Læsetid: 2 min.

SF: Naturen til folkeafstemning

’Den mest markante ændring af landskabet i 100 år’ siger oppositionen om Venstres liberaliseringslov. SF søger at få tilstrækkeligt antal mandater til at forlange folkeafstemning
15. maj 2002

»Det betyder den mest markante ændring af det åbne land i 100 år. Der vil skyde byggeri op overalt på markerne, blandet med gylletanke, og masser af virksomheder vil slå sig ned andre steder end de planlagte erhvervsområder.«
Sådan beskriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Pernille Blach Hansen, virkningerne af Venstre-miljøminister Hans Chr. Schmidts lovforslag om at liberalisere retten til at bygge i landzonen uden for byerne.
Hendes kollega, den radikale miljøordfører Elsebeth Gerner Nielsen, er enig:
»Det er hele ryggraden i den danske naturforvaltning, der rykker sig. Uopretteligt. For når der først er bygget i det åbne land, bliver det ikke revet ned igen,« siger hun.
SF’s Jørn Jespersen kalder forslaget »en fuldstændig lemfældig adgang til at bygge i det åbne land uden dokumenteret behov og med ret til bagefter at frastykke uden begrænsning.«
Regeringen vil søge lovforslaget gennemført inden udgangen af denne måned, og det skaber efter SF’s opfattelse »en helt ekstraordinær situation«, siger Jørn Jespersen.
»SF’s folketingsgruppe har givet mig bred opbakning til i Folketinget at søge at indsamle de 60 underskrifter, der er nødvendige, for at forslaget skal sendes til folkeafstemning.«

S vil overveje
Socialdemokratiet og SF har tilsammen 64 mandater, fire flere end grundloven giver ret til at kræve folkeafstemning.
Om en folkeafstemning siger den socialdemokratiske Pernille Blach Hansen:
»Det har vi slet ikke diskuteret i gruppen, men det vil vi selvfølgelig overveje.«
Hun tilføjer:
»I den almindelige folketingsproces er løbet kørt. Der er tale om en meget vidtgående lov, og det åbner selvfølgelig mulighed for at bruge nogle usædvanlige instrumenter.
Elsebeth Gerner Nielsen oplyser, at »alle i de radikale gruppe er meget bekymret over lovforslaget«.
Om en folkeafstemning siger hun:
»Det har været drøftet for meget lang tid siden i gruppen. Den umiddelbare reaktion var, at det ville der ikke være folkelig opbakning til. Men hvis SF henvender sig til os, må vi selvfølgelig drøfte sagen igen.«
Det forventes, at Folketingets miljøudvalg i dag skriver betænkning om lovforslaget, og at regeringen vil kunne mønstre et flertal for det sammen med Dansk Folkeparti og – for dele af forslaget – også med Kristeligt Folkeparti.

’Kosmetiske ændringer’
Elsebeth Gerner Nielsen kalder de indrømmelser, som miljøministeren har givet under udvalgsbehandlingen, for »kosmetiske ændringer«.
Hans Chr. Schmidt har erklæret sig indforstået med at ændre sit forslag, så den helt fri ret til at opføre både en aftægtsbolig og en medhjælperbolig begrænses til de 40.000 landbrugsejendomme, der er over 30 hektar. For de øvrige 110.000 landbrugsejendomme skal en tilladelse gives af kommunalbestyrelsen. For alle Danmarks 150.00 landbrugsejendomme fastholder Schmidt, at de også skal have lov til at indrette en bolig og en butik i »overflødiggjorte« bygninger. For alt byggeriet gælder det, at det bagefter skal kunne frastykkes og sælges, hvis kommunalbestyrelsen skønner, at »særlige omstændigheder« taler herfor.
En samlet opposition er fortørnet over, at ministeren ikke har kunnet sætte tal på, hvor meget nybyggeri, forslaget vil føre til i det åbne land.
»Forslaget er hastet igennem,« siger Elsebeth Gerner Nielsen.
»Der kan blive tale om flere hundrede tusinde nye byggerier i attraktive naturområder,« siger SF’s Jørn Jespersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her