Læsetid: 1 min.

Bogkort

28. juni 2002

(2. sektion)

*Nordahl Grieg, den norske digter, har stadig en betydelig plads i mange læseres hjerte for sin store roman fra 1939, Ung må verden endnu være, der både rummede ideologidebat på et højt plan og en historie om mennesker af kød og blod. Ikke mærkeligt, at hans skæbne fortsat optager nordmændene. Således har Aftenposten (23.6.) en stor artikel med spekulationer om, hvor Griegs jordiske rester befinder sig. De ligger vistnok blandt gammelt russisk millitærskrammel på en kirkegård uden for Berlin og ikke under motorvejen til Potsdam som hidtil antaget. En vinge er fundet, som muligvis stammer fra det bombefly, der blev skudt ned med Grieg om bord i 1943. Det har været brugt som tag over et fåreskur. Ak ja – og agurketid…

*Vilhelm Grønbech er åbenbart så uopslidelig, at Gyldendal i går kunne udsende hans Nordiske myter og sagn i 6. udgave. Her kan man læse om ikke alt, så meget om skjoldungerne, om Odin, Tor, Balder, Loke, Vølund, Amled og hvad de ellers hed, de gamle guder og gutter fra dengang. Samt om Ymer, som i dette tilfælde ikke er en mejerivare. Grønbech var professor i religionshistorie ved København Universitet (1915-43).

*Bent Jensen, meget nuværende professor i historie ved Odense Universitet, måtte døje meget, da han med bogen Stalinismens fascination gik op mod danske venstreintellektuelle, som ikke i tide sagde fra over for sovjetkommunismen. Men, skriver han i ny, revideret version, han søgte trøst i Arnulf Øverlands ord om nødvendigheden af, at »der findes rå og simple mennesker, der rent ud siger det, de mener skal siges i sandhedens interesse.« Bogen, som udkommer hos Lindhardt & Ringhof, kom første gang i 1984.

*B. Traven er der ikke mange, der interesserer sig for mere, men engang skrev han spændingsromaner med sociale og politiske perspektiver, og de solgte i millionoplag. Jens Lohmann portrætter det mystiske pseudonym, der menes død for 33 år siden, i nyt nummer af bladet PEN-nyt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her