Læsetid: 2 min.

K’nyt

26. juni 2002


Gabriel Axel på finansloven
*Film- og teaterinstruktøren Gabriel Axel er i en alder af 84 år blevet indstillet til livsvarig ydelse på finansloven. Det er Statens Kunstfond, der står bag indstillingen af Gabriel Axel, som i 1988 vandt en Oscar for filmen Babettes Gæstebud.
Otte andre kunstnere kan også se frem til at komme på finansloven. Det er den dansk-italienske teaterinstruktør og Sonningprisvinder Eugenio Barba, der til daglig er leder af Odin Teatret i Holstebro, koreograf og danser Nini Theilade, forfatterne Rolf Gjedsted, Janina Katz, Louis Jensen og Eske K. Mathiesen, billedhuggeren Marianne Hesselbjerg og maleren Inge Ellegaard.
Indstillingerne skal godkendes af kulturministeren og finansudvalget.
Statens Kunstfonds livsvarige ydelse er en anerkendelse til personer, som efter fondens opfattelse har placeret sig afgørende som kunstnere. I alt 269 kunstnere er på finansloven.
Modtagere, der har under 142.000 kroner i skattepligtig årsindtægt, får den maksimale støtte, som er på 129.000 kroner årligt, mens beløbet skrumper ind til en minimumsydelse på 14.100 kroner, når den skattepligtige årsindtægt overstiger 275.000 kroner. ritzau

Ny formand for kulturcenter
*Tidligere kulturminister Grethe F. Rostbøll er af udenrigsministeren udpeget til ny formand for Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene (CKU) frem til 31. december 2003. Hun afløser journalist Kirsten Jensen, der har trukket sig tilbage for at blive formand for Forbrugerrådet.
CKU arrangerer kulturfestival såsom de store »Images of Africa« og »Images of the World« og støtter forskelligt kunst- og kultursamvirke mellem danske enkeltpersoner, foreninger og institutioner på den ene side og kulturformidlere fra udviklingslandene på den anden. Det har et årsbudget på ca. 14 mio. kr., som løber til 2003. Formændene sidder almindeligvis tre år ad gangen.
Der holdes i år kun en mindre kulturfestival forud for et møde i ASEM i København i september, men til næste år afvikles »Images of Asia«, én af de større manifestationer. ASEM er en organisation for økonomisk-politisk samarbejde mellem Europa og Asien. ritzau

Første europæiske børne-MGP i DK
*Efter stor succes med både det nationale børne-melodigrandprix (MGP) og MGP Nordic kan Danmarks Radio nu se frem til at blive vært for det første
europæiske børne-melodigrandprix i efteråret 2003.
Selv om flere europæiske lande har ønsket at blive værtsland for det europæiske MGP, har DR’s afvikling af MGP Nordic overbevist EBU om, at det kommende MGP for 15 europæiske landes børn er i sikre hænder på den danske kanal.
Reglerne i forhold til MGP Nordic bliver ikke ændret, og det betyder, at børnene skal synge på deres eget sprog, og at de selv skal skrive sangens tekst og musik. Ligeledes må de ikke have en pladekontrakt i forvejen.
Den eneste ændring er, at der nu ikke er nogen nedre aldersgrænse for at deltage. Man skal således bare være 0-15 år.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her