Læsetid: 2 min.

Demokratietsførste dag

1.501 udvalgte fra Afghanistans mange etniske grupperinger træder i dag, med en enkelt dags forsinkelse, sammen i det stammeråd, Loya Jirga, som skal lægge den første hjørnesten i det nye demokrati. Loya Jirgaens vigtigste opgaver bliver at sammensætte det første parlament og udstikke linjerne for en forfatning
11. juni 2002


Profiler i stammerådet
Politiske nøglefigurer ved Afghanistans Loya Jirga:

Mohammad Zahir Shah
*Den aldrende ekskonge regerede Afghanistan fra 1953 til 1973, da han blev afsat ved et kup. Af frygt for at udløse et blodbad valgte han at drage i eksil. Hans symbolske landsfaderstatus får tilhængere af Zahir Shah til at håbe på, at han vil være i stand til at forene rivaliserende etniske grupper under et fælles nationalt banner. Ekskongen har ikke været afvisende for at spille en rolle – evt. ved at genindtage at tronen, men i går afviste han en politisk rolle i en kommende ledelse.

Hamid Karzai
*Som overhoved for popalzai-stammen – en af de største pashtunske grupper – og igennem seks måneder leder af Afghanistans overgangsregering er den 44-årige Karzai favorit til at blive sit lands regeringschef. Karzai, der er royalisternes kandidat, hjalp i 1980’erne med at finansiere og bevæbne modstandsbevægelsen i kampen mod Sovjet i den sydlige del af landet. Han var i 1992-94 udenrigsminister i Mujahedin-regeringen.

Burhanuddin Rabbani
*62 år, etnisk tadsjik og professor i islamisk ret. Rabbani blev den anden regeringschef under det blodige mujahedin-styre i årene efter, at Sovjet var blevet tvunget ud af Afghanistan. Leder af det fundamentalistiske Jamiat-i-Islami-parti siden 1962. Nordalliancens afdøde kommandant, shah Masoods, mand. Hans nære støtter i overgangsregeringen, indenrigsminister Yunis Qanuni, udenrigsminister Abdullah Abdullah og forsvarsminister Mohammad Fahim er de politiske og militære arvtagere efter Shah Massood og kandiderer selv til at blive Afghanistans nye leder.

Yunis Qanuni
*45 år og indenrigsminister i overgangsregeringen. Meldte sig under kommandant Massoods faner, da Sovjet invaderede Afghanistan. Under Mujahedin-styret var han forsvarsminister. Mistede sit ene ben, men overlevede et bilbombeattentatforsøg i 1993.

Abdullah Abdullah
*42 år. Nordalliancens internationalt mest kendte lederskikkelse. Taler flydende engelsk og fransk. Af blandet tadsjikisk og pashtunsk oprindelse. Uddannet som øjenlæge. Var talsmand for præsident Rabbanis regering, som han senere repræsenterede i FN.

Mohammad Fahim
*45 år. Som næstkommanderende i Nordalliancen efter Masood og efterretningschef samme sted overtog han den militære ledelse, da denne blev myrdet. Sikkerhedsminister under Mujahedin-regeringen.

Abdul Rashid Dostum
*47 år. Usbekisk krigsherre og viceforsvarsminister i overgangsregeringen. Berygtet for sin brutalitet og har styret den nordlige by Mazar-e-Sharif i årevis som sit eget personlige len. Det er usandsynligt, at Loya Jirgaen skulle vælge ham som ny regeringschef, men hans store militære styrke kan få indflydelse på udfaldet.

Ismail Khan
*65 år og krigsherre også kendt som Løven fra Herat. Har vundet respekt ikke blot for sine militære evner, men også for sin vilje til at undgå blodsudgydelser. Persisktalende og derfor næppe acceptabel for det pashtunske flertal. Var guvernør for den vestlige by Herat, indtil Taleban indtog den i 1995. Sad to i fængsel under Taleban.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her