Læsetid: 2 min.

De vragede

24. maj 2002

(2. sektion)

Den 14. januar kunne Kulturministeriet bebude, at planerne om et nyt Rigsarkiv i Ørestaden var skrottet. Man ledte nu efter et sted, der kunne byde på »optimal brugervenlighed, effektiv drift og fornuftig økonomi«, og valget faldt på Odense. Tilbage stod ansøgere som:

*Køge Kommune, der havde udfærdiget en otte sider lang brochure om, hvordan »Bellingeparken er stedet i Køge, hvor alle krav til et nyt Rigsarkiv er opfyldt«. Heri hed det blandt andet:
»Køge har i dag en placering i forhold til hovedstaden og hele landet, der gør kommunen velegnet til at modtage virksomheder af national betydning.«
»En placering af Rigsarkivet i Bellingeparken betyder også enestående muligheder for virksomhedens ansatte – og her ikke mindst de, der på sigt måtte vælge at flytte til Køge:
Der er gode indkøbsmuligheder både i Ølby Centret og i middelalderbyen.
Der er fine sports- og fritidsfaciliteter som eksempelvis Køge Svømmeland i Ølby Centret og Køge Lystbådehavn.«

*Trekantområdet Danmark, som dækker otte kommuner, kunne »pege på flere egnede lokaliteter, herunder allerede etablerede bygninger samt ledige grunde til at huse det kommende Rigsarkiv«.
»Inden for to timer kan man komme til Trekantsområdet fra både Ørestad, Aalborg, Esbjerg og den tyske grænse. Dette giver en stor tilgængelighed, fleksibilitet og god service til Rigsarkivet fra alle egne af landet,« oplyste man.
Der blev også slået på »en fremragende infrastruktur«.

*Vestsjællands Amt havde tidligere »peget på udflytning af statslige kultur- og uddannelsesinstitutioner« til amtet. »En udflytning af Rigsarkivet passer fint ind i billedet og vil kunne bidrage til at afbalancere udviklingen på Sjælland,« vurderede amtet.
»I Vestsjælland får man meget plads og natur for pengene. Det er også en brugervenlig løsning – tæt på København og midt i Danmark.«

*Horsens Erhvervsråd foreslog at placere Rigsarkivet i Horsens Statsfængsel. Det »skal alligevel nedlægges« og »siden 1853 har »Slottet på Bakken« bevist sine betydelige kvaliteter og en sjælden evne til at passe på tingene«, påpegede erhvervsrådet.
»Ydermere er ’Slottet’ i henhold til analyser kendt af mere end halvdelen af den danske befolkning. Og det forhold, at stedet kan ses fra såvel jernbane, motorvej og hele det overordnede vejnet kan udnyttes til at skabe langt større interesse om denne vigtige del af Danmarks kulturarv.«
»Selv om Rigsarkivet primært opbevarer gamle dokumenter, så kan det vel godt ske standsmæssigt, når nu økonomien er forsvarlig,« lød et af argumenterne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu