Læsetid: 2 min.

Vejen til TV 2 er banet for Berlusconi

Brian Mikkelsen kan ikke sikre, at TV 2 forbliver på danske hænder efter privatiseringen, siger dansk ekspert i EU-ret
15. maj 2002

Hvis en af de internationale mediemoguler – for eksempel Silvio Berlusconi eller Rupert Murdoch – byder det højeste beløb, når TV 2 bliver sat til salg, så vil kulturminister Brian Mikkelsen få meget svært ved at afvise at sælge stationen til dem.
Det siger en af Danmarks førende eksperter i EU-ret, lic. jur. Peter Vesterdorff fra Håndværksrådet.
Han afviser dermed de spekulationer, der har været fremsat om, at kulturminister Brian Mikkelsen kan indføre betingelser i udbudsmaterialet, der i praksis vil sikre, at TV 2 forbliver på danske hænder, når stationen skal privatiseres.
»Hvis kulturministeren for eksempel kræver af den kommende ejer, at vedkommende både skal garantere, at kvaliteten i nyhedsdækningen ikke falder, samt besidde et indgående kendskab til forholdene på det danske mediemarked, så vil en person som Berlusconi kunne opfylde disse krav ved at sige: Jeg forsikrer, at stationen fortsat vil være bemandet med danske journalister og mediekonsulenter,« siger Vesterdorff.
»Så har han opfyldt ministerens krav. Og så kan Brian Mikkelsen ikke set bort fra ham, hvis han tilbyder det højeste beløb for stationen.«
Hvis en af de udenlandske mediemoguler fremsætter det højeste tilbud og alligevel bliver tilsidesat til fordel for en dansk køber, så vil Brian Mikkelsen befinde sig meget tæt på et brud på EU’s anti-diskriminations-regler, oplyser Vesterdorff.
»Når man privatiserer offentlige aktiviteter, så skal man primært tage hensyn til de økonomiske forhold, fordi en privatisering primært er et fænomen, der handler om økonomi,« siger han.
»Så hvis kulturministeren ud fra nationale hensyn vælger at sælge TV 2 til en køber der byder mindre end højeste tilbud, handler han i strid med EU-reglerne.«

Han skal passe på
Peter Vesterdorff bygger sin argumentation på EU’s regler om privatisering. De stiller tre krav til processen:
*Den skal være åben for alle, og forløbet skal være gennemsigtigt.
*Virksomheden skal sælges til den højestbydende.
*Samtlige bydere skal have stillet alle oplysninger om salget til rådighed, og de skal have ordentlig tid til at udfærdige deres bud.
På den baggrund råder Vesterdorff Brian Mikkelsen til at kontakte EU-Kommissionen for at finde ud af, hvordan de mener, at privatiseringen af TV 2 skal organiseres, så han ikke risikerer at afvikle et salg, der viser sig at være EU-stridigt.
Og han advarer kulturministeren mod at tro, at han nærmest har frie hænder til at vælge den køber, han selv finder det mest formålstjenligt at sælge TV 2 til.
»Brian Mikkelsen kan ikke bare sælge stationen til Berlingske Tidende eller til en sammenslutning af danske dagblade ud fra en betragtning om, at »dem kender jeg, og de er nu egentlig ganske flinke folk – og så er de i øvrigt danskere.« Det er en meget følsom proces, som han er på vej ind i. Og han skal passe på, hvad han gør.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her