Læsetid: 0 min.

Fra vilje til vækst til handling

Præsentationen af regeringsudspillet Vækst med vilje afslørede få konkrete tiltag
16. maj 2002

Regeringen
Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen havde ikke mange gaver med til de arbejdende danskere, men derimod mange formaninger og appeller om at arbejde mere, da han i går præsenterede regeringens udspil Vækst med Vilje.
Det var tilsyneladende svært for erhvervs- og økonomiministeren at forklare de fremmødte journalister i Statsministeriets Spejlsal, hvorfor danskerne skulle få lyst til at arbejde mere, og hvordan regeringen vil sikre, at det sker.
»Skatten på arbejde skal ned. Det skal kunne betale sig at arbejde,« var den tilbagevendende begrundelse fra ministeren for, at danskerne skulle gå med til længere tid på arbejdsmarkedet.
Ministeren er bekymret for den danske arbejdsindsats. Ifølge ministeriets beregninger er arbejdstiden de seneste 30 år faldet med 16 procent.
»Og det går ikke,« formanede ministeren.
»Men betonarbejderen, der ikke har lyst til at arbejde mere, vil måske gøre det alligevel, hvis han fik lidt mere ud af det,« sagde Bendt Bendtsene med henvisning til de bebudede skattelettelser, der skal komme i 2004.
Der var ellers ikke mange konkrete eksempler på, hvad regeringen vil gøre for at opfylde sine egne mål i dens nyeste udspil. Regeringen vil have flere danskere i arbejde – og de skal arbejde mere, og mere effektivt. Det er hovedbudskabet i det nye udspil, der skal sikre velfærdssamfundet, som regeringen vurderer er under pres fra den såkaldte ældrebyrde. Han understreger, at det er afgørende for at sikre velfærden frem til 2010, at det lykkes at udvide beskæftigelsen med 87.000 personer. Men han ville ikke give eksempler på, hvordan regeringen vil sikre det.
»Når nu beskæftigelsesministeren kommer med et oplæg om flere i arbejde til efteråret, der i øjeblikket drøftes med arbejdsmarkedets parter, så skal jeg ikke gå dybt ind i det,« sagde han.
Bendt Bendtsen vil med oplægget gerne lægge en dæmper på danskernes lyst til at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, men kunne ikke sige, hvordan det skulle sikres.
»Men vi vil ændre incitamentet til at blive på arbejdsmarkedet lidt længere, og der vil være parametre, der siger, hvad vi vil gøre for at få flere ældre til at blive på arbejdsmarkedet. Jeg kan love for, at vi har ideer, men dem vil vi diskutere med arbejdsmarkedets parter,« sagde Bendt Bendtsen.
Men selv om et af de tungestvejende incitamenter er skattelettelserne, har erhvervsministeren ikke noget bud på, hvornår effekten af skattelettelserne vil vise sig på arbejdsstyrken
»Vi er nødt til at sørge for, at vi har en sund økonomisk politik. Men lavere skat på arbejde er et udbudsparameter, der er med i viften. Og når vi går i gang 1. januar 2004, så har vi en fuld finansiering af første etape. Der går et stykke tid, inden effekterne viser sig, men udbudseffekten skal vi regne med,« sagde Bendt Bendtsen.

*Se regeringsudspillet på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her