Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

7. maj 2002


Krav om minister-redegørelse
*Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) bliver afkrævet en redegørelse om forsvarschefens afskedsparade. Kravet kommer fra alle sider i Folketinget, også fra regeringspartneren, Det Konservative Folkeparti.
»Diskussionen trænger til at få en afklaring,« siger de Radikales forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen, til Ritzau.
Sekretæren for forsvarsudvalget er på ferie frem til tirsdag. Derfor kan formanden for udvalget, Helge Adam Møller (K), endnu ikke oplyse, hvor mange spørgsmål medlemmerne af udvalget har stillet.
Helge Adam Møller vil først se de andre spørgsmål, før han tager stilling til, hvilke redegørelser han ønsker fra ministeren.

Tysklands økonomi skal styrkes
*Tyskland skal atter indtage en økonomisk førerposition i Europa. Det lovede landets konservative kanslerkandidat, Edmund Stoiber, da han mandag præsenterede CDU’s og CSU’s valgprogram.
De to kristelige demokratiske partier, der for første gang har udarbejdet et fælles valgprogram, vil gøre forbundsrepublikken til »et stærkt og præstationsdygtigt land, som er fast forankret i Europa, men som også vil kunne varetage nationale interesser«.
Stoiber, der fremlagde valgprogrammet sammen med CDU-lederen Angela Merkel, vil som ventet lægge mest vægt på økonomien i valgkampen.

41 mio. kr. til nyt satellit-system
*Danmark vil give 41 mio. kr. i bidrag til at udvikle det europæiske rumsystem Galileo. Det skal bruges til satellit-navigation i konkurrence med USAs GPS (Global Positioning Satellite). Systemet ventes færdig i 2009 og tænkes anvendt i sø- og luftfart, vej- og togtransport, mobiltelefoni, landbrug, fiskeri, landmåling samt olie- og gasboringer.
I marts vedtog EU’s transportministre enstemmigt at begynde udviklingen af Galileo, som teknisk udvikles under Den Europæiske Rumorganisation, ESA. Danmark får med sit bidrag andel i kontrakter ved udviklingen af Galileo.
ESA’s medlemslande har pligt til at betale op til en femtedel i merudgifter, hvis projektet fordyres. Det er indregnet i bidraget på 41 mio. kr., som videnskabsminister Helge Sander (V) har bedt Folketingets finansudvalg godkende.

Fastlåst situation på Færøerne
*De færøske regeringsforhandlinger om dannelse af et nyt landsstyre med et flertal bag sig ser fastlåst ud efter et møde mandag mellem de tre partier i koalitionen og oppositionslederen Joannes Eidesgaard fra Socialdemokratiet.
Joannes Eidesgaard meddelte lagmand Anfinn Kallsberg, Folkeflokken, at Færøernes tre oppositionspartier har besluttet at stå sammen og lade være at indgå forhandlinger om en ny regeringsdannelse.
Denne beslutning agter oppositionspartierne at holde fast ved, indtil lagmanden træder tilbage og lader partierne via lagtingsformanden pege på en forhandlingsleder.

Nyt russisk forhold til NATO
*Forholdet mellem NATO og Rusland står over for den mest dramatiske ændring i den vestlige forsvarsalliances 53-årige historie. Dels er det stadig mere sikkert, at NATO optager helt op til syv nye østeuropæiske medlemmer, og dels står Rusland til at få hidtil uset indflydelse på NATO’s beslutninger. Emnet belyses på en konference i Folketinget tirsdag.
Forhandlingerne mellem NATO og Rusland fortsætter på topniveau, men det ligger fast, at Rusland senere på måneden formelt inviteres ind som medlem af et såkaldt ’NATO-20’-råd.

Iransk politi slår til mod narko
*Iransk politi har anholdt omkring 500 narkohandlere, smuglere og narkomaner i en aktion i weekenden, hvor politiet samtidig beslaglagde 80 kilo hash, 40 kilo opium og 12 kilo heroin. Det oplyste landets officielle nyhedsbureau, IRNA, mandag.
Med stor ungdomsarbejdsløshed og kun få adspredelsesmuligheder menes omkring to millioner iranere at være narkomaner eller lejlighedsvise brugere af stoffer, der hovedsagligt smugles ind fra nabolandet Afghanistan, og som derefter sælges billigt i de iranske gader og parker.
I sidste måned beslaglagde iransk politi fire ton opium med en anslået gadeværdi på mere end 35 millioner kroner, der var beregnet på det tyrkiske og europæiske marked.
De iranske myndigheder står for 80 procent af verdens beslaglæggelser af opium og 90 procent, når det gælder fund af morfin.
»Aktionen resulterede i anholdelsen af seks banditter, 48 narkobagmænd, 215 gadesælgere, 52 smuglere og 177 narkomaner, som blev overdraget til domstolene,« sagde politiets talsmand, Qader Karimi.

Afghanistan-støtte lader vente på sig
*Det internationale samfund løber tilsyneladende fra sine løfter om økonomisk hjælp til Afghanistan.
Det fremgår af udtalelser fra Afghanistans genopbygningsminister, Amin Fahang, som samtidig advarer mod en gentagelse af det kaos, der i midten af 1990’erne banede vejen for det islamisk fundamentalistiske taliban-styre og Osama bin Ladens al-Qaeda-folk.
Ifølge Fahang er der kun kommet 90 millioner dollar (736 mio. kr.) af de i alt 4,5 mia. dollar (37 mia. kr.), som en række lande gav løfte om under en donorkonference i Japans hovedstad, Tokyo, i januar. I løbet af det første år lovede deltagerne på Tokyo-mødet 1,8 mia. dollar (15 mia. kr.).

Kogalskab på Bornholm
*En økologisk kvægbesætning på Bornholm er efter al sandsynlighed blevet ramt af kogalskab. En ko blev i sidste uge testet positiv for kogalskab for anden gang - og efter alt at dømme vil også den tredje og endelige prøve vise, at koen var ramt af sygdommen. Danmarks Veterinærinstitut vil den 15. maj få resultatet af den tredje prøve, når hjernemateriale fra koen er blevet undersøgt.

USA vil borde norske skibe
*I en hemmelig henvendelse til den norske regering har USA bedt om generel fuldmagt til at borde norske skibe i jagten på eventuelle terrorister, skriver avisen Aftenposten og tilføjer, at andre skibsfartsnationer skal have modtaget lignende anmodninger.
USA kontrollerer allerede skibsfarten omkring Den Arabiske Halvø, men vil gerne skærpe kontrollen andre steder. Norges udenrigsminister, Jan Petersen fra det konservative parti Høyre, vil hverken be- eller afkræfte avisens oplysninger.
»Jeg vil ikke kommentere enkeltsager, som hænger sammen med den internationale kamp mod terror.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her