Læsetid: 3 min.

Pruttepoesi og fabulerende fantasi

Godt skrivehåndværk og et opfindsomt turneret genremiks i Fastrups & Lyngsøs veloplagte børnebogsdebut om antikkens Syrakus
10. maj 2002

(2. sektion)

Børnebog
Forestiller man sig et miks af Indiana Jones, Umberto Eco i børnehøjde samt en skælmsk sommerferieroman om bybørn på landet, har man et billede af den mildt genresprængende børneroman, makker- og ægteparret Karen Fastrup (forfatter til den kritikerroste Brønden) og Niels Lyngsø barsler med i dag.
Bag den ikke specielt slagkraftige titel Malte & Selma – Kampen om Syrakus gemmer der sig nemlig en letfodet og charmerende pastiche, som både vedkender sig og humoristisk udfordrer og omformer velkendte genreskabeloner. Gendigtet frit efter virkeligheden, som det hedder efter den indledende dedikation til Malte og Selma. Parrets egne børn må man formode.
Et par dage før Sankt Hans ankommer de 11-årige tvillinger til bedsteforældrenes gård nordenfjords, hvor man i duftende landlige omgivelser beværtes med kanelsnegle, nyplukkede jordbær og hyldeblomstsaft. Heksen er gjort klar, men både kost og heksedragt er pludselig forsvundet, og underlige ting begynder at ske.

Af sted i historien
Bedstefar Julius hygger sig i laden med sære opfindelser og har netop bygget en ’stedsmaskine’, hvor man via et indbygget radioapparat kan dreje sig frem til det sted, man gerne vil besøge.
Malte og Selma skal selvfølgelig prøve vidunderet og kastes et par tusind år tilbage i tid til det antikke Syrakus, hvor de på kongepaladset Euryalos møder slavedrengen Aris og dumper midt ned i mysteriet om en falsk kongekrone og en blodig magtkamp om arvefølgen efter den kloge kong Hieron, hvis søn Hieronymus skal overtage tronen og forsøge at manøvrere Syrakus fri af magtspillet mellem datidens supermagter Rom og Karthago.
Med ubesværet behændighed bevæger romanen sig herfra frem og tilbage mellem nutidens Danmark og datidens Syrakus og folder sig med sine elastiske spring i tid og sted både ud som en elementært spændende og faktuelt oplysende krimifortælling (a la Eco’s Rosens navn) og som en sødmefuld fortælling om festoriginalen og ’russerprut’-poeten Stefan Staruttenberg, som er trukket i hekseklæder og pladask forelsker sig i den på alle måder store kvinde Elsebeth.
Dansk sommerkolorit og sydlandsk hofdrama, pruttepoesi og matematisk teori, historisk viden og fabulerende fantasi – alle lag sammenvæves med sikker kontrapunktisk stilbeherskelse i romanen, som ydermere også har rummelighed nok til at inddrage et smukt og følelsesfuldt portræt af den græske matematiker, fysiker og tekniker Archimedes.

Favnende charme
Han står centralt i romanen, såvel som den der opklarer de mystiske mord på kong Hieronymus’ kongevagter (og inden sin død er med til at frelse Hieronimus efter romernes indtagelse af Syrakus) og som eksponent for de landvindinger inden for matematik og teknik, der bl.a.har at gøre med opdagelsen af ’spiralens bånd’ og det vandløfteapparat, der kaldes ’Archimedes snegl’. Disse opfindelser indgår også i handlingen og er med til at underbygge, hvad Archimedes mente med begrebet ’geometrisk skønhed’.
Malte og Selmas oplevelser som handlekraftige detektiver i antikkens historie og virkelighedsopfattelse er anskuet fra en prosaisk vinkel vildt urealistiske. Men med den klap for øjet misser man også ganske fortælleprojektets favnende charme. Åbner man sig for romanens underfundige fiktionsspiral, venter en fin oplevelse, som minder om den virkning, papegøjen Umberto har i romanen. Om den siger Archimedes: »Sikke et held, at han sådan flyver omkring og gengiver de ord, der lyder i Euryalos’ mange rum og gange. Han er jo fuldstændig som et ekko! – Umberto Ekko! grinede Aris. – Det er et fint navn til en papegøje!«
På denne vittige måde får Fastrup & Lyngsø også lige sendt en venlig hilsen til deres italienske kollega. Rigtig godt gået!

*Karen Fastrup og Niels Lyngsø: Malte og Selma – Kampen om Syrakus. 244 s., 239 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her