Læsetid: 1 min.

Selverkendelser

Lauryn Hill: MTV Unplugged 2.0(Columbia/Sony) www.lauryn-hill.com
17. maj 2002

(2. sektion)

Soul
*Af to omgange har den på en gang bedårende og intense sangerinde, rapper og komponist Lauryn Hill været med til at sætte en ny dagsorden: Først som medlem af det succesfulde crossover-ensemble The Fugees, der bragede igennem med det knivskarpe The Score i 1996 og et par år senere som solist med The Miseducation Of Lauryn Hill, et af 90’ernes vigtigste og modigste udspil, hvor Hill ene kvinde satte en ny standard for sort populærmusik. Nu har hun forvirrende nok lagt sin oplagte musikalitet og forrygende sans for arrangementer på hylden for at give den som gammeldags protestsanger i Unplugged-regi.
Med intet mindre end en dobbelt-cd, hvor hun udelukkende akkompagneret af sin akustiske nylonstrengsguitar synger sange om barske selverkendelser og endnu mere harske sandheder om verden som sådan. Som hun siger i en af de alt for mange – og lange! – monologer, der binder sangene sammen: »I realize the content of these songs are very heavy, but you see – fantasy is what people want, but reality is what they need. And I’ve just retired from the fantasypart …«
Lauryn Hill solgte 12 millioner eksemplarer af sin fortrinlige debutplade, så hun kan tillade sig hvad som helst, men personlig har jeg svært ved såvel at komme igennem denne salvelsesfulde MTV Unplugged 2.0 som at se pointen – hun spiller rudimentært på guitar, og selv om hun synger dejligt, bliver det hele lige lovlig Tracy-Chapmansk-politisk-korrekt allerede midt på cd 1! Så hellere finde The Miseducation Of Lauryn Hill frem og med glædestårer lytte til røvsparkere som ’Lost Ones’, ’That Thing’ og ’Every Ghetto, Every City’.
Sangene her kunne for min skyld godt være forblevet mellem Hill og hendes terapeut … nå, men minderne har man da lov at have.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her