Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

23. maj 2002


Kashmir-retorikken får en tand til
*Mindst 20 personer har mistet livet under de seneste dages stadig voldsommere sammenstød mellem indiske og pakistanske styrker i delstaten Kashmir, oplyser pakistanske kilder.
Samtidig optrappede den indiske premierminister, Atal Behari Vajpayee, konflikten ved at erklære, at »tiden er inde til den afgørende kamp« om Kashmir, og at målet er sejr for Indien. Den pakistanske side opfordrer til forhandlinger og lover at bekæmpe terroraktioner.
»Lad os arbejde for sejr. Vær parat til at bringe ofre. Men vort mål skal være sejr, for nu er tiden til den afgørende kamp inde. Vi har vor egen krig at udkæmpe, vi er parat til det, vi er forberedt på det,« sagde Vajpayee i Kupwara i den nordlige del af Kashmir, hvor han forsøgte at afstive soldaternes moral.
Fem indiske krigsskibe er sendt til Det Arabiske Hav i nærheden af Pakistans kyst.

EU-kommissionen ønsker mere magt
*De 20 medlemmer af EU-kommissionen præsenterede i går kommissionens bidrag til det særlige EU-konvent, der til næste år skal komme med et forslag til en ny unionstraktat.
Forslaget tildeler kommissionen større indflydelse på udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Det lægger desuden op til, at kommissionen skal spille en større rolle i forbindelse med retslige og indre anliggender og udvider kommissionens tilsyn med de 15 EU-landes budgetter.
I kommissionens udspil er der desuden forslag om en direkte skat fra de 15 medlemslande, der skal afløse de nuværende budgetaftaler.

Karen Sunds vil anke injurie-dom
*Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU er rystet over, at Vestre Landsret onsdag stadfæstede, at hendes udtalelser om Pia Kjærsgaard er ulovlige. Sunds vil nu prøve at få sagen i Højesteret.
»Jeg er dybt rystet over dommen. Det er en uholdbar dom, da den politiske debat bliver skævvredet. Derfor er det sidste ord i denne sag ikke sagt,« siger Karen Sunds.
Hendes reaktion kommer, efter at hun i landsretten atter blev idømt to dagbøder på i alt 400 kroner samt en erstatning på 1.000 kroner for i oktober 1999 at have sagt, at Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard har racistiske synspunkter.

Sharons krisepakke vedtaget
*Det israelske parlament vedtog i går ministerpræsident Ariel Sharons krisepakke, der skal forsøge at rette op på Israels dårlige økonomi.
Krisepakken, der ellers blev nedstemt mandag aften, hvilket udløste en regeringskrise, gled igennem parlamentet med 65 stemmer for og 26 imod.
Det ultraortodokse parti Shas stemte imod ved mandagens afstemning, hvilket fik Sharon til at fyre partiets fire ministre i koalitionsregeringen. Ved afstemningen i går undlod partiets 17 medlemmer at stemme.

S-togslinje til Roskilde opgives
*VK-regeringen, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre har i sidste øjeblik opgivet at etablere en S-togslinje til Roskilde, oplyser trafikminister Flemming Hansen (K).
Nye oplysninger fra DSB tirsdag til Trafikministeriet har gjort, at de fire partier mener, at det vil være for usikkert at gennemføre S-togslinjen til Roskilde. Dels bliver udgifterne højere end forudset, og dels er der opstået tekniske vanskeligheder, oplyser trafikministeren.
»Partierne er enige om, at mulighederne for at anvende et tilsvarende beløb til investeringer i jernbanens infrastruktur bør belyses med henblik på en kapacitetsforbedrende indsats på strækningen København- Ringsted,« siger ministeren.
Projektet opgives et døgn før den planlagte vedtagelse af anlægsloven i Folketinget. Det blev aftalt i januar i fjor af SR-regeringen med de to nuværende regeringspartier og CD. Der blev afsat 800 millioner kroner til projektet.

Ekstra millioner til Arriva
*Trafikminister Flemming Hansen (K) har været nødt til at købe ekstra togservice hos selskabet Arriva for at få dækket myldretidstrafikken tilstrækkeligt i Midt- og Vestjylland.
Trafikminister oplyser, at VK-regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre er gået med til at lægge ekstra millioner på bordet til Arriva.
Ifølge Flemming Hansen viste Arrivas foreløbige køreplan fra februar, at der var »problemstillinger, som Arriva inden for de givne rammer ikke har været i stand til at løse«. Derfor endte Trafikministeriet med at forhandle med selskabet om ekstra myldretidstrafik i regionen.
Tillægkontrakten løber indtil videre over tre år og lyder på 6,5 millioner kroner for 2003 og stiger til 8,7 millioner kroner for 2005.

Indvandrere skal i praktik uden løn
*Regeringen er blevet enig med LO, DA og Kommunernes Landsforening (KL) om en integrationsplan, som over de næste 10 år skal være med til at skaffe 60.000 flygtninge og indvandrere i arbejde.
Integrationsplanen præsenteres i morgen samtidig med, at VK-regeringen fremlægger sin plan Flere i arbejde og holder sit første møde med LO, DA og KL om, hvordan der kan komme flere i arbejde.
Ifølge Ritzaus oplysninger har regeringen bøjet sig for LO’s modstand mod forslaget om, at virksomhederne skulle ansætte udlændinge på en særlig lav startløn i de første 52 uger.
I stedet foreslås det nu, at udlændingene i de første 26 uger ansættes i en slags virksomhedspraktik, hvor de ikke er ansat på virksomheden, men kan snuse til arbejdslivet og samtidig leve af den ydelse, det offentlige betaler i forvejen.

Store morgenaviser får fælles trykkeri
*De to store konkurrerende bladhuse, Det Berlingske Officin og Politikens Hus, indgår nu et tæt samarbejde omkring et fælles avistrykkeri i Avedøre, hvor Berlingske Tidende i forvejen bliver trykt.
Parterne har gennem længere tid sonderet mulighederne for et samarbejde og påbegynder nu detailplanlægningen af anlægget, skriver de i en fælles pressemeddelelse. Det ny fælles avistrykkeri skal i fremtiden blandt andet trykke aviserne Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske Tidende og gratisavisen Urban.
Samarbejdet betyder, at Politikens Hus vil afvikle sit historiske avistrykkeri på Rådhuspladsen.

Information retter
*Af bagsidelederen i går fremgik det, at FN måske aldrig var blevet dannet uden Franklin D. Roosevelts indsats efter Anden Verdenskrig. Formuleringen er uheldig da Roosevelt døde 12. april 1945 – altså før krigen sluttede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her