Læsetid: 3 min.

Betty møder fremmede

Betty Nansen Teatret præsenterede i går sit program for den kommende sæson. Med projektet ’De andres tanker’ vil teatret sætte fokus på fremmedhadet – ved at undersøge ’de fremmedes’ tankegang
5. juni 2002

Teater
»Det er det, sjælen vejer. 11,7 er det antal milligram, mennesket taber i vægt, når det dør,« forklarede teaterchef og instruktør Peter Langdal ved Betty Nansen Teatrets pressemøde i går. 11KOMMA7 – sjælens vægt er titlen på et af
teatrets kommende stykker – derfor forklaringen – det drejer sig om et rapprojekt med Al Agami og Clemens som bagmænd, sidstnævnte tilmed i hovedrollen. Og det skulle blive noget af en nyskabelse.
»Det tonser derudad med rim,« uddybede Peter Langdal om stykket, 140 sider på vers og »vel nok det længste af den slags siden Molière.«
Som til oplysning gik bort for 327 år og nogle måneder siden, og som vi vender tilbage til lidt senere.
Først skal det imidlertid, ligesom det gjorde på pressemødet, handle om Betty Nansen Teatrets helt store nyhed, nemlig projektet De andres tanker. Med udgangspunkt i fremmedfrygten vil man undersøge, hvor god grund vi egentlig har til at frygte de fremmede.
»Vi har sat os til undersøge, hvad det er, de tænker. Har de for eksempel et andet sted at starte deres moral eller et andet sted at starte deres etiske overvejelser,« forklarede teatrets anden chef, Henrik Hartmann.
Den logiske udløber heraf, lod han forstå, havde i første omgang været at søge efter en »Lars Norén i Teheran«. Da en sådan imidlertid ikke kunne opstøves, endte man med at sende ideen ud til 14 mellemøstlige hot shots inden for teater, litteratur og film, som blev opfordret til at skrive et lille stykke om emner, der optager dem. Thi hvem kan bedre vide, hvad de fremmede tænker, end deres egne forfattere, havde Betty Nansen-folkene tænkt.
»Indtil videre har vi fået syv et halvt positivt svar,« opregnede Henrik Hartmann og sagde, at bidragene til sidst vil blive sat sammen til forestillingen Tusind og én nat NU. Man regner med at bruge 10 stykker til sammenskrivningen, men det kan såmænd også blive otte eller 14, det kommer an på bidragene og økonomien.
Tusind og en nat NU får premiere midt i december og er altså kun første del af projektet. Det er tanken, at et samarbejde skal finde sted med udenlandske teatre – to svenske, et norsk og et engelsk har allerede takket ja, og De andres tanker skal således løbe over flere sæsoner.

Masser af kvinder
I marts 2003 byder sidescenen Edison på næste stykke i projektet med forestillingen De andre. Det er skrevet af en ung, jødisk dramatiker ved navn Jonathan Metzger og kan bedst beskrives som Romeo og Julie – post mortem. Ved et selvmordsattentat på en israelsk bus dør et ungt par, han er palæstinenser og hun jøde, de bliver fundet hånd i hånd, og en journalist forsøger at konfrontere de to familier. Hvilket »selvfølgelig ender galt«.
»Og det har vi så bedt Kaspar Rostrup rode med,« forklarede Henrik Hartmann. Stykket er endnu ikke færdigt, »fordi situationen i Mellemøsten hele tiden ændrer sig«.
Sæsonen 2002-2003 skydes i gang sidst i september med Molières Misantropen, som er et oplagt tilløbsstykke for husarerne: Ikke en eneste mand vil optræde i Peter Langdals nyfortolkning af komedien, til gengæld vil scenen blive indtaget af 10 kvinder. Der er navne som Bodil Udsen, Ghita Nørby, Trine Dyrholm og Sidse Babett Knudsen på rollelisten, og Peter Langdal kunne oplyse, at »de i øvrigt alle sammen vil være på scenen hele tiden«.
Edison byder også på en før-sæson-forestilling i skikkelse af Shakespeares Hamlet, som dog først skal sættes op på Kronborg Slot af Ong Keng Sen fra Singapore.
Og så altså 11KOMMA7 – sjælens vægt, om hvilken der var lidt mumlerier på pressemødet i går. Det var kommet Betty Nansen folkene for øre, at det rigtige antal milligram muligvis er hele 13,1, men det skulle ingen indflydelse få på forestillingen, faktisk »gider de slet ikke tænke på det«.
Sæsonens sidste forestilling bliver Laser og Pjalter, mens De andre sætter punktum på sidescenen Edison.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her