Læsetid: 1 min.

Jeronimus’ bekendelser

Samlet fremstilling af gamle arkitekturdyder i en tøjlesløs tid
25. juni 2002

Ny Bog
Arne Karlsens Krydsklip handler om møbler og arkitektur, og har format som en gammeldags skrædderkalender, sådan én til notater om tidspunkter og omsyninger gennem et krævende liv i nøjsomhedens tjeneste.
På et designseminar i 1980’erne var en af opgaverne at re-designe et sæt haveredskaber med kulørte plasticskafter og udskiftelige aluminiumsdele. En af deltagerne på Karlsens hold sagde drillende: »Nå, nu må vi se om vi også kan løse den opgave i Kaare Klints stil...« – hvortil prof. Karlsen roligt men en knivspids irriteret svarede, at Kare Klint netop ikke repræsenterer en stil, men en arbejdsmåde!
Kaare Klint grundlagde tibage i 1920’erne den klassiske danske møbelskole, og det er hans anskuelsesvinkel Arne Karlsen videreudvikler som designhistoriker og underviser, arkitekt, møbeltegner, og i en periode også som tålmodig præsident for Akademirådet.

Skab og krypto
Med gamle og nye artikler fra rejser og dyk i arkiverne bygger han som et samlesæt bogen op af fornuftsbetingede iagttagelser og et stramt funktionelt omverdenssyn.
Så stramt, at man indimellem mærker 1950’er-idealerne som generations-spændetrøje i starten af et nyt lebendigt årtusind. Og så fornuftsbetonet, at forfatteren indimellem kløjs i det – når han ubetinget bliver suget ind i Michelangelos dystre Medici-univers, eller blankt indrømmer at han ikke er meget for morgenmad på hotelværelset.
Arne Karlsen er tydeligvis både skabs-calvinist og krypto-klassicist, men hans faste tekster er gode at spille hoppebold op ad, og kapitlerne giver bl.a. illustreret besked om livet i et gammeldags lærlingehjem på Nørrebro, Jeffersons og Shakernes amerikanske omgivelser, magtbillederne på Manhattan, påtrængende kirkekunst i Jelling, Børge Mogensens FDB-møbler og Biilmann-Petersens robuste reklamegrafik.

*Arne Karlsen: Krydsklip i en arkitekts dagbog 1950-2000. 244 s. ill. indb., 280 kr. Chr. Ejlers Forlag og Arkitektskolens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her