Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

31. maj 2002

(2. sektion)

En kærlighedshistorie
*Med to Bodiler (bedste film og skuespillerinde) og fem Roberter (bl.a. bedste instruktør, klip og manuskript) i bagagen har Ole Christian Madsen grund til at være stolt af sin anden spillefilm, det intense dogmedrama En kærlighedshistorie.
Stine Stengade og Lars Mikkelsen leverer et par indfølte og meget hudløse præstationer som ægteparret Kira og Mads, der har svært ved at finde hinanden igen, da hun vender tilbage til familien efter et ophold på en psykiatrisk afdeling.
Ud over muligheden for i alle detaljer at studere filmen inviterer dvd-udgaven også publikum om bag kameraet. Ole Christian Madsen har indtalt to kommentarspor, et med Stengade og Mikkelsen, hvor scener og metoder bliver diskuteret. Og et med Mogens Rukov (Festen, It’s All about Love), der har hjulpet ham med at skrive manuskriptet. Begge spor er interessante, men vil man vide mere om, hvordan Rukov tænker, og hvordan En kærlighedshistorie er blevet til, så er Madsen og Rukovs diskussioner bestemt meget oplysende at lytte til. Ofte forholder de sig ikke til de enkelte scener, som kører over skærmen, men taler i stedet mere generelt om, hvordan man fortæller naturlige historier. Og om hvordan Rukov, da han først læste Madsens manuskript, fandt, at Kiras historie var den mest interessante, hvorfor manuskriptet blev skrevet om til at fokusere på hende og ikke så meget Mads.
Dvd’en rummer også klip fra Bodil- og Robert-uddelingerne og en udmærket, lille dokumentarfilm, som følger optagelserne, og hvor skuespillerne, instruktøren og ikke mindst fotografen, Jørgen Johansson, forholder sig til det at lave en dogmefilm.
»Jeg tror egentlig, at jeg har det fedeste job,« siger Johansson bl.a. »Jeg kommer helt tæt på skuespillerne, jeg kan mærke spillet og kan prøve at finde en sanselighed, fordi jeg ikke drukner i teknik.«

Fukssvansen
*Personligt brød jeg mig ikke meget om Niels Arden Oplevs vanvittige komedie Fukssvansen. Men den prøver dog noget, som ikke tidligere er set i dansk film. Og så har den også sine fans, som morer sig kosteligt over historien om brødrene Dennis (Martin Buch) og Carl (Anders W. Berthelsen), der oplever en temmelig usædvanlig jul.
Filmen er skør og skæv, og på både kommentarsporet og i en bag kameraet-dokumentar fortæller Arden Oplev om, hvordan alt skulle spille sammen med handlingen, hvorfor scenografi, kostumer, musik og skuespil mildest talt også er ude på overdrevet.
Kommentarsporet, hvor instruktøren og Anders W. Berthelsen får selskab af journalisten Steen Bille, der har været kreativ konsulent på Fukssvansen, er spændende at lytte til. Bille fungerer som en slags moderator, der stiller spørgsmål, kommer med observationer og således holder det aldrig kedelige kommentarspor i gang.

Jolly Roger
*Heller ikke på dvd er Lasse Spang Olsens sørøvereventyr Jolly Roger nogen god film. Men er man interesseret i special effects og i, hvordan filmen rent teknisk er skruet sammen, så giver både kommentarspor og den medfølgende dokumentarfilm et solidt indblik i den del af produktionen.
Og så får man tilmed at vide, hvorfor det gik så galt, som det gjorde med filmen. På et tidspunkt siger Kim Bodnia, der spiller titelrollen, at »der er brugt så meget teknik, at man ikke kan forestille sig, hvordan det bliver, mens man laver det.« Måske har den effektsglade instruktør simpelthen mistet historien af syne, mens han begejstret har forberedt sig på den næste eksplosion og filmens store, hektiske søslag. »Hvis du vil lave en rigtig piratfilm, så skal der være noget at sprænge i luften,« siger Spang Olsen selv på et tidspunkt.
Og det bliver der så sandelig også. Gammeldags spfx-eksplosioner, dukker, greenscreeen-skud, modeller og voldsomme stunts blandes med moderne computerteknik og af Steen Lyders, der har stået for Jolly Rogers visuelle effekter, får vi f.eks. at vide, at hele to trediedele af filmens scener er blevet digitalt behandlet.

*De tre film kan købes i enhver anstændig videobutik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her