Læsetid: 3 min.

Europæisk krimi i topklassen

Spansk krimi blotlægger Argentinas historiske traumer
14. juni 2002

(2. sektion)

Krimi
Den hårdkogte detektivroman er, når alt kommer til alt, en amerikansk opfindelse. Men enkelte europæiske forfattere leverer varianter, der ikke bare følger de amerikanske skabeloner. I stedet skaber de en egen, kontinental variant af genren og dens arketypiske galleri.
En af disse er spaniolen Manuel Vázquez Montalbán. I løbet af snart 25 år og i næsten 20 bøger har han sendt den desillusionerede, men madglade detektiv Pepe Carvalho ud på opgaver, der uvægerligt blotlægger magtens knusende mekanismer. Og fremviser alt det, der som drivtømmer efterlades i dønningerne af historiens omvæltninger.

Det ny Argentina
Scenen er normalt sat i Spanien efter Francos fald, i overgangen til et demokratisk samfund, der nok er en forbedring, men har sine mørke skyggesider. Men i den nye bog, Buenos Aires-kvintetten, der netop er kommet på dansk, omplantes Carvalho til Argentina, nærmere bestemt Buenos Aires. Den nye luft gør godt for Carvalho-serien. Den giver en ny ramme til hans nedtrykte gemyt, men forskyder ikke Montalbáns stadige tema ud af fokus – også her er overgangen fra diktatur til demokrati i søgelyset.
En tidligere modstander af 70’ernes og 80’ernes militærdiktatur er rejst til Buenos
Aires fra sit spanske eksil. Den forsvundnes tilbagevenden river imidlertid op i alt for mange af historiens kun dårligt lægte sår, hvorfor Carvalho hyres til at føre ham tilbage til Barcelona.
Det viser sig hurtigt at være mere kompliceret, end man skulle tro. I det ny Argentina har bødler og ofre fundet hinanden i forsøget på at tjene hurtige penge. Alle vil helst glemme en tid, der bød på politisk forfølgelse, men også en klar og ligefrem mulighed for at skelne de gode fra de onde.
Ingen, absolut ingen har brug for en stemme fra fortiden. Og da slet ikke én, der ved sin blotte tilstedeværelse forrykker magtens nye balancepunkt. Snart begynder den forsvundnes gamle venner at blive myrdet, altimens Carvalhos sag viser sig at have udløbere til den nye økonomiske orden – og til militærdiktaturets mørkeste hemmeligheder.
Som bekendt forsvandt næsten 30.000 mennesker – læs: systemkritikere – sporløst i det argentinske diktaturs første, blodige år. Og som bekendt adopterede barnløse argentinske militærfolk børnene af de systemkritikere, der forsvandt. I dag er børnene ved at blive voksne. Også det spiller en rolle i Buenos Aires-kvintetten.
Skønt kontinentet er flyttet, er scenen altså sat til en på mange måder typisk Carvalho-historie. Som altid er opklaringshistorien springbræt til et bredspektret samfundsportræt. Kriminalintrigen er om ikke en ligegyldig undskyldning, så i al fald underordnet helt andre temaer.
Af samme grund fletter Montalbán gerne underfortællinger ind i sine bøger. Hverken han eller Carvalho går den lige vej. Denne gang når de omkring en intellektuel bokser, der skjuler sin homoseksualitet for sine machistiske argentinske fans. Der er også en svindler, der påstår, han er den uægte søn af argentinas nationaldigter, José Luis Borges. Og en undertøjsfabrikant, der først vil myrde, siden forelsker sig i den femme fatale, der har forført hans søn.

Gourmet-fraktionen
Finder man Buenos Aires-kvintettens ene særkende i dens brede samfundsskildring, så er dens anden hovedpersonen selv. Privatdetektiven, der efter eget udsagn engang tilhørte gourmet-fraktionen inden for marxist-leninismen, er i dag blot gourmet. Depressioner og tilbageslag i opgaverne fejres med umådelige og detaljeret udpenslede måltider.
Han er kynisk og desillusioneret, men også mild. Og så er han skarp, udstyret med en evne til overraskende replikker, der både forbløffer hans modstandere og den medrevne læser. Spurgt om sit forhold til Buenos Aires svarer han: »Jeg holder af byer, der ødelægger sig selv. Sejrende byer lugter af deodorant.«
I øvrigt brænder han bøger i sin fritid, helst litterære klassikere, for de fører ikke noget godt med sig. Så er stilen ligesom lagt.
Som man kan se, giver Carvalho ikke lette løsninger, men registrerer og agerer i den virkelighed, der er givet ham. Uanset hvad er han værd at følge, også i Buenos Aires-kvintetten. Og som krønike over tiden efter Francos fald er Montalbáns serie om Pepe Carvalho uforlignelig. Samtidig er de fantastisk underholdning, kriminalromaner i superligaklassen.
Hvad enten man holder sin ferie i et Argentina på fallittens rand, vælger Spaniens charterstrande eller bliver hjemme i det danske regnvejr, kan man med fordel pakke Buenos Aires-kvintetten i feriekufferten. Bedre sommerlæsning kan man ikke forlange.

*Manuel Vázquez Montalbán: Buenos Aires-kvintetten. Oversat af Kirsten Rask. 392 s., 345 kr. Forlaget Klim. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu