Læsetid: 2 min.

S overvejer folkeafstemning

Socialdemokratiet tager i dag stilling til SF’s forslag om folkeafstemning om omstridt planlov
28. maj 2002

Socialdemokratiet skal på et gruppemøde i dag tage stilling til Socialistisk Folkepartis krav om folkeafstemning om regeringens nye planlov, som åbner op for mere boligbyggeri på landet. Socialdemokratiets miljøordfører, Pernille Blach Hansen mener, at planloven berettiger det, men er i tvivl om det princippelle i at bruge folkeafstemninger.
»Der er meget for og imod. For taler, at der bliver tale om en fundamental ændring af vores natur, som ikke kan laves om, hvis loven vedtages. Og imod taler overvejelserne om, hvornår man bruger folkeafstemninger. Der er jo en grund til, at det ikke er blevet brugt siden 1963,« siger hun.
Holger K. Nielsen, formand for SF, mener også, at der er tale om et stort skridt, men er ikke i tvivl om, at muligheden skal bruges.
»Man skal bestemt være varsom med at bruge grundlovens mulighed for at sende love til folkeafstemning, men der er det særlige ved denne lov, at den vil få vidtgående konsekvenser for den danske natur. Og nok så vigtigt: Udviklingen kan ikke rulles tilbage,« siger Holger K. Nielsen til Ritzau.

Folkelig forståelse
Det er kun sket en gang før, at en sådan lov er kommet til folkeafstemning. Det var i 1963 ved jordlovsafstemningen. Hvis SF skal have held til at få den nye lov til folkeafstemning, skal de samle 60 stemmer i Folketinget, og det kræver, at Socialdemokratiet er med på tanken.
Pernille Blach Hansen tror ikke, det vil blive et problem at skabe folkelig forståelse for en afstemning.
»Miljøpolitikken er et af de steder, hvor der er størst forskel på den nuværende og den tidligere regering, og også et af de steder, hvor befolkningen er mest utilfreds med den nuværende regering. Man kan spørge, om folk gider engagere sig i dette spørgsmål, når de ikke har gjort det indtil nu. Men man kan også sige, at det er vigtigt at få sat fokus på noget, der så vigtigt, at de vil engagerere sig, når der først kommer fokus på det, Der er mange, der slet ikke har hørt om forslaget,« siger socialdemokratiets miljøordfører.

240.000 nye boliger
Loven tredjebehandles i dag i Folketinget, og der er på forhånd flertal af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Kristeligt Folkeparti. De fire partier støtter ideen om, at landzonerne fremover administreres af kommunerne og ikke amterne, og at der for eksempel kan bygges aftægtsboliger ved landbrug og etableres småerhverv på nedlagte landbrugsejendomme.
Når debatten om planloven pludselig ruller igen, skyldes det, at forskningsprofessor Esben Munk Sørensen fra Aalborg Universitet anslår, at der vil blive bygget 240.000 boliger på landet, hvis loven gennemføres.
Miljøministeriet har ikke deres egen vurdering, men miljøminister Hans Christian Schmidt afviser beregningen som for høje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her