Læsetid: 4 min.

En spids pen til en slap tid

På sit første album i otte år leverer C.V. Jørgensen nogle af sine skarpeste og mest foruroligende tekster, mens musikken er af mere diskret karakter
25. maj 2002

Ny cd
Det er sorte tider, venner – hele Europa drejer piskesmældsskarpt til højre, alt i mens vi lever i et »Lykkeland på vand & brød/ Hån & had & åndenød,« som vor nationalskjald C.V. Jørgensen ætsende præcist synger på sit seneste album med den vidunderligt typiske titel, Fraklip fra det fjerne … er det alliteration, De kommer efter, har De henvendt Dem på rette sted!
Efter otte års tavshed har den 52-årige sangskriver skænket os ti ubetalelige og ubarmhjertige samtidssignalementer – og vi haster med at tilføje, at som tingene står lige nu, har vi mere brug for vores troubadurer end nogensinde. Ikke for at de skal oplade deres stemmer i småtskårne partipolitiske kommentarer til dit og dat – nutidens ubehageligt polariserede parlamentariske klima emmer i forvejen til overflod af den slags – men fordi vi i højere grad end meget længe har brug for at forstå de sære og perverse tider vi lever i. Forstå vores egen placering i et indsnævret, antiintellektuelt og dødsensfarligt klima, hvor »stilheden raser i vilden sky« og »lunten føles kort i mit lille reservat,« som det knastørt lyder her hos vores mest skarptseende og illusionsløse digter-med-guitar, der ved at reagere indirekte får sagt uendeligt meget om de dystre tider vi fortvivlet navigerer rundt i. Man kan i ramme alvor tale om de
berømte forløsende ord.

Alternativ åndshistorie
Går man på standhugst i bagkataloget, fungerer det som en alternativ dansk åndshistorie, hvor C.V. på sin egen bagvendte og ind i mellem lidt snørklede facon får påpeget overraskende sammenhænge, spiddet tendenser, undfanget aforismer, opsnappet sigende talemåder og generelt loddet folkedybet – og sådan forholder det sig også i ekstraoordinær grad denne gang: »De søgende sjæle spiller gerne fallit/De jammer på kvadratet af mit gennemsnit/Skriften på væggen lyser kridende hvid/Mens vi nærmer os endnu en vinter.«

Det antiautortære jeg
For »vi er langt længere ude end vi fatter« og »rabatten er blød, men smilet er stift« og sådan myldrer det simpelthen med tekststeder, hvor man nikker og tænker »yes!« Som altid møder man i tekstuniverset et antiautoritært, flydende ’jeg’, der forsøger sig med forskellige ovelevelsesstrategier i et stedse mere magtfuldkomment og utiltalende miljø, hvor kynisme, kalkule og købmandsskab er eneste parametre … man bliver helt lykkelig på C.V.’s vegne, da man på pladens sidste sang, »En stor dag,« møder lidt fortrøstning – »Mod alle odds står mit mismod for fald/Det føles som om noget går som det skal,« lyder det fra hjemmefronten efter ni ekskursioner ud i den ukærlige virkelighed.
Når Fraklip fra det fjerne så alligevel næppe vil blive stående som et af de helt store C.V.-albums skyldes det således ikke teksterne, der er er skarpere, stærkere og særere end nogensinde, men derimod manglen på vaskeægte uforglemmelige melodier.

Musikalsk minimalisme
Ordene hænges op på en komplimentær musikalsk minimalisme, hvilket som helhed fungerer fint, da pladens ti sange snildt kan opleves som et langt organisk stykke – Kasper Winding har sat sit mærkbare fingeraftryk på produktionen, der er lækker uden at blive vammel. C.V. Jørgensen falder som melodimager nemlig ofte tilbage på skabeloner:
Den indbydende titelsang er en avanceret blues, »Endnu en vinter« nærmest primalfolk, på »Nede med nuet« parafraserer han mestendels sig selv, hvor det modale »Neon nok« fremstår som variant af George Harrisons gamle »Blue Jay Way« for akustisk guitar, tablas og et nyt millenium.
Melodisk står åbneren, »Alverdens Turbulens,« og den skarpe »Kort Proces« bedst distancen, mens »Mit lille reservat« og »Flimmer fra en fjerner« ikke så meget er melodier som riffs. Endelig besidder »Dagdriverdrømme« en fascinerende struktur, der sammen med en velsignet og velsiddende kontrabas skiller den ud fra dette comeback-albums andre numre. Grundlæggende er der ikke mange andre end ophavsmanden selv, der kan synge lige de numre her, i den grad fremstår de som dybt personlige kunstneriske udsagn, thi her er der rigtigt langt til poppens små finurligheder og massekulturens bedøvende strøm.
Det er altså ikke den store syng-med-C.V.-pakke. Tværtimod er det én af den slags plader, man bliver nødt til at lytte til … eller slet ikke. De rudimentære melodier er med til at fremhæve teksternes presserende nødvendighed, selv om det ikke skader sagen, at en række lydhøre og meddigtende musikere yder deres bedste for at gøre selv en ikke-eksisterende melodi som »Nede med nuet« til en sonisk fascinerende rejse.
Producer og multimusiker Kasper Winding har klanget lyden dystert, stemningsfuldt og stofligt ad helvede til – her en udpræget nordisk melankoli at finde i både ord og tone. Fra og med parrets sidste fælles projekt, Sjælland fra 1994, er flere musikere kommet til – trompetist Flemming Agerskov, guitarist Aske Jacoby, som har turneret med C.V. samt den gamle C.V.-trommeslager Gert Smedegård, hvis groove passer perfekt til C.V.’s diktion – og deres diskrete håndkoloreringer hist som pist gør Fraklip fra det fjerne til mere levende og nærværende end Sjælland, der sine steder blev lige lovlig æterisk.
Og her står C.V. så med begge ben solidt plantet i flotte lydlandskaber og giver den endnu engang som den lidt kyniske skeptiker, hvis indre romantiker konsekvent holdes i ave af den umisforståelige tyngde, hvormed tilværelsen hviler på hans – og alle andres – skuldre.
I en tid hvor dumhed, racisme og smålighed sætter dagsordenen er det vel optimistisk at tro en ekspert – på sin tid, sig selv og sin metier – som C.V. Jørgensen skulle finde det store publikum derude. Men de der lytter, vil møde kunstnerisk generøsitet kombineret med et køligt klarsyn på et niveau, man sjældent oplever: »Min viden er begrænset/til det lidt jeg ved/Men de andres kultur/er en vittighed …« hedder det om folkesjælen.
Hvor er det godt, at nogen tør sige det.

*C.V. Jørgensen: Fraklip Fra Det Fjerne (Columbia/Sony). Produceret af Kasper Winding. Udkommer mandag.

www.cvjoergensen.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu