Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

11. maj 2002


Israels hær ude af Betlehem
*Efter fem ugers belejring af Fødselskirken trak Israels hær sig i går aftes ud af Betlehem, sagde palæstinensiske sikkerhedskilder. Det skete, efter at kirken tidligere på dagen blev rømmet for palæstinensere.
Under belejringen har israelerne opretholdt udgangsforbud for Betlehems indbyggere.
13 palæstinensere fra kirken, som Israel betegnede som terrorister, blev tidligere i går fløjet til Cypern som led i en større aftale om at ophæve belejringen af Fødselskirken. Andre palæstinensere blev overført til Gaza, mens andre igen blev sat fri.
En række internationale fredsvagter, herunder en dansker, der har opholdt sig i kirken, var sent i går fortsat tilbageholdt af israelerne, formentlig i det jødiske Vestjerusalem.

Israelsk tv: Gaza-offensiv udskudt
*Den israelske hær har suspenderet offensiven mod Gazastriben, rapporterede israelsk tv i aftes.
Ifølge sikkerhedskilder er operationen udskudt, fordi overraskelsesmomentet er væk, men hæren vil fortsat beholde betydelige hærstyrker i området ved Gaza.
Torsdag begyndte hæren at indkalde reservister til den planlagte offensiv, der angiveligt skulle være en reaktion på tirsdagens palæstinensiske selvmordsattentat i Tel Aviv, hvor 17 israelerne blev dræbt.

DF kræver tilbagebetaling i Farum
*Dansk Folkeparti vil have indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at klarlægge, hvad reglerne er for situationen i Farum, hvor borgmester Peter Brixtoftes (V) modstandere nu kræver tilbagebetaling for »det umådeholdne ødsleri«, Brixtofte og hans kreds har ladet kommunekassen og dermed skatteyderne betale.
Dansk Folkepartis kommunalordfører, Poul Nødgaard, vil have indenrigsministeren til »at redegøre for, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at en kommune kan forlange af sine politikere og ansatte, at de tilbagebetaler eller erstatter udgifter, som går langt ud over rimelighedens grænser«.
Poul Nødgaard vil også bede indenrigsministeren sørge for, at bagmandspolitiet inddrager spørgsmålet om tilbagebetaling i sin efterforskning.

USA stritter imod på børnetopmøde
*USA, som er det eneste land i verden, der endnu ikke har underskrevet FN’s Børnekonvention, forsøgte i går aftes fortsat at lægge forhindringer i vejen for vedtagelsen af flere progressive elementer i det slutdokument, der skal runde Børnetopmødet i New York af natten til lørdag dansk tid.
De amerikanske forhandlere vil ifølge Børnerådets formand, Klaus Wilmann, ikke give sig på to afgørende punkter, som handler om at forbyde dødsstraf for børn under 18 år og at give børn adgang til prævention og abort.
»For USA er den bedste metode for unge til at undgå uønsket svangerskab at afholde sig fra at dyrke sex, men det holder jo ikke. Jeg tror, vi finder en løsning, men det er klart, at et kompromis gør slutdokumentet mindre visionært. Omvendt er det vigtigt, at der er enighed om en udtalelse, som også omfatter mange andre emner, som vi kan bygge videre på,« siger Klaus Wilmann i telefonen fra New York.

Novo vil forske i fosterstamceller
*Novo Nordisk beder nu om lov til at starte forskning i fosterstamceller, der er udviklet af menneskeæg. Forskningen skal lede til en direkte kur mod sukkersyge type 1, skriver nyhedsmagasinet Ingeniøren.
Embryonale stamceller er menneskets urceller, som kan udvikle sig til alle celler i kroppen. Formanden for Etisk Råd mener, at forskerne burde vente på en klar dansk lovgivning om stamcelleforskning.
»Men vi kan ikke vente på, at det bliver tilladt at lave humane stamceller i Danmark. Jo hurtigere vi kan komme i gang med at arbejde med stamceller desto bedre,« siger afdelingsleder Palle Serup fra Novo Nordisk forskningsinstitut Hagedorn til magasinet.

Frugtbarhed falder fra det 27. år
*Det går ned ad bakke for kvindernes frugtbarhed i en tidligere alder, end man hidtil har troet. Det viser en undersøgelse, som amerikanske og italienske forskere har lavet af frugtbarheden hos kvinder mellem 19 og 39 år, skriver sygeplejerskernes blad Sygeplejersken.
Hidtil har man ment, at ændringen sætter ind i begyndelsen af trediverne. Denne undersøgelse viser imidlertid, at kvindernes chancer for at blive gravide daler allerede, når de er fyldt 27 år.

Mindst seks dræbt i engelsk togulykke
*Mindst seks mennesker mistede livet, da et højhastighedstog i går forulykkede nord for London.
Yderligere 14 mennesker blev alvorligt eller kritisk kvæstet, mens over 70 andre var kvæstede. Højhastighedstoget forlod King’s Cross i London klokken 12.45 mod King's Lynn i Norfolk. Blot 10 minutter efter afgangen kørte det af sporet.
Ifølge ansatte ved jernbanerne kørte toget omkring 110 og 150 kilometer i timen, da ulykken indtraf ved stationen Potters Bar. Der befandt sig 151 personer i toget, og omkring 30 af dem var i den vogn, der ramte broen.

Tysk politi tager 14.000 fingeraftryk
*Politiet i Frankfurt indledte i går en af de største gentester i tysk kriminalhistorie. Formålet er at kaste lys over sagen om drabet på den 13-årige Tristan Brübach.
I første omgang skal der indsamles fingeraftryk fra omkring 14.000 mænd, som boede i nærheden af gerningsstedet. Fingeraftrykkene skal derefter sammenlignes med gerningsmandens.
En ukendt gerningsmand skar i marts 1998 halsen over på den 13-årige skoledreng Tristan, hvorefter han skamferede ham med en kniv.

Livsvarigt fængsel til spion
*Robert Hanssen, en tidligere ansat i det amerikanske forbundspoliti FBI, blev i går idømt livsvarigt fængsel for gennem 20 år at have givet hemmeligheder til Sovjetunionen og derefter Rusland.
Strafudmålingen skete i en forbundsdomstol i Virginia. Han tilstod spionagen i juli sidste år og undgik derved dødsstraf, selv om mindst to amerikanske agenter menes at være blevet dødsdømt og henrettet i sovjettiden som følge af angiveriet.
Hanssen blev efter 25 års arbejde i FBI anholdt i februar 2001. Han var en af de mest effektive spioner, der er afsløret i nyere tid, og afslørede aldrig sin identitet for de russiske kontakter. Alligevel var det en russisk afhopper, som hjalp myndighederne på sporet.
Han modtog gennem årene omkring 1,4 millioner dollar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her