Læsetid: 5 min.

Islam-bøger i høj kurs

Danskerne køber usædvanligt mange bøger om islam. Markedet er ikke mættet, siger forlag
14. juni 2002

Ordets magt
Danskerne er blevet vilde med at læse om islam.
I løbet af den seneste måned er der udkommet tre debatbøger om islam over for den vestlige kultur, og alle tre ligger på boghandlernes best seller-lister for faglitteratur. Mest opmærksomhed har Ralf Pittelkows bog Efter 11. september fået, og det har også påvirket salgstallene. 8.000 eksemplarer har den solgt og er netop udkommet i sit femte oplag.
»Det er usædvanligt mange for den slags bøger,« siger administrerende direktør, Morten Hesseldahl, fra forlaget bag bogen, Lindhardt og Ringhof.
Det er normalt kun kendte skønlitterære forfattere og bøger om slanketips og fodbold, der opnår den slags salgstal.
Men han afviser, at forlaget ønsker at ride med på en bølge af interesse for islam og dets forhold til vesten.
»Der, hvor man går helt galt i byen som forlægger, det er, hvis man går i gang, når bølgen ruller. Så kommer man jo for sent, for der er en lang produktionstid på bøger. Men en af de centrale ting ved at lave debatbøger, det er jo at følge med i, hvad der rør sig. Og det er ikke det samme som at spekulere.«

Mens jernet er varmt
Hos boghandlerne har man også mærket interessen. Især fra forlagene. Kenneth Pedersen er afdelingsleder for fag- og lærebøger hos Arnold Busck på Købmagergade i København.
»Der kommer utrolig mange bøger netop nu. Næsten alle forlag har én eller anden vinkel på det, hvad enten det så er en essay-samling eller noget lignende«
Han er ikke i tvivl om, at forlagene lige pludseligt har fået meget travlt med at lave bøgerne.
»Det var ikke ret mange af disse bøger, der blev præsenteret i efterårets kataloger fra forlagene, så det har været nu og her, de skulle laves – mens jernet var varmt«
Morten Hesseldahl mener derimod, det er helt naturligt at bøgerne er kommet nu, fordi debatterne om islam, integration og fundamentalisme mangler saglige argumenter og nuancerende perspektiveringer. Og han mener ikke, læserne er trætte af at læse om emnet endnu.
»Der kommer helt givet flere bøger om islam. Debaten har været meget polariseret indtil nu, så nu vil folk gerne have nogle nuancer ind i debaten,« forudser Morten Hesseldahl. Han vurderer, at herboende muslimer begynder at blande sig mere end hidtil.
Strømmen af bøger har været så stærk, at det kan være svært for boghandlerne at følge med. De bliver tit fanget mellem på den ene side at skulle have et indgående kendskab til bøgerne og på den anden side sikre udbudet, når interessen er der.I Antheneum Internationale boghandel på Nørregade i København har man modtaget en strøm af bøger i de seneste måneder, der behandler islamistisk terror, kultursammenstød mellem arabisk og vestlig kultur eller den krigshærgede region overordnet. En hurtig søgning på ’Osama bin Laden’ giver 36 titler på foretningens computer. Heraf er nogle stadig på vej.
Sidsel Brun er ansvarlig for afdelingen med de engelske bøger. Hun medgiver, at det kan være svært at følge med. Hun kom blandt andet til at bestille en bog hjem, der viste sig at handle om 11. september set med astrologiske briller.
»Det var en smutter,« siger hun. Interessen for de engelske bøger, har dog ikke været så stor. Det er primært akademikere med en professionel interesse, der handler hos hende, så en bred interesse har hun ikke mærket.

Solgt på to dage
Claus Clausen sidder som direktør på forlaget Tiderne Skifter. De har også succes med deres islam-bog, Islam i Vesten, redigeret af Helle Merete Brix og Torben Hansen. Bogen er på vej mod sit tredje oplag, hvilket betyder omkring 4.000-4.500 eksemplarer i løbet af sommeren. Første oplag blev solgt på kun to dage.
Han afviser også, at hans forlag har spekuleret i en bogtrend.
»Vi rider med på en bølge, men vi har skam også selv været med til at skabe den. For ti år siden lavede jeg en antologi, der hed Islam – en kultur – en religion – en historie. Og Islam i Vesten var faktisk en bog vi havde planlagt til sidste efterår, altså inden 11. september og den danske valgkamp,« siger Claus Clausen.
Morten Hesseldahl mener, at for megen medieomtale kan »tale salget ihjel« Folk finder via aviser og fjernsyn ud af, hvad debattøren står for, og hvilke argumenter, der er i debatten, og gider så ikke købe bogen efterfølgende.
Hos boghandlerne er man ikke tvivl om, at det er medieomtalen, der har drevet folk til lommerne og boghylderne.
»Der er ikke nogen, der kommer ned og spørger efter ’noget om islam’ – de kender titlerne. Der er blandt andet mange, der skal se, hvad det nu er for noget Pittelkow har skrevet – de er nysgerrige, selv om de bestemt ikke er enige med ham,« siger Kenneth Pedersen fra Arnold Busck.
Han vurderer, at selv om interessen for emnet er der nu, så er den død igen om et halvt år. De næste bølger er på vej. De første bøger om Peter Brixtofte er således allerede kommet.
Helle Lykke Nielsen underviser i arabisk sprog og kultur på mellemøststudiet på Syddansk Universitet i Odense. Hun er overordnet glad for, at bøgerne har skabt debat, men hun er ikke imponeret over niveauet.
»Jeg læser dem som nogen, der er kommet i tanke om noget, vi andre har sagt i 10 år. Så jeg kunne næsten ikke lade være med at tage det som en fornærmelse, da de udkom,« siger Helle Lykke Nielsen.
Hun understreger dog, at bøgerne ikke fordrejer debatten eller er underlødige. Men de har heller ikke bidraget med noget nyt til de seneste 10 års integrationsdebat.

FAKTA
Islam i bogform
*Det seneste halve års har set en række bogudgivelser om islam, integration eller global terror. Bl.a:

Arabien - Anders Jerichow
Den afghanske forbindelse - Lars Erslev Andersen og Jan Aagaard
Efter 11. september – Ralf Pittelkow
Hvordan har indvandrernedet – Bent Jensen
Islam i Danmark – Adam Holm, Michael Jarlner og Per Michael Jespersen
Islam i Vesten – På Koranens vej? – Helle Merete Brix og Torben Hansen (red.)
Terrorisme – Birthe Hansen
Bag fjendebilledet – Thomas Hyllan Eriksen
At være europæisk muslim – Tarip Ramadan
Den globale terrorisme – Jens Nauntofte
I Osama bin Ladens navn – Roland Jacquard
Islam – Jens M. Steffensen
Tirsdag 11. september 2001 – Eftertanker – Claus Clausen og Rasmus Ø. Madsen (red)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her