Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

18. maj 2002


Forsvarschefen træder tilbage
*Forsvarschefen, general Christian Hvidt, har »besluttet at forlade sit embede med øjeblikkelig virkning«, oplyser Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.
Christian Hvidt begrunder sin beslutning med, at der ikke længere er den nødvendige politiske tillid til ham som forsvarschef.
»Der må ikke på noget tidspunkt kunne sås tvivl om forsvarschefens integritet, dømmekraft og status som forsvarets øverste chef. Forsvaret skal alle kunne stole på – ubetinget – for forsvaret skal kunne kæmpe også med livet som indsats. Dette kræver, at der samarbejdes og kæmpes med blind tillid til hinanden. Denne ubetingede tillid skal også bestå mellem minister og forsvarschef, udtaler Christian Hvidt i en pressemeddelelse.

USA ville slå til inden den 11.
*Umiddelbart inden terror-angrebene på USA 11. september forberedte amerikanske sikkerhedseksperter et præsident-direktiv om at slå til mod den al-Qaeda-bevægelse, der senere blev anklaget for at stå bag terrorangrebene. Det planlagte direktiv, som indeholdt planer, der senere blev brugt under den amerikansk-ledede militæroffensiv mod Afghanistan, var endnu ikke nået frem til præsident George W. Bushs bord 11. september, oplyser talsmand for Det Hvide Hus, Ari Fleischer.
»Direktivet drejede sig især om, hvordan man opløste al-Qaedanetværket. Det var endnu ikke blevet forelagt præsidenten,« sagde Fleischer.

IG Metall: Konflikt er ikke forbi
*Tysklands store metalarbejderforbund IG Metall sagde fredag, at konflikten om en overenskomst ikke er slut, og at en udvidelse af strejkerne ikke er udelukket.
Konflikten ligger nu i de østlige delstater, mens der er ved at være enighed i det vestlige Tyskland, hvor en overenskomst blev indgået tidligere på ugen i delstaten Baden-Württemberg. Det var ventet, at IG Metall og arbejdsgiverforeningen Gesamtmetall ville nå til enighed over hele landet ved at bruge overenskomsten fra Baden-Württemberg som model. Men den indgåede aftale kan ikke overføres til det tidligere DDR. I Sachsen og Sachsen-Anhalt venter iagttagere, at der allerede i næste uge kan blive taget skridt til at gennemføre nye urafstemninger om strejker

Motzfeld utilfreds med Jensby
*Grønlands landsstyreformand, Jonathan Motzfeld, har i et brev til udenrigsminister Per Stig Møller (K) lagt kraftigt afstand til nogle udtalelser fra forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) om Thule-basen som del af et kommende amerikansk missilskjold. Motzfeld vil vide, om der er sket en ændring i det danske standpunkt i denne sag. Jensby sagde på et møde for Berlingske Tidendes læsere torsdag, at Danmark må have forståelse for USA’s ønske om at opbygge et skjold mod kemiske og atomare faciliteter. Selv om ministeren understregede, at regeringen ikke har taget stilling til sagen, er Motzfeld opbragt over udtalelserne.

Belgien afkriminaliserer dødshjælp
*Belgien blev torsdag det andet land i verden efter Holland til at afkriminalisere dødshjælp, da det belgiske underhus vedtog en kontroversiel lov, der giver patienter ret til at dø. Loven har splittet de politiske partier. De kristelige demokrater er stærke modstandere af loven, mens den socialistisk-liberale-grønne koalition støtter den. Efter to dages ophedet debat vedtog underhuset torsdag loven med 86 stemmer for og 51 stemmer imod. 10 undlod at stemme. Resultatet var ventet efter, at det belgiske overhus Senatet godkendte loven i oktober i fjor.

K udfordrer Fogh med afstemning
*Det Konservative Folkeparti er åben for en folkeafstemning om EU-forbeholdene allerede i 2003. I et direkte opgør med Venstre fastslår EU-ordfører Lars Barfoed (K), at der er stærke argumenter for en afstemning næste år. Derfor forstår han ikke, at statsminister Anders Fogh Rasmussen og europaminister Bertel Haarder argumenterer for, at en ny folkeafstemning venter til 2005. Venstre-ministrenes begrundelse er, at så er den nye EU-traktat forhandlet færdig i den såkaldte regeringskonference. »Jeg synes, det er for tidligt at udelukke en afstemning på et tidligere tidspunkt. Jeg ser fordele ved, at vi har gjort op med forbeholdene inden regeringskonferencen i 2004,« siger Lars Barfoed til Ritzau.

Rusland fjerner loft på olieeksporten
*Ruslands premierminister, Mikhail M. Kasjanov, meddelte fredag, at den russiske regering indenfor de kommende to måneder vil ophæve loftet på olieeksport, som Rusland og flere andre vigtige olielande har aftalt med OPEC.
Rusland er verdens næststørste olieeksportør.
Russerne indvilgede i december sidste år, stærkt presset af de øvrige store olieeksporterende lande, i at be-grænse olieeksporten fra første januar i år med fem procent svarende til 150.000 tønder om dagen i en periode for at hjælpe med at hæve oliepriserne på verdensmarkedet.
Norge og Mexico, som heller ikke er medlemmer af OPEC, har ligeledes lovet at begrænse olieeksporten.

Bendtsen støtter frit lægevalg
*Den konservative formand, Bendt Bendtsen, støtter nu, at danskerne frit skal kunne vælge praktiserende læge, uanset hvor lægen bor.
Erhvervsministeren har tidligere talt imod ideen, men har fået forsikringer fra sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen om, at familielægesystemet ikke ødelægges.
»Jeg har tidligere udtrykt bekymring for landsbylægernes overlevelse i forbindelse med det frie lægevalg.
Indenrigs- og sundhedsministeren har givet mig tilsagn om, at forslaget ikke vil betyde landsbylægens død. Det er selvfølgelig ikke i regeringens interesse.
Derfor kan vi Konservative i dag godt støtte forslaget,« siger Bendt Bendtsen.

Information beklager
*På grund af tekniske problemer hos det sjællandske EL-selskab SEAS udkom Information i går fredag kun i et begrænset omfang på Fyn og i Jylland.
Abonnenter, der ikke modtog Information fredag, vil få den leveret med weekendens udgave af Information.
Vi beklager den udeblevne avis.

Information retter
*I spalten »Film i tv« i gårdagens I2 blev Hitchcocks Psycho illustreret med et billede fra Gus Van Sants genindspilning fra 1998.
Det var ikke Janet Leigh, men Anne Heche, man ser på billedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her