Læsetid: 3 min.

Svært at forbyde Hizb-ut-Tahrir

Fortidens rockerkrig kan spænde ben for et forbud mod Hizb-ut-Tahrir, siger jurister
15. maj 2002

Det vil blive svært at forbyde det fundamentalistiske, islamiske parti, Hizb-ut-Tahrir, med grundloven som begrundelse, fordi den relevante paragraf i loven er blevet ’slappere’ efter at den daværende regering i 1998 opgav at forbyde rockergrupper med henvisning til selvsamme paragraf.
Det vurderer jurister, Information har talt med i forbindelse med det kommende samråd i Folketingets retsudvalg i morgen, hvor justitsminister Lene Espersen skal redegøre for, om Hizb-ut-Tahrir kan forbydes i Danmark.
»Det vil blive svært at bruge grundlovens paragraf på Hizb-ut-Tahrir, fordi man dengang med rockerne gjorde paragraffen næsten ubrugelig,« siger jurist Gorm Toftegaard Nielsen fra Århus Universitet.
Den omtalte paragraf siger, at foreninger, der opfordrer til eller virker ved vold, skal opløses af regeringen.
En definition, som flere politikere mener passer på
Hizb-ut-Tahrir, fordi partiet via sin hjemmeside og løbesedler angiveligt har opfordret til drab på jøder.
Men politikernes mening kan komme til at blive underkendt af, at den danske rigsadvokat, Henning Fode, under overvejelserne om et forbud mod rockere – som følge af rockerkrigen – konkluderede, at det var de enkelte rockermedlemmer, der brugte vold, og ikke rockergrupperne som sådan.
»Man lagde vægt på, at den kriminalitet, der bliver udført, blev udført af de enkelte medlemmer fremfor af organisationen – og derfor kunne man ikke definere rockergrupperne som sådan som voldelige,« siger Henrik Palmer Olsen, lektor i statsret på Københavns Universitet.
»Der skete faktisk det, at vi fik en helt ny fortolkning af paragraffen, som gik imod såvel teorien som tidligere fortolkninger,» siger Gorm Toftegaard Nielsen.
»Til trods for det ganske betydelige antal drab, der blev begået under rockerkrigen, mente man ikke, at det kunne tilskrives Hells Angels eller Bandidos generelt. Derfor er det meget svært at sige, hvad retsstillingen er i dag,« siger han.

Systematisk vold
Ifølge de radikales retspolitiske ordfører, Elisabeth Arnold, der har indkaldt justitsministeren til samrådet i morgen, kan koran-citatet på Hizb-ut-Tahrir hjemmeside godt fortolkes som et budskab fra partiet som helhed:
»Hvis der står sådan et citat på en forenings hjemmeside, må det jo betyde, at det er foreningens synspunkt,« siger hun.
Udover spørgsmålet om, hvorvidt Hizb-ut-Tahrir kan beskrives som en voldelig forening eller ej, er et eventuelt forbud mod partiet også afhængig af, hvordan en ’volds-opfordring’ foregår, påpeger Henrik Palmer Olsen. »Opfordringen til vold kan ikke bare være et konkret enkelttilfælde, men skal være en mere eller mindre systematisk del af foreningens virke,« siger han.
– Så det er ikke nok, at de bare har uddelt en løbeseddel?
»Det vil jeg ikke mene. Der skal være en vis alvorlighed forbundet med det.«
– Er der nogen forskel på, om dem, foreningen vil udøve vold mod, bor i Danmark eller Israel?
»Nej, det er underordnet. Det har ingen betydning.«
Henrik Palmer Olsen påpeger også, at dansk retspraksis traditionelt har vægtet ytringsfrihed meget højt.
»Hizb-ut-Tahrir opfordrer godt nok til vold mod en afgrænset gruppe personer. Men de gør det ikke direkte – de gør det ved at bringe et citat fra koranen. Generelt set kan man derfor sige, at det er en afvejning i forhold til ytringsfriheden. Man har f.eks. ikke grebet ind over for nazisterne. De har altid haft fri adgang til at ytre sig – herunder at gå nazi-march. «
Hvis justitsministeren konkluderer, at Hizb-ut-Tahrir overtræder grundloven, kan ministeren opløse partiet midlertidigt, indtil en egentlig retssag ved domstolene afgør sagen endeligt.

FAKTA
Grundloven
*Foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.

Kilde: Danmarks Riges Grundlov §78 stk. 2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her