Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

3. maj 2002


FN: Palæstinensere har brug for 18 mia.
*FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) har behov for to milliarder dollar (18 mia. kr.) for at være i stand til at fortsætte arbejdet efter de israelske ødelæggelser i de besatte områder. Det fortalte den danske leder for UNRWA, Peter Hansen, i går under et besøg i Saudi-Arabien.
Ved starten af året skønnede UNRWA, at det ville have behov for 117 millioner dollar for at køre dets programmer for flygtninge i Gaza og Vestbredden videre. I forhold til det beløb har UNRWA kun modtaget 47 millioner dollar, sagde Peter Hansen ifølge det saudiske nyhedsbureau SPA. Men behovet er steget dramatisk efter den israelske indrykning på Vestbredden, navnlig i flygtningelejren Jenin, sagde han.

Sygehuse tør ikke skære i ventelister
*Regeringens forsøg på at udrydde ventelisterne på sygehusene er kommet skidt fra start. Fra sygehuse landet over lyder meldingen, at mange afdelinger ikke tør smøge ærmerne op og nedbringe ventelisterne. Regeringens belønningssystem er nemlig så uoverskueligt, at sygehusene er bange for selv at stå tilbage med regningen, siger flere amtssundhedsdirektører til Dagens Medicin.
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udlovet 1,5 milliarder kroner til sygehusene, hvis de planlægger ekstra operationer og behandlinger for at forkorte ventelisterne. Der er imidlertid en række betingelser knyttet til puljen, som gør det svært for sygehusene og amterne at gennemskue, om de rent faktisk får pengene.

Dansk film også erhvervssucces
*Produktionen af danske spillefilm skabte i 2001 godt 3.000 fuldtidsstillinger, en samlet omsætning på 3,2 mia. kr. og en eksport på 372 mio. kr. Produktionen gav staten knap 500 mio. kr. i skatter og afgifter. Branchen har oplevet betydelig fremgang siden 1992. Og en analyse, som PLS Rambøll Management A/S har lavet for Producentforeningen, brancheorganisation for film- og tv-producenterne, påpeger, at fremgangen de kommende år bliver endnu mere markant.
»Film har traditionelt altid været behandlet som kulturpolitik i Danmark. Det er det selvfølgelig også, men dertil kommer, at der nu for første gang foreligger en dokumentation for, at filmproduktion desuden har en samfundsøkonomisk effekt.« Det siger formanden for Producentforeningen, Klaus Hansen.

V&K: Nej til brugerbetalte biblioteker
*Danskerne skal ikke have pungen op af lommen, hvis de vil låne en plade på biblioteket eller bruge internet-computeren. Det garanterer de to regeringspartier Venstre og Konservative. Forslaget kommer fra den nye formand for Kommunernes Landsforening (KL), Ejgil W. Rasmussen (V). Han mener, at kommunerne økonomisk er spændt så hårdt for, at de bør have adgang til at kræve brugerbetaling for udlån af film og cd’er og for at give borgerne adgang til internettet på biblioteket.
Men Venstres biblioteksordfører Kim Andersen henviser til, at kommunerne fik forhøjet bloktilskuddet, da Folketinget for to år siden vedtog en ny bibliotekslov, der forpligter kommunerne til at stille adgang til internet, informationsdatabaser, musikbærende materialer og digitale multimedier til rådighed for borgerne.

KL kræver penge for ny udlændingelov
*Kommunernes udgifter til administration af flygtninge og indvandrere stiger, når VK-regeringens nye udlændinglov vedtages. Derfor vil Kommunernes Landsforening (KL) kræve penge fra staten til at dække omkostningerne. KL har ifølge formand Vagn Ry Nielsen endnu ikke noget præcist skøn over de nye udgifter, men de skal tælles i millioner kroner.
Finansminister Thor Pedersen (V) opfordrede i går kommunerne til at vente med deres krav om flere penge, til forhandlingerne om næste års budgetaftale begynder om tre uger.
Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, kræver til gengæld, at kommunernes udgifter til flygtninge og indvandrere skal ned. Resultatet af VK-regeringens udlændingelov skal være færre fremmede. Det må betyde, at udgifterne til overførsler og administration falder,« siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Dialog om gratis psykologhjælp
*Dansk Psykologforening skal drøfte udformningen af et forsøg med gratis psykoterapi ved behandlingskrævende depression med Amtsrådsforeningen. Formand for amternes sundhedsudvalg, Bent Hansen (S) har givet bolden op for et mindre forsøg i et par amter under forudsætning af, at det finansieres med nogle af de penge, amterne i dag bruger på antidepressiv medicin. Og den model er Dansk Psykologforening med på.
»Tilskuddet til antidepressiv medicin er nu oppe på ca. en halv mia. kroner om året, og der er tale om en eksplosiv vækst i udgifterne. Det betyder, at der samfundsmæssigt må være et stort incitament til at se på alternativerne til en så dyr ordning,« siger Dansk Psykolog Forenings formand Johanne Bratbo til Psykolog Nyt.

Slagterifusion på plads
*Sammenlægningen af landets to største slagterivirksomheder, Danish Crown og Steff-Houlberg, faldt i går endelig på plads, da repræsentantskaberne i de to andelsejede virksomheder sagde klart ja til fusionen. Den betyder dannelse af Danmarks største slagteri med en årsomsætning på over 46 mia. kr. Danish Crown bliver navnet på det fortsættende selskab, der får hovedsæde i Randers.

Landbrugets indkomst i stigning
*Landbrugets indkomst steg med 16 procent sidste år. Det skyldes især, at svineproducenterne får mere for deres svin. Ifølge tal fra Danmarks Statistik voksede bruttofaktorindkomsten til 29,4 milliarder kroner. Det er det højeste tal nogensinde.
Svineproduktionen stod alene for en stigning på knap 24 procent, mens værdien af kvægproduktionen faldt med 17 procent.

Dusør for Mary er et skråplan
*Ugebladet Se og Hør tilbyder i denne uge en dusør på 10.000 kroner for et billede af kronprins Frederiks formodede kæreste, den australsk fødte Mary Donaldson. Dusøren har givet voldsomme reaktioner i omverdenen, hvor der fra stort set alle sider i pressens verden tages afstand fra metoden.
»Det er et skråplan, hvis pressen betaler for nyheder og billeder,« siger det mangeårige medlem af pressenævnet, TV 2-redaktør Kaare R. Skou. Men Pressenævnet skal varetage borgernes beskyttelse over for pressen, og i den sammenhæng har nævnet ikke noget at gøre i denne sag, vurderer han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu