Læsetid: 3 min.

’USA på den forkerte side af historien’

Præsident Bushs farvel til den internationale straffedomstol kritiseres af menneskeretsfolk og eksperter i international ret
7. maj 2002

Milepælen
FN’s generalsekretær Kofi Annan var stærkt bevæget, da han den 11. april deltog i en festceremoni i Rom til ære for den nye permanente internationale straffedomstol, der kommer til verden i år:
»Menneskeheden vil ikke igen blive hjælpeløse vidner til grusomme krigsforbrydelser, fordi dem, der føler sig fristet til at begå den slags forbrydelser, vil vide, at domstolen venter på dem.«
Han udtrykte håb om, at man i fremtiden ikke vil se en gentagelse af 90’ernes tragiske krigsforbrydelser i eks–Jugoslavien og de blodige folkemord i Rwanda. Og han glædede sig over, at 139 lande havde underskrivet Romtraktaten for den nye permanente straffedomstol (ICC), der af mange betegnes som den vigtigste milepæl for det internationale samfund siden FN-charteret og erklæringen om de universelle menneskerettigheder.
Her en lille måned efter har verdens førende supermagt og USA’s præsident George W. Bush besluttet at vende ryggen til Annans drøm. I går meddelte USA, at den amerikanske underskrift på Romtraktaten ’neutraliseres’. 66 stater, heriblandt EU-landene, har allerede ratificeret traktaten, og flere ventes at følge efter inden traktaten træder i kraft fra den 1. juli.
»USA stiller sig selv i et meget dårligt lys internationalt. USA fører en isolationistisk og afvisende politik over for det store flertal af verdens lande, der ønsker en international retsforfølgelse af forbrydere,« siger den danske folkeretsekspert, docent dr. jur Frederik Harhoff fra Københavns Universitet til Information.

Aktiv foragt
Liselotte Leist, der er Europadirektør for menneskeretsorganisationen Human Rights Watch, tror, at præsident Bush ikke vil nøjes med at isolere sig, men aktivt modarbejde traktaten.
»Det er første gang nogensinde, at USA tager et sådant skridt og trækker sin underskrift tilbage fra en international traktat. Det viser, at USA vil arbejde aktivt imod ICC,« siger hun i telefonen fra Bruxelles. Hun henviser til, at Bush allerede i september sendte et brev til senator Jesse Helms, hvor han erklærede sin støtte til forslaget om at indføre sanktioner imod lande, der støtter ICC. Human Rights Watch har sendt et brev afsted til alle lande, der har underskrevet traktaten, og bedt dem lægge pres på USA.
Den kendte spanske undersøgelsesdommer Baltasar Garzón har i det spanske dagblad El Pais beklaget den amerikanske enegang.
»Det er opsigtsvækkende, at den nordamerikanske stormagt udskælder, angriber og udstiller sin uvidenhed om en traktat, der giver liv til den første permanente internationale strafferet, som skal dømme forbrydelser mod menneskeheden, folkemord, krigsforbrydelser og aggressioner,« mener han.
Garzón efterlyser, at USA viser samme solidaritet over for det internationale samfund, som det viste USA efter terrorangrebet den 11. september 2001:
»Nu hvor der kræves solidaritet fra deres side for at give mening og sammenhængskraft til straffedomstolen, så viser USA ikke bare foragt over for deres allierede, men den amerikanske kongres truer også med at lave sanktioner imod lande, der støtter og samarbejder med den internationale straffedomstol.«
Det er endnu uvist, om USA vil tage et sådant skridt, men ved at trække sig ud af Romtraktaten sikrer USA, at amerikanske statsborgere og de over 200.000 udstationerede soldater ikke bliver slæbt for de 18 uafhængige dommere ved den internationale domstol i Haag. .
I FN’s sikkerhedsråd kan USA bruge sin vetoret til at forhindre, at Sikkerhedsrådet opfordrer ICC til at rejse sager imod krigsforbrydere. Men Frederik Harhoff tvivler på, at det får reel betydning:
»98 procent af sagerne ved ICC vil blive rejst af stater eller anklageren ved ICC, og Sikkerhedsrådet vil kun tage initiativ til at rejse få sager,« vurderer han. Et andet af Sikkerhedsrådets faste medlemmer, Kina, har også nægtet at underskrive og ratificere traktaten med henvisning til den nationale suverænitet. Rusland har underskrevet den, men endnu ikke ratificeret den. Et land som Israel har heller ikke ratificeret traktaten.
Liselotte Leist tror dog ikke, at USA vil få held til at sabotere Romtraktaten, for EU’s udenrigsministre og en stribe lande har tilkendegivet, at de vil arbejde aktivt og positivt på at gøre domstolen til en succes.
»Amerikanerne må leve med, at USA stiller sig på den forkerte side af historien. USA er det eneste demokrati i verden, der ikke vil underskrive traktaten. Men uanset hvad USA gør, så træder ICC i kraft den 1. juli i år,« siger Leist.
»Velfungerende retsstater har intet at frygte. Der er utroligt mange garantier i traktaten.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu