Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

24. maj 2002


Svenske a-kraftværker får bundkarakter
*Sikkerheden på de svenske atomkraftværker får bundkarakter i en international undersøgelse over registrerede fejl og uheld, som siden 1991 er indrapporteret til Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA). Men i Sverige betegner den svenske atomkraftinspektion SKI rapportens indhold som ufuldstændig og dermed misvisende.
»Sikkerheden på de svenske atomkraftværker ligger vel på niveau med sikkerheden på atomkraftværker i de industrilande, som vi plejer at sammenligne os med,« siger SKI’s informationschef Anders Jörle til det svenske nyhedsbureau TT.

S uden for udlændingeforlig
*Socialdemokratiet kommer ikke med i noget bredt forlig omkring stramninger på udlændingeområdet.
Det blev afgjort torsdag, da VK-regeringen under andenbehandlingen af den ny udlændingelov sammen med Dansk Folkeparti forkastede to ændringsforslag fra socialdemokraterne og i stedet godkendte parternes egne ændringer. Venstres udlændingeordfører, Birthe Rønn Hornbech, kaldte det »trist«, hvis Socialdemokratiet holdt sig uden for et bredt forlig.
Socialdemokratiets ordfører på forslaget, Sophie Hæstorp Andersen, svarede, at partiet såmænd gerne havde deltaget i et bredt forlig, men måtte opgive, fordi regeringen har allieret sig med Dansk Folkeparti »som ikke er særlig fornuftig på dette område.«

Danske aktivister frikendt i Sverige
*Tre danske aktivister, der har været tiltalt for planlægning af vold, grov legemsbeskadigelse og hærværk under det balladeombruste EU-topmøde i Göteborg sidste sommer, blev i går frikendt af Hovrätten för västra Sverige, der svarer til den danske landsret. Dommen er en stadfæstelse af Göteborgs Tingsrätts dom fra juli sidste år.
De tre danskere – en mand på 23 og en mand og en kvinde begge på 24 – har nægtet ethvert kendskab til de hjemmelavede kanonslag, de nødblus og den smørsyre, politiet fandt i den lejlighed i Göteborg, som de boede i.
De forklarede, at de godt nok er venstreorienterede, der tog til Göteborg for at demonstrere – men at de hverken er autonome eller medlemmer af Antifascistisk Aktion, som anklageren hævdede.

DFU-formand anmeldt til politiet
*Formanden for Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) er blevet anmeldt til politiet af Muslimernes Landsorganisation (MLO) for racistiske udtalelser. MLO mener, at formanden, Kenneth Kristensen, har anklaget muslimske mænd for at være voldtægtsforbrydere. Anmeldelsen til Hvidovre Politi er sket gennem Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination (DRC).
Kenneth Kristensen skrev den 14. maj i et læserbrev i
Jyllands-Posten, »at sexhungrende og småpædofile mænd« ikke skulle dirigere unge pigers påklædning. Anledningen var en privatskoles ønske om via en skoleuniform at forhindre eleverne i at have bare maver. DFU-formanden skrev videre: »Ud over disse ganske få mennesker er der så naturligvis også de muslimske mænd, der i pagt med Koranen opfatter enhver ikke tilsløret kvinde som et let bytte, der må chikaneres og voldtages efter forgodtbefindende.« Kenneth Kristensen siger i dag, at han står inde for sine udtalelser.

Hizb-ut-Tahrir ud af gymnasierne
*Gymnasieskolernes Rektorforening bakker op om at forbyde den muslimske fundamentalistiske bevægelse Hizb-ut-Tahrir på landets gymnasier. Det siger foreningens formand, Marianne Zibrandtsen, efter at Metropolitanskolen i København har besluttet at forvise folk fra Hizb-ut-Tahrir fra skolens område. Det sker, efter at bevægelsen har opsøgt elever i skoletiden i forsøg på at hverve dem.
»Hizb-ut-Tahrir står for det modsatte af, hvad vi forsøger at lære eleverne om demokrati, og bevægelsens trusler mod andre trossamfund kan vi ikke acceptere. Gymnasierne er et uddannelsessted og ikke et sted, hvor man hverver unge,« siger Marianne Zibrandtsen og understreger, at det også gælder modelbureauer eller andre religiøse bevægelser, der ønsker at få fingre i de unge.
Det er den enkelte skoleleder, der bestemmer ordensreglerne på sit gymnasium, men rektorformanden er parat til at lave en fælles politik på området, hvis rektorerne henvender sig.Artikel side 4

Staten og DA stævnet af HK
*Fagforeningen HK har stævnet både staten og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) for overtrædelse af EU’s regler for ligeløn. Samtidig har HK bedt EU-Kommissionen om at vurdere, om de danske regler giver lønmodtagerne tilstrækkelig mulighed for at håndhæve principperne om ligeløn.
Stævningerne falder, efter Folketinget torsdag vedtog et lovforslag, der fjerner den ret til kønsopdelt lønstatistik, som skulle være trådt i kraft denne sommer.
Uden lønoplysningerne er det ikke muligt at leve op til EU’s direktiv om ligeløn, mener HK. I forhold til DA mener HK, at arbejdsgiverne har en del af ansvaret for at gennemføre ligeløn på det private, overenskomstdækkede arbejdsmarked.

Arte undgik konkurs
*Arte undgik torsdag at blive erklæret konkurs, da Sø- og Handelsretten godkendte, at den kriseramte virksomhed fortsat kan være i betalingsstandsning. Dermed har Arte fået en frist på mindst et par måneder til at undgå det totale sammenbrud.
Ifølge selskabets konstituerede direktør, Niels Marcussen, har en udenlandsk køber skrevet under på en hensigtserklæring om overtagelse af Artes andel af BilletNet. Frasalget af BilletNet betragtes som en betingelse for Artes overlevelse.

Hvidt vildledte forsvarvsministeren
*Afgående forsvarschef Christian Hvidt misinformerede forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) i sagen om den parade, der skulle markere forsvarschefens afsked, oplyser TV2 Nyhederne. Efter kritik i Ekstra Bladet meddelte Hvidt, at paraden ville koste 300.000 kroner, men tallet var i virkeligheden seks gange højere, viser en rapport, som offentliggøres i dag.
Ifølge rapporten ville afskedsparaden have kostet skatteyderne 1,5 til 2 millioner kroner. Det er dog langt mindre end Ekstra Bladets bud på 40 millioner kroner.

Information retter
*Vi kom i artiklen »Drenge tvinges også« i går til at kalde Diana Madsen fra Videnscenter for Ligestilling for Dina Sørensen. I samme avis skrev vi i Folk, at Ole Andresen, også kaldet tv- og øl-Ole, i går blev 65 år. Det er ikke helt korrekt. Det var den tidligere generalsekretær for DSB Ole Andresen, også kaldet fut-Ole, der fejrede 65 i går. Vi beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her