Læsetid: 3 min.

Shoppingland

3. maj 2002

(2. sektion)

*Mest plads Naturligvis er USA det land i verden, der har flest kvadratmeter indkøbscentre pr. person: 2,2 kvadratmeter. For at sætte tallet i relief: Nr. 2 på listen er Storbritannien med 0,9 kvadratmeter indkøbscenter pr. person. Afrika er nede på 0,01 kvadratmeter pr. person, mens verdensgennemsnittet er 0,3. kvadratmeter pr. person. Godt med er også Kuala Lumpur med 0,8 kvadratmeter shoppingcenter pr. person.

*Det rullende fremskridt Stort set ingen opfindelse har haft lige så stor betydning for shopping som rulletrappen. Elevatoren slår slet ikke til ved siden af. Den har kun begrænset plads og bidrager ikke med det vigtige flow mellem etagerne. Ifølge 1998-tal er der 160.000 eskalatorer i verden, heraf alene 4.515 i Las Vegas (cirka det samme antal som i Frankrig). Antallet fordobles hvert tiende år. Eskalatoren blev opfundet i 1859. I 1898 fik stormagasinet Harrod’s i London installeret sin første af slagsen

*Den største USA’s største indkøbscenter hedder Mall of America og ligger syd for Minneapolis i Minnesota. Siden åbningen i 1992 har 270 millioner mennesker besøgt centrets 520 forretninger, små hundrede madsteder og otte natklubber.
Der er 13.000 mennesker ansat i centret, og der er cirka lige så mange parkeringspladser. Bygningen er så stor, at der ville være plads til 32 Boeing 747 Jumbojet.
Og en oplysning til de romantiske: I alt 2.500 par er blevet gift i centret. Hvis en storshopper tilbragte ti minutter i hver forretning i Mall of America, ville det tage hende 86 timer at nå dem alle.

*Airconditioning Et vigtigt element i ethvert shoppingcenter er airconditioning. Ved en forretningskonference om systemet i USA i 1941 lavede man en liste over fordelene, blandt andet:

1. Skaber mere forretning.
2. Holder butikkerne rene.
3. Skaber prestige.
4. Tiltrækker kunder fra højere sociale klasser.
5. Skaber større produktion.
6. Eliminerer lugte.
7. Holder varerne rene.
8. Forlænger kundens besøg.
9. Forbedrer de ansattes moral.
10. Holder støjen ude.
11. Tillader kraftigere belysning.
12. Fremelsker hurtig service.
13. Reducerer tabt tid på grund af sygdom.
14. Forbedrer de ansattes fremtræden

*web.hvad.hvor Vil man vide mere om shoppingcentre er http://www.icsc.org/ srch/about/impactofshoppingcenters/ et besøg værd, det er pressesiden for The International Council of Shopping Centers. Check shoppingcentrenes historie, og alt om international økonomi for investorer.

*Ny bog Tom Nielsens bog Formløs fra Arkitektskolens Forlag i Århus, handler ikke kun om shopping, men om byen i forbrugersamfundet. I bogen mødes Århus Å og Las Vegas, Robert Venturi og Robert Smithson, parkeringspladser og affaldshøje, motorvejsudfletninger, skatere, og ponypiger, hele arkitekturteoriens ’smart set’, Langelinie og OBS i Århus. Det hænger ikke helt sammen, men det fungerer– og billederne er flotte.

*Lyngby Scener fra et storcenter -en kvalitativ beskrivelse af konsumtionspraksis i Lyngby Storcenter er en lille rapport fra et nu nedlagt center: KACTUS, under Kunstakademiets Arkitekt-skole . Forfatteren er Eva Brendstrup. Hæftet kan lånes, og måske købes, på biblioteket derude, sammen med et tilsvarende fra City 2. De anbefales for deres mange sjove iagttagelser og rørende hverdagsskildringer:
»En gang om ugen spiller han banko på ældrecenteret Møllebo, hvor han også spiser af og til. Lige så tit går han til banko på ældrecenteret Lyngbygård. Han tager også ugentligt færgen til Helsingborg sammen med andre pensionister. De hygger sig, får en bid mad og en lille én. Det hænder, at de tager frem og tilbage flere gange.
Et par gange om ugen er han ikke sammen med andre: ’Indimellem vil jeg godt være mig selv’. Sådan en dag kan han lide at tage bussen eller toget ud i det blå og nyde udsigten fra vinduet. Han står ikke af for at kigge sig omkring, for ’bentøjet har det ikke så godt’«.

*Passager Forstadscenteret, der ligger bag lukkede mure og er omgivet af store parkeringspladser, er en amerikansk opfindelse. Men ideen om sammenhængende butiksmiljøer går tilbage til oldtiden, hvor man overalt i middelhavsområdet har haft bazarer. Og med opfindelsen af støbejernskonstruktioner i slutningen af 1700-tallet var vejen banet for de storbypassager, som Walter Benjamin beskrev i sit ufuldendte Passage-værk. Pariser-passagerne udgjorde – og udgør til dels stadig – en kæmpe labyrint på tværs af byens gadestruktur. Her fandtes alle mulige indtryk, som Benjamin samlede fragmentarisk til en kæmpe notesamling.

*Sikkerhed I USA, og de fleste tredjeverdens-lande er sikkerhed en af de vigtigste pointer ved centerbyggeriet. I centrene er man beskyttet mod tiggerier, tyverier og i værste fald røverier. I Danmark har de fleste centre en sikkerhedspolitik og vagter, men det spiller ikke samme rolle for forbrugernes valg af indkøbssted og fritidsaktivitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her