Læsetid: 2 min.

Den gode og den onde bror

Fordi den gode brors arbejde hele tiden blev ødelagt, havde han altid travlt, og hans bror irriterede ham mere og mere. Derfor besluttede ham sig for at gøre det af med ham
27. juni 2002

Verdens skabelse
Da skaberen havde skabt menneskene, blev han så bange for, om de ville overleve, at han gemte dem under jordoverfladen, fortæller Wynnadote-indianerne. Det var først, da en ung mand fandt vej op til jordens overflade, at der begyndte at ske noget. Skaberen viste den unge mand, hvordan han skulle fange og flå skindet af et dyr. Han viste ham, hvordan han kunne tænde et bål, ja, han lærte ham tilmed, hvordan han skulle tilberede kødet, så det blev lækkert og saftigt.
Nu blev alle stammerne kaldt op af jorden. Én for én fik de foretræde for skaberen, og de fik anvist en høvding og et sted at slå sig ned. Da alle havde fået en høvding, besluttede skaberen sig for at lade det gode og det onde komme til udtryk gennem to brødre. Den ene fik alt det gode til at vokse, og den anden brugte al sin tid på at ødelægge sin brors værk. Og han lavede tilmed ødemarker og skorpioner og giftige bær. Han skabte store besværligheder menneskene imellem og fik dem til at skændes og strides.
. Han foreslog den ondskabsfulde bror, at de løb om kap. Men den gode bror var smartere end den onde, og derfor blev den onde snart så udmattet, at han bad om en pause. Hans bror sagde nej. Han sagde nej, så det rungede ud over hele jorden, og visse tilskuere vidste snart ikke, hvem der var den gode, og hvem der var den onde. Men til sidst faldt den onde bror omkuld, og den gode slog ham ihjel.
Da det hele var overstået, tog vinderen hjem til sin bedstemor. Han ventede en varm velkomst, men bedstemoderen vidste allerede, hvad der var sket, og hun var meget utilfreds med, at han havde slået sin bror ihjel. Uanset hvad, elskede hun dem begge højt.
Den nat blev den gode bror i sine drømme opsøgt af den onde. Til sidst fik han vækket ham. Den onde bror sagde: »Lad også mig komme inde i varmen hos vores bedstemor!« Men den gode bror sagde nej. Han sagde nej, nej, og atter nej. Derfor måtte det onde rejse langt væk og til sidst slutte sig til de dødes rige. Og derfor kan det gode og det onde i verden ikke enes den dag i dag.

*Dette er tredje artikel i en serie, hvor forfatteren Katrine Marie Guldager skriver om alverdens skabelsesberetninger fsnit i morgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her