Læsetid: 2 min.

Historisk chance spildt

Arabiske kommentatorer er skuffede over Bushs tale, men regeringerne tier
26. juni 2002

Reaktion
Den arabiske verden modtog i går den amerikanske regerings vision for Mellemøsten med meget blandede følelser. USA’s nærmeste arabiske allierede, Egypten og Jordan, var de mest optimistiske, mens kommentatorerne i stort set resten af regionen udtrykte stor skuffelse over talens manglende konkrete indhold.
Størst var skuffelsen over, at USA ikke greb chancen for at præsentere en plan for fred i Mellemøsten, der lægger sig mere midt mellem de israelske og palæstinensiske synspunkter.
I arabiske øjne kunne talen ligeså godt være skrevet i Jerusalem.
»Jeg er meget skuffet. Bush har fuldstændig adopteret Likuds opfattelse af situationen,« siger Jamal Khashoggi, stedfortrædende redaktør for det saudi-arabiske dagblad Arab News, med henvisning til den israelske ministerpræsident Ariel Sharons parti.
»Det var et totalt ensidigt syn på tingene, og den undgik at tage stilling til besættelsen af Vestbredden og Gaza, som er roden til alle problemerne i Mellemøsten,« siger politisk kommentator Abdul-Khaleq Abdulla fra De Forenede Arabiske Emirater.
Bushs tale var skrappest i sine krav til den palæstinensiske ledelse og mere vag i forhold til, hvad Israel skal gøre for at fremme en mere positiv udvikling.
»Efterhånden, som vi gør fremskridt mod sikkerhed, må israelske styrker trække sig fuldstændig tilbage til deres stillinger fra før 28. september 2000 (hvor intifadaen brød ud, red.),« sagde Bush og lagde dermed op til, at initiativet skal komme fra palæstinenserne.

Begyndelsen til enden
Også kravet om en ny palæstinensisk ledelse til gengæld for amerikansk støtte til den palæstinensiske stat har vakt forargelse.
»USA vil have Yasser Arafat til at gøre en ende på volden, men de gør samtidig alt, hvad de kan, for at underminere ham,« siger den libanesiske kommentator Michael Young til Reuters. I Egypten skrev det delvist uafhængige dagblad al-Ahram, at Bushs ideer blev »studeret med stor interesse«, og fra den jordanske regering lød det, at »vi ser dette som begyndelsen til enden på konflikten mellem arabere og israelere«. Men ellers var det småt med officielle kommentarer til talen. I resten af den officielle arabiske verden blev talen i går mødt med larmende tavshed.
De arabiske lande engagerede sig for første gang en bloc konstruktivt i fredsprocessen, da de under den Arabiske Ligas møde i Beirut i marts rakte hånden ud og lovede fuld arabisk anerkendelse af Israel mod fuld israelsk tilbagetrækning fra de besatte områder. Siden mødet i Beirut har Egypten, Jordan og Saudi-Arabien forsøgt at få Bush til at sætte en tidsfrist på den israelske tilbagetrækning
De spæde initiativer vakte håb om, at USA og Israel også ville begynde at bevæge sig mod et kompromis. Men den opfordring overhørte Bush. Araberne ser det som en historisk chance, der er spildt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her