Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

10. maj 2002


USA indfører nye Iran-sanktioner
*Som et tegn på USA's voksende bekymring over Iran har præsident George Bush' regering besluttet at indføre nye sanktioner mod kinesiske, armenske og moldoviske selskaber, der beskyldes for at hjælpe Irans påståede produktion af masseødelæggelsesvåben, sagde en højtstående amerikansk embedsmand onsdag.
Sanktionerne indføres som led i bestræbelserne på at forhindre spredning af våben til Iran, som ifølge Bush udgør en »ondskabens akse« sammen med Irak og Nordkorea.
Embedsmanden ville ikke afsløre, hvilke selskaber i Kina, Armenien og Moldova det drejer sig om.
Siden terrorangrebene mod USA den 11. september i fjor har den amerikanske regering svoret at slå ned på stater, der udvikler atomvåben, kemiske våben, biologiske våben samt missilteknologi, der kan bruges af terrorister.

Risiko for alger i store dele af Østersøen
*Store dele af Østersøen risikerer til sommer at blive dækket af giftige blågrønne alger.
Det er de finske miljømyndigheder, som med en ny prognose slår alarm. Målingerne er foretaget af Det Finske Institut for Havforskning og Sveriges Meteorologiske og Hydrologiske Institut.
De første bælter af alger dukker sandsynligvis op i havet sidst i juni, og kulminationen forventes i sidste halvdel af juli. Hvis sommeren bliver kølig med megen blæst, udskydes alge-klimakset til august.

Tv-selskaber slår til mod pirater
*Danske pirater, der kopierer og distribuerer piratkoder til at modtage signaler fra private tv-stationer, går svære i tider i møde og risikerer store erstatningssager fra tv-selskaberne, som med loven i hånden nu er fuldt gearet til at gennemføre aktioner og retssager mod synderne.
Piratkortene koster årligt millionindtægter for de private tv-stationer, men organisationen Scandinavian TV-Organisations Against Piracy (STOP), der er dannet af Viasat og Canal Digital, ser mere lyst på situationen, efter at et par aktuelle domme har fastslået, at Retsplejeloven giver mulighed for at lave ransagninger, hvis der er bestyrket mistanke om pirateri. Mandag morgen slog STOP således til mod to adresser på Fyn, hvor der var begrundet mistanke om ulovligheder med piratkort.

Serbien indleder sager om krigsforbrydelser
*En serbisk domstol indledte i går udleveringssager mod 17 mistænkte krigsforbrydere, som er eftersøgt af den internationale krigsforbryderdomstol i Haag. Sagerne retter sig blandt andet mod de omstridte bosnisk-serbiske ledere Radovan Karadzic og Ratko Mladic.
Karadzic og Mladic, som var henholdsvis politisk leder og hærchef for de bosniske serbere i begyndelsen af 1990erne, er under anklage for krigsforbrydelser, begået under krigen om Bosnien i begyndelsen af 1990erne. Ikke mindst er de under anklage for deres ansvar for massakren på op imod 7.000 muslimer i byen Srebrenica i 1995.

32 dræbt ved bombesprængning i Dagestan
*Mindst 32 personer blev dræbt og yderligere henved 150 kvæstet, da en bombe i går eksploderede i den sydrussiske delstat Dagestan.
Eksplosionen blev udløst umiddelbart efter kl. 10 i går formiddag lokal tid på Leningaden i Kaspijsk, der er en garnisonsby umiddelbart syd for Dagestans hovedstad, Makhatjkala.
Ifølge russisk politi var bomben gemt i et buskads henved 300 meter fra byens torv. Den eksploderede, da et militærorkester, omgivet af børn og krigsveteraner, marcherede forbi på vej til en kransenedlæggelsesceremoni på kirkegården.
Ceremonien var en af mange rundt om i Rusland, der torsdag fejrede 57-årsdagen for sejren over Nazi-tyskland ved Anden Verdenskrigs afslutning. Udover medlemmer af militærorkesteret var der 12 børn og yderligere to civile blandt ofrene.

Oprør mod tvangsægteskaber
*Antallet af tvangsægteskaber stiger kraftigt som følge af regeringens stramninger på udlændingeområdet. Det oplyser det Etniske Konsulentteam i København og foreningen Broen, der til daglig forsøger at hindre tvangsægteskaber, til dagbladet Politiken.
Udrykningsteamet har i løbet af årets første fire måneder fået 40-50 henvendelser om hjælp i forbindelse med et tvangsægteskab - det er lige så mange som hele sidste år, oplyser etnisk konsulent, Manu Sareen.
»Regeringens stramninger på udlændingeområdet er rygtedes i indvandrerkredse, og så føler mange forældre, at det er nu, deres børn skal giftes og få familiesammenført ægtemanden til Danmark«, siger han.
Etnisk Konsulentteam ser også mere ekstreme sager end tidligere.

Premierminister afviser oprørernes våbenhvile i Nepal
*Nepals premierminister, Sher Bahadur Deuba, afviste i går en våbenhvile, som tidligere på dagen blev erklæret af landets maoistiske oprørere. Oprørerne har annonceret en våbenhvile, der skal vare en måned. Det skete efter, at Nepals hær og politi har oplyst, at hundreder af oprørere er blevet dræbt under en massiv militæroffensiv, og efter at USA har lovet Nepals regering militær støtte.
Maoisternes seks år lange oprør har kostet over 4000 mennesker livet og alvorligt skadet Nepals økonomi.

Seks dræbt ved bankrøveri i Ungarn
*Bevæbnede mænd skød og dræbte seks personer under et bankrøveri i det vestlige Ungarni går under et af de mest blodige angreb i de senere år. Tilsyneladende brugte bankrøverne maskinpistoler ved røveriet. Ungarske medier rapporterede, at bankrøverne begyndte at skyde omkring sig, så snart de var trådt ind i banken.

SF vil have penge tilbagebetalt
*Personer, der har købt Anders And-blade og dyre vine og hotelværelser på Farum Kommunes regning, bør betale pengene tilbage, mener Helene Lund fra SF's byrådsgruppe i Farum.
Hun har studeret de 1285 sider med bilag, som Farum Kommune onsdag offentliggjorde, og som viste et hidtil uset forbrug på borgernes regning.
SF vil have foretaget en kritisk gennemgang af samtlige bilag, der skal afsløre, hvem der har påført kommunen hvilke udgifter.
De mange bilag taler deres tydelige sprog om Farum-borgmester Peter Brixtoftes (V) overforbrug af kommunale kroner på middage, dyr rødvin, rejser m.v.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu