Læsetid: 2 min.

Forsker: Børnemagt til Brian

Nyt netværk skal, ifølge ministeren, forbedre indsatsen for børnekulturen – en ‘centralisering og nedprioritering’, mener kulturforsker
8. juni 2002

Et nyt netværk skal øge samarbejdet mellem de statslige kulturinstitutioner om kulturaktiviteter for børn, bebuder kulturminister Brian Mikkelsen.
Netværket, der fra januar 2003 skal tage over, hvor Kulturrådet for Børn slap, skal skabe »en langt mere helhedsorienteret indsats for børnekultur«, hedder det i en pressemeddelelse.
Dermed fastholder Brian Mikkelsen den skarpt kritiserede beslutning om at nedlægge Kulturrådet for Børn. Rådet får dog forlænget sin kontrakt med et halvt år frem til sommeren 2003 for at kunne videregive sine erfaringer til det nye netværk.
»Børn er dansk kulturs fremtid og skal plejes med særlig form for formidling og præsentation. Derfor vil vi nu nedsætte et netværk, der skal få institutionerne til at arbejde endnu mere sammen – og få de mange store investeringer til at skabe endnu større oplevelser for de yngste kulturbrugere,« siger Brian Mikkelsen om netværket, der bliver et samarbejde mellem Biblioteksstyrelsen, Kulturarvsstyrelsen, Filminstituttet og det nye kunstråd.
Kulturforsker Jørn Langsted, professor på Århus Universitet, ser imidlertid »intet perspektiv« i det nye netværk: »Det lugter stærkt af en nedprioritering af børnekulturen og er samtidig en centralisering af beslutningerne i retning af ministeren.«

Forkortet armslængde
I modsætning til Kulturrådet for Børn, der havde formand og rådsmedlemmer, kommer det nye netværk til at referere direkte til kulturministeren. Det opfatter Langsted som problematisk:
»Hvis bare man holdt fast ved at lægge børnekulturen i det nye kunstråd – så havde man da sikret en armlængdes afstand. Men det virker som om, man har fortrudt, at børnekulturen var havnet i kunstrådet, hvor den risikerer at blive klemt. I stedet laver man så sådan et langt mere uforpligtende netværkssamarbejde, der hovedsageligt kommer til at bestå i en rent praktisk koordinering af børnekulturarrangementerne, så de ikke lander samtidig,« siger han.
»Man har støvsuget skuffen for institutioner, der har med børnekultur at gøre, og så lavet en konference på nettet og oprettet telefonlinjer, så de kan tale sammen. Det ser jeg intet nyt i –der var jo intet i vejen for, at de gjorde det i forvejen – og der mangler en drivkraft. Hvem skal gå foran med forslag til, hvordan tingene skal gøres, sådan som Kulturrådet for Børn gjorde det?,« siger Jørn Langsted.

FAKTA
Børnekultur
Det nye netværk får fem mio. kroner om året til at koordinere og igangsætte nye projekter. Kulturrådet for Børn havde i 2001 et budget på 19,5 mio. kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her