Læsetid: 2 min.

Reaktioner

Internationale presseklip om Hollands valg
17. maj 2002


*»Valgresultatet giver ikke umiddelbart noget fingerpeg om, hvilken ny regeringskoalition der er mest oplagt. Selv om det står klart, at De Kristelige Demokrater, CDAs leder, Jan Peter Balkenende, skal forestå opgaven, bliver det ikke let for ham at danne en ny regering, der vil være i besiddelse af den fornødne inspirationskraft og beslutsomhed. Det et åbent spørgsmål, om Lijist Pim Fortuyn vil blive en stabil koalitionspartner, og om det overhovedet har bud på egnede ministerkandidater.«
(Trouw, Holland)

*»Hollands vælgere talte med to tunger og afleverede et grumset politisk budskab. Den stærke støtte til De Kristelige Demokrater tyder på et ønske om forandring uden eksperimenter, mens LPF’s uventet store tilslutning sender det stik modsatte signal.«
(NRC Handelsblad, Holland)

*»CDA lukrerede i vidt omfang på den utilfredshed og bekymring i befolkningen, som Fortuyn gav mæle. Faren er nu, at partiet gør sig til gidsel for den myrdede partileders succes.«
(Algemeen Dagblad, Holland)

*»Valgresultatet kunne minde om en græsk tragedie eller et drama af Shakespeare, hvis det ikke var nervepirrende, dyster virkelighed. Aldrig før har et parti oplevet en så kometagtig opstigen ud af intetheden. Som et parti uden nogen leder, uden et klart program og med politisk ubekendte kandidater har det vakt store forventninger, som vil blive uhyre vanskelige at indfri.«
(De Telegraaf, Holland)

*»Fortuyns fortsatte spøgelsesagtige tilstedværelse i hollandsk politik vil være garant for, at indvandringsspørgsmålet i lang tid fremover bliver den nye regerings største enkeltsag.«
(The Guardian, Storbritannien)

*»Et forbløffet Europa må gnide sine øjne: Om det er i Norge, Danmark, Schweitz, Østrig, Italien, Portugal, Frankrig eller Belglien - overalt er højrepopulister på fremmarch. Europa er syg. Det ville være en hjælp, hvis dette valgresultat førte til, at den erkendelse kan brede sig.«
(Der Tagesspiegel, Tyskland)

*»Det står klart, at indvandring er blevet et politisk hovedstridsemne for selv moderate europæiske lande, som tidligere har prøvet at vige uden om spørgsmålet. Der er stemmer i det.«
(La Repubblica, Italien)

*»I et land, der er præget af større social harmoni end i de fleste, og er så godt som fri for arbejdsløshed og fattigdom, har Fortuyn-listen med sine urovækkende slagord formået at blive næststørste parti. Dets succes kan ikke forklares alene ud fra dets slukkede politiske stjerne, uden hvem det fremstår som et sammenrend af forvirrede og regeringsuduelige kværulanter. Den er en følge af et klart mistillidsvotum til det etablerede politiske system.«
(Der Standard, Østrig)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu