Læsetid: 2 min.

Hanen er slagtet

’Le coq est mort’ lyder råbene fra de unge mænd, der danser rundt med døde haner, efter at Senegal har lammetævet sin gamle kolonimagt
1. juni 2002

VM 2002
Dakar – »Resten af kampene er ligegyldige. Nu har vi endelig vist franskmændene, at vi kan selv. Det er som at slå sin gamle mester.«
Ousmane er ekstatisk og kan ikke holde op med at prise den skæbne, der endelig har givet Senegal mulighed for sensationelt at lammetæve sin gamle kolonimagt.
Vi er på vej i bil ind til centrum af Dakar ligesom tusindvis af andre senegalesere. Det senegalesiske flag vajer i den lette brise fra Atlanterhavet fra de mange biler, hvor unge mænd hænger ud af bilvinduerne og med hornene i bund.
Stemningen er helt i top efter en særdeles velspillet åbningskamp, hvor Senegal spillede helt på højde med et tamt fransk hold, der var langt fra tidligere tiders højder.
Efter Pape Bouba Diop’s mål i det 30. minut var der ikke mange senegalesere, der turde håbe på, at det holdt, men Les Lions (løverne) viste sig at have et særdeles velspillende forsvar og var endog tæt på at score endnu engang.
Fodbold i Afrika er en alvorlig sag og i dagene og timerne op til åbningskampen havde folk stort set ikke snakket om andet. Der var skandalen om en af de senegalesiske fodboldspilleres påståede smykketyveri, som optog meget tid i middagsheden.
Men først og fremmest var alle klar over, at det ville blive en svær kamp, særligt da franskmændene har verdens bedste fodboldspiller Zinedine Zidane, der om nogen kan styre udfaldet af en kamp.
Da Zidane blev skadet sidste uge, var der mange her i Senegal, der var overbevist om, at en af de lokale marabouts havde haft en finger med i spillet.
Senegal er islamisk, men det er en islam som er blandet med lokale traditioner, og centralt i denne blanding er de såkaldte marabouts, der fungerer som religiøse ledere, og som har kendskab til både hvid og sort magi.
Tilfældet regerer i ligeså høj grad i Afrika som i resten af verden, men her har man brug for at finde mening selv i det meningsløse og alt er derfor ladet med betydning. Fodbold og dets mange tilfældigheder er et godt eksempel på hvordan betydning er noget, vi selv skaber.
Fodbold er en vigtig del af tilværelsen for mange i Afrika. I de snævre gader og på strandene langs Dakar spiller børn og voksne med en ildhu, som i lang tid har varslet, at Afrika før eller siden vil blive en fodboldstormagt.
Den tid synes nu at være kommet efter løvernes fine præstation og de øvrige afrikanske hold som Cameroun og Nigeria har også masser at byde på. Det skal blive spændende at se, om dette VM endelig bliver Afrikas VM.
Både unge og gamle folk danser på Place de l’Indépendance. To unge knægte griner og råber, at der er nye tider på vej. Festen kommer til at fortsætte i mange timer endnu her i Dakar. Drømmen lever i bedste velgående, men folk er vant til at blive skuffede, så selv om VM er godt begyndt, kan det stadig vende. Men den franske hane er blevet slagtet og ligegyldig, hvad morgendagen bringer, kan Senegal i tiderne fremover nu se Frankrig i øjnene med stolthed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her