Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

31. maj 2002

(2. sektion)

Anmeldelsen, fortsat
*Nu kommer jeg nok til at gentage mig selv, men bær over med det, det er jo altså ikke mange gange i årets løb, at så funklende Stella Novaer kommer til syne på den danske litteraturs himmel, som det skete i onsdags med Claus Bechs oversættelse af Thomas Pynchons Mason & Dixon. For min skyld kunne hele den danske litteratur sagtens holde pause i de forbandede fem år, der har været så meget snak om her i spalterne de seneste par uger, hvis man så bare kunne være sikker på, at litteratur af den karat stadig blev produceret. Det ubønhørlige ved det er jo så, at også den slags bøger, selv når de vejer et par kilo og fylder mere end 800 sider, på et tidspunkt holder op, og lige meget om slutningen er formfuldendt og smuk og drivende sentimental, som det uden tvivl er tilfældet med M&D, – så vil man altid gerne vide lidt mere. Ikke decideret mere historie. På den anden side heller ikke nødvendigvis eksegese. Bare noget at fortsætte med. Det er, tror jeg, den fornemmelse, alle begejstrede læsere af Pynchon sidder tilbage med, og det er også grunden til, at der kommer en ubændig trang op i folk til at konstruere encyklopædiske værker og hjemmesider, der kan spinde en ende over hver enkelt lille detalje i de indtil videre fem romaner.
De seneste par dage har jeg tilbragt med næsen begravet i Salmonsens Store for at læse videre om Nevil Maskelyne, den Kongelige Astronom ved observatoriet i Greenwich fra 1765 til 1811 og Charles Masons rival (hvis Pynchons ord står til troende, hvilket der ikke er nogle garantier for) i kampen om det embede, om Venus-passager og Solparallaxer, om de Nordamerikanske Fristater (jeg har altid haft svært ved at finde ud af, hvor djævlen det nu var, artiklen om USA stod i det leksikon, men nu tror jeg nok jeg har lært det), om Gloucestershire, om kvækere og deisme og så videre i alle mulige retninger.

www.themodernword.com/pynchon
http://waste.org/pynchon-l

Følgesvende
*Til mindst tre af Pynchons bøger, The crying of lot 49, V, og Gravitys Rainbow er der blevet udgivet såkaldte Companions, værker, som bringer noter til hveranden linje i bøgerne, og som hævdes at være tænkt som en hjælp til de stakler, der måtte fare vild i alle de obskure referencer til høj og lav. I lige så høj grad må man dog forestille sig, at de er skrevet netop af folk, som simpelthen ikke kan få nok, og som så gør en dyd ud af nødvendigheden af at digte videre (selv om det ikke er digt men facts man ender op med) med hovederne i diverse opslagsværker.
Til Mason & Dixon er der endnu ingen af den slags følgesvende, men på HyperArts-siden kan man i hvert fald finde et udkast til en. Det er egentlig mest et register (og enhver bog over 300 sider burde i øvrigt ved lov påbydes at indeholde et ordentligt register!), men nogle opslagsord er dog vedhæftet en forklaring, og nogle personer er afbildet med portrætter. Ikke hverken Charles Mason eller Jeremiah Dixon dog, og det går mig meget på, at det trods heftigt søgearbejde ikke er lykkedes mig at finde ud af, hvordan de to herrer har set ud. Tilsyneladende findes der ikke nogen overleverede portrætter, og de må forblive ansigtsløse for al eftertid, spøgelsesagtigt flakkende omkring i skyggerne af de to fiktive personer, Pynchon har skabt.
Man kunne dog også næsten forestille sig, at det ville være en af de ting, der har tiltrukket forfatteren til denne historie; selv er han allermest kendt for at være usynlig, der findes heller ingen billeder af ham, som ikke er mindst 40 år gamle. Eller hvad? På en af nedenstående adresser findes faktisk et link til et elendigt paparazzi-foto af en person, som måske/måske ikke er Thomas Pynchon og en beretning af den temmelig utiltalende fotograf om, hvordan han fandt frem til ham. Hvordan? Ved at slå op i telefonbogen for New York såmænd og kigge under Thomas R. Pynchon jr. Hurra for den dybdeborende journalistik, hvad skulle vi gøre uden den?

www.hyperarts.com/pynchon
http://w3.ham.muohio.edu/~krafftjm/pynchon.html
www.pynchon.pomona.edu
www.robotwisdom.com/jorn/tpportal.html

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her