Læsetid: 2 min.

Pubcrawl i London

Onde kræfter truer det gode engelske øl
17. maj 2002

(2. sektion)

Til Næsen
Englændere tager deres øl og deres pubkultur alvorligt. Midt i Londons boomende forretningskvarterer i stål og glas står de små bindingsværksoaser og ser ud som på Dickens og Samuel Johnsons tid. Enten er de totalfredede, eller også vover selv griske developpere ikke at røre ved dem.
Der er en pub for enhver. Én for velaflagte pensionister i Kensington, som venter tålmodigt på, at klokken skal blive 11 sammen med de pudler, de er ude at lufte.
Én i Soho for larmende bøsser struttende fulde af attitude. Én for advokater og managementkonsulenter med flashy sekretærer i en gemt gyde i Mayfair. Én (mange) for Arsenal-fans i det lidt nedslidte kvarter ved Highbury stadion.
Sammen med den Snakkesalige har jeg været et smut derovre for at kigge på nogle af dem, og sandt at sige er det generelle prisniveau i London nu oppe på et så rystende niveau, at det kræver en pint eller to at komme sig over. Og sandelig, disse lokaler er stadig en af civilisationens ypperste frembringelser.

Monopolisering truer
Men alt er ikke fred og idyl på ølfronten. For nogle år siden var monopoliseringen inden for brygger- og pubsektoren fremskreden. De tre store bryggerikæder – Interbrew, Scottish Courage og (Carlsberg)-Tetley, som sidder på omkring 80 pct. af ølmarkedet, ejede samtidig flertallet af pubberne og solgte udelukkende deres eget mainstream-øl derfra. Efter ivrig lobbyvirksomhed fra ikke mindst CAMRA (The Campaign for Real Ale) udstedte regeringen den såkaldet Beer Order, der krævede, at bryggeriejede pubber også skulle sælge konkurrerende mærker.
Nu omgår de store bryggerier imidlertid denne Beer Order ved at afhænde pubberne til såkaldt uafhængige pub-grupper, der gennem rabatordninger bindes til et enkelt storbryggeris produkter. Og så er man lige vidt.
Hvis man vil finde det gode øl fra uafhængige bryggerier og samtidig stemme mod denne triste udvikling, kan man følge CAMRA’s Good Beer Guide, et omfangsrigt værk på over 800 sider, der viser vejen til pubber med ordentligt udvalg og god service.
Det gjorde vi, og vi fandt ikke anledning til at betvivle værkets seriøsitet. Eneste indvending er, at den fylder ganske godt i en håndtaske, når man er på farten.

Øllet i centrum
Pubben er for englænderen en slags alternativ dagligstue, og den er et mageløst sted at kigge på mennesker i.
Samtidig er de enkle retter, der ofte serveres i pubsammenhæng, en mulighed for at få fast føde til mindre end ruinerende priser, hvilket ellers kan være svært i den engelske metropol.
Men det er og bliver øllet, der er i centrum i pubsammenhæng. Hold øje med ølpumper med porcelænshåndtag – de er et signal om, at her føres Real Ale, som håndpumpes op fra træfade i kælderen. Er man heldig, kan man også finde Real Cider, som den Snakkesalige sætter så højt.
Vi fik smagt på lidt af hvert, og skal jeg nævne nogle af de bedste øl, der gled indenbords under vor research, må det være Young’s Special, Old Speckeled Hen og Greene King.
Er der for langt til London, kan man i dagens København finde et flot udvalg af de bedste engelske øl i pubberne Charlie’s og Gulliver’s.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her