Læsetid: 4 min.

Rabin opdrog palæstinenserne til vold

Arafat har kendskab til terror, siger israelsk ekspert, men palæstinensiske kilder afviser, at han står bag
15. maj 2002

Forbindelse
TEL AVIV – For Boaz Ganor er der ikke skyggen af tvivl om, at der er forbindelse mellem selvstyreformand Yasser Arafat og palæstinensisk terror.
»Han er naturligvis ikke personligt involveret. Det er ikke ham, som sender selvmordsbomberne afsted, men han kender til det meste af, hvad der foregår, og han er også i stand til at standse det,« siger Ganor – en af Israels førende terroreksperter.
Han lægger ikke skjul på sit ubehag ved Ariel Sharons politik, men mener ikke desto mindre, at den rapport om terrorforbindelserne, som regeringen offentliggjorde for godt en uge siden, »indeholder mange sande elementer«.
»Forbindelsen er ikke så knivskarp, som rapporten lægger op til, men når Arafat siger, at han ikke er i stand til at styre udviklingen, er det sand kamouflage,« forklarer Boaz Ganor. Han henviser til lederen af Tanzim-militsen, Marwan Barghouti, som indtil sin anholdelse i sidste måned gentagne gange sagde, at han ville indstille kampen i det øjeblik ordren kom fra Arafat.
»Den ordre kom aldrig, og det er fordi Arafat så en national interesse i at fortsætte,« siger han videre.
Ifølge Boaz Ganor har Arafat stadig mulighed for at standse palæstinensisk terror.
Selv om den palæstinensiske ordensmagt er reduceret til det rene ingenting, mener han stadig, selvstyret kan begrænse grupper som Al Aqsa Brigaden, Hamas og Islamisk Jihads operative muligheder ved f.eks. at bruge, hvad han kalder trussels-overtalelse. Dvs. true med at skride ind, hvis en gruppe optræder i strid med nationens interesser.
»Men hans nationale interesser ligner i dag Hamas’, og hans forbindelse til terrorvirksomhed ligger i, at han lader Al Aksa Brigaden, som er ansvarlig for halvdelen af de seneste måneders terrorangreb, operere, mens han i ord fralægger sig ansvaret for deres handlinger,« forklarer han.
»Samme model brugte han i 70’erne, da han ville lægge afstand til international terror, men lod Sorte September fortsætte aktiviteterne under Fatahs brede paraply.«
Forklaringer som disse møder kun hovedrysten hos Ahmed el Sabawi, som er talsmand for de palæstinensiske sikkerhedsstyrker på Gazastriben.
»Det er sandt, at flere af Al Aqsa Brigadens aktivister modtager løn fra selvstyret, men det er i en helt anden funktion,« siger han.
»De kan godt være politibetjente eller være ansatte i et ministerium, men jeg kan hverken vide eller gøre for, at de bruger deres fritid i brigaden, som arbejder hemmeligt i små grupper og helt på eget initiativ.«
Ahmed el Sabawi afviser den israelske rapport som nonsens. I modsætning til både Ariel Sharon og Benjamin Netanyahu, som hver på sin måde har udtalt sig fordelagtigt om fredsprocessen, har manden bag rapporten, kabinetsminister Dani Naveh, altid talt stærkt imod fred med palæstinenserne.
»Så, hvad andet kunne vi forvente fra sådan en mand?« spørger Sabawi.
»I øvrigt er det snart meget længe siden, nogen i selvstyret har fået løn af midler fra EU, således som Naveh hævder. Det er rigtigt, at selvstyrets månedlige lønomkostninger på 40 mio. dollars kommer fra udlandet, for ellers ville ingen få noget, men pengene kommer hele tiden fra andre parter. Sidste måned kom min løn fra Saudi-Arabien, tror jeg nok.«

Tanzim er Fatah
Ifølge Ahmed Haza Shreim, som er centralt placeret i Fatah i Vestbred-byen Kalkiliya, skyldes meget af uklarheden fejlagtig terminologi.
»Tanzim er det samme som Fatah, eller rettere Tanzim er betegnelsen for den administrative ledelse i Fatah,« forklarer han.
»Hvis jeg har en søn på 16 år, som jeg gerne vil have meldt ind i Fatah, går jeg til Tanzim, som sørger for indmeldelsen. I hver by har Fatah sit lokale Tanzim-kontor, som hver har selvstændige budgetter. Her i Kalkiliya har vi 5.000 dollars om måneden, og i Nablus får de 15.000, som bruges til administration og løn på honorarbasis. Men man får ikke meget terror for de penge.«
Ifølge Shreim føres der ikke penge fra selvstyret til Al Aqsa Brigaden, selv om forbindelsen er klar nok.
»Al Aqsa Brigadens Martyrer er den mlitære del af Fatah, og til en vis grad styret af Fatah, eller rettere af Tanzim, som blandt mange andre ting også koordinerer den militære indsats. Men trods organisationens størrelse er den stadigvæk ikke synonym med selvstyret. Den har sine egne finanser, som ikke har noget at gøre med selvstyret.«
»De sidste mange israelske regeringer må tage en del af ansvaret for dette,« tilføjer Boaz Ganor.
»De har allesammen været voldsomt optaget af gode palæstinensere og onde palæstinensere, hvilket er noget sludder. Yitzhak Rabin sagde engang, at han ville bekæmpe terror, som om der ikke var nogen fredsproces, og arbejde for freden, som om der ikke fandtes terror. Netop med den tilgang var han med til at opdrage palæstinenserne til, at vold kan betale sig. Jeg synes ikke, jeg kan bebrejde Arafat for at han fangede ideen og stadig bruger den.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her