaktionen er kommet på tale, efter at den amerikanske regering forpassede den tidsfrist, som Japan havde sat for sit krav om kompensation eller en ophævelsen af ståltolden.
Torsdag meddelte det japanske handelsministerium, at det har i sinde at indføre en straftold på 100 procent på amerikansk stål. Tolden skal træde i kraft den 18. juni.

Fransk højreføring forud for valg
*Den franske højrefløj, anført af den nyvalgte præsident, Jacques Chirac, står i øjeblikket til at få 41 procent af stemmerne i det kommende parlamentsvalg. Det giver en kneben føring foran venstrefløjen, der står til 39 procent af stemmerne i en meningsmåling offentliggjort i går af radiokanalen Europe 1.
Jean-Marie Le Pens Front National står til at vinde 12 procent af stemmerne ved valget, der afvikles i to omgange 9. og 16. juni.

Dyrt og besværligt at isolere GMO
*Det vil blive både kostbart og meget vanskeligt at adskille afgrøder af gensplejsede organismer fra almindelige afgrøder. Sameksistens mellem gensplejset og økologisk landbrug vil i mange tilfælde være umulig. Det fremgår af en ikke-offentliggjort rapport fra Institute for Prospective Technological Studies, der hører under EU’s fælles forskningscenter, JRC.
Den dag, man begynder på kommerciel dyrkning i større stil af gensplejsede afgrøder i Europa, vil det påføre både konventionelle og økologiske landmænd store udgifter. Især vil GMO’erne (genmodificerede organismer) skabe problemer for bønder, der dyrker konventionel raps og majs.
Mange landmænd vil blive helt afhængige af frøfirmaernes certificerede såsæd, fordi de ikke længere kan holde deres egne rapsfrø fri for forurening med gensplejsede varianter, hedder det i rapporten. Artikel på forsiden

Dansk nej til stærk EU-formand
*To af de største lande i EU vil have udpeget en superformand i EU, der kan være i stand til at skære igennem, men forslaget får en kold skulder i Danmark.
Bag forslaget om at give EU en superformand, der også skal tegne fællesskabet udadtil, står Storbritanniens premierminister, Tony Blair, og Frankrigs præsident, Jacques Chirac. Superformanden skal udpeges for flere år ad gangen, gerne fem, og skal lede EU's halvårlige topmøder kaldet Det Europæiske Råd. Ifølge den britiske erhvervsavis Financial Times forestiller den britiske og den franske regering sig, at en fremtidig superformand for EU skal være en tidligere premierminister eller præsident.

Fortsat mulighed for bredt TV2-forlig
*Muligheden er fortsat åben for et bredt, politisk forlig om privatiseringen af TV2/Danmark efter forhandlingsmøder i går hos kulturminister Brian Mikkelsen (K). Også SF melder sig nu på banen som forligsivrig. Det Radikale Venstre erklærer sig nu betrygget ved, at regeringen har til agt at sikre skrappe nok regler for, at et privatejet TV2 fortsat driver en lødig public service, sådan som partiet har som hovedbekymring. Det samme har Socialdemokratiet og SF.

Danmark tiltræder Kyoto-aftalen
*Danmark har nu officielt tilsluttet sig Kyoto-protokollen. Et stort flertal i Folketinget besluttede torsdag at ratificere – tiltræde – klima-aftalen fra 1997, der sigter mod at nedbringe industrilandenes udledning af drivhusgasser med omkring fem procent i perioden 2008-2012. Danmark skal dog reducere sit udslip af kuldioxid med 21 procent i forhold til udgangsåret 1990. Det skyldes EU’s interne fordelingsnøgle, som tilgodeser de mindst udviklede EU-lande i Sydeuropa og tillader dem at øge energiforbrug og dermed CO2-udslip, mens de nordeuropæiske lande skal gøre mest for at spare energi.

Prodi skal forklare reformforsinkelse
*Balladen om EU’s stærkt forsinkede fiskerireform har nu nået EU-Kommissionens top, kommissionsformand Romano Prodi.
Europa-Parlamentets partiledere besluttede i går at indkalde Prodi til en høring i Bruxelles, så parlamentets medlemmer kan få en forklaring på, hvorfor EU-Kommissionens forslag til en reform af EU’s fiskeripolitik er blevet forsinket i flere omgange. Senest har kommissionen udsat reformforslaget til den 28. maj, og begivenhederne omkring forsinkelsen har ført til voldsomme beskyldninger mod kommissionen for at have gået den spanske regerings ærinde.

Baby Oscar til tre danske instruktører
*Trekløveret Martin Strange-Hansen, Mie Andreasen og Flemming Klem, alle udgået fra Den Danske Filmskole sidste år, kan se frem til at modtage en Student Academy Award – også kaldet en Baby Oscar – for deres afgangsfilm Når Lysterne Tændes, baseret på novellen Min kone forstår mig ikke af Finn Søeborg. De tre skal derfor til Los Angeles i begyndelsen af juni kfor at deltage i en uges aktiviteter, arrangeret af Academy Of Motion Pictures Arts and Sciences, der er bedst kendt for uddelingen af Oscar-prisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her