Læsetid: 4 min.

Kristen jihad i Georgien

Ortodoks præst og kristne tilhængere er gået til brutalt angreb på anderledes troende mænd, kvinder og børn i Georgien. De mener, at ikke-ortodokse er en trussel mod staten
24. juni 2002

Medlemmerne i det lille pinsemissionske kirkekor i Tbilisi – Georgiens hovedstad – var midt i søndagens korøvelser, da døren til deres øvelokale pludselig blev sparket ind i september sidste år.
25 mænd med knipler stormede ind i lokalet og begyndte at banke løs på koret. Mændene var anført af den legendariske Fader Basil Mkalavishvili – en af Georgiens mest berygtede ortodokse præster – som råbte til kormedlemmerne, at pinsemission var lig med satan og skulle uddrives af Georgien.
»Han skreg ind i mit ansigt, at han allerede havde advaret mig før,« fortæller den pinsemissionske præst, Zaal Tkeshelashvili, der var til stede, til det kristne nyhedsbureau Keston News Service.
Fader Basil Mkalavishvilis voldelige gruppe havde advaret mange flere end bare Zaal Tkeshelashvili. Både pinsemissionærer, evangelister, baptister og – i særdeleshed – Jehovas Vidner har nemlig været i nærkonkakt med den ortodokse præst.
Bevæbnet med knipler har præsten og hans tilhængere terroriseret ikke-ortodokse trossamfund så meget igennem de seneste to år, at såvel Europarådet som OSCE nu har indskærpet over for landet, at angrebene ikke længere kan tolereres, da det truer områdets stabilitet og sikkerhed.
Senest har en gruppe amerikanske senatorer været på besøg i Georgien i juni for at diskutere problemet med præsident Eduard Shevardnadze.

Håret klippet af
Zaal Tkeshelashvili og hans kirkekor stod tilbage med 12 sårede, da de ortodokse endelig forsvandt efter en halv times slagsmål. Mændene drev koret ud på gaden, hvor de slog dem med knipler og knytnæver, mens de opfordrede forbipasserende til at deltage – uden held.
»Jeg blev slået i hovedet, fik skader i mine øjne og de slog på mine ben med knipler,« fortæller Zaal Tkeshelashvili.
»Ben bliver brækket, bibler bliver brændt, ejendomme bliver ødelagt og penge bliver stjålet,« sagde Malkhaz Songulashvili fra Georgiens baptistmenighed til Reuters.
»Folk får endda barberet deres hår af af hans tilhængere for at ydmyge dem.«
Værre er det for Georgiens Jehovas Vidner. Ifølge OSCE er mere end 80 blevet angrebet i løbet af de seneste år – herunder børn og gravide kvinder.
Basil Mkalavishvilis gruppe har brændt huse ned, har begået indbrud og hærværk i kirker og menighedshuse og har stormet religiøse møder for at banke deltagerne.
I maj sidste år hældte gruppen benzin over et hus, mens en Jehovas Vidner-familie, der havde små børn, sov indenfor, og satte ild til. Et par dage før havde Mkalavishvilis sagt på georgisk tv:
»Jeg vil gerne sende en kraftig advarsel til alle i Georgien, specielt Jehova-sekten, om ikke at samles og holde deres sataniske møder. Selv om jeg ikke må møde op hos dem, så vil mine tilhængere komme, og fra i dag vil forfølgelserne starte.«
Basil Mkalavishvili ønsker sig et Georgien, der bygger på ortodoks kristendom. Det vil bl.a. indebære en lov – som den muslimske sharia – der bygger helt bogstaveligt på Guds ord.

Fremmedlegemer
»Når så den ortodokse kristendom er blevet til lov, vil alting være på sin plads,« siger han til avisen Scotland on Sunday.
Derfor må alle fremmedlegemer væk, mener han.
»Vi ser dem citere som de vil fra Biblen, og så er det klart, vi bliver vrede. det har de ikke ret til at gøre. Disse sekter forsøger at provokere os,« siger Mkalavishvili.
Præsident Eduard Shevardnadze har taget afstand fra de ortodokse kristne ved flere lejligheder – men aldrig fra Mkalavishvili som person.
»Georgien har altid været tolerant, og den tradition vil fortsætte i fremtiden,« sagde han, da en delegation af amerikanske senatorer besøgte landet.
Men trods præsidentens løfter har det vist sig svært at bekæmpe volden mod de religiøse minoriteter. Det skyldes især, at dele af det georgiske politi sympatiserer med de ortodokses synspunkter, vurderede OSCE i foråret.
»Selv om ofrene har anmeldt over 700 sager, har myndighederne ikke reageret og har dermed ladet voldsudøverne gå fri, så de kunne fortsætte deres angreb,« hedder det i en rapport fra OSCE i år.

Retssag udsat
Konkret er myndighedernes uvilje mod at håndtere problemet kommet til udtryk ved, at politiet i enkelte tilfælde har stoppet busser med Jehovas Vidner, der var på vej til møde, hvorefter Mkalavishvili-tilhængere er sprunget ind i bussen og har udøvet vold.
Myndighedernes uvilje blev sat i perspektiv, da man forsøgte at retsforfølge Mkalavishvili og hans tilhængere ved en retssag, som startede sidste år. Retssagen er indtil videre blevet udsat fem gange – senest fordi politiets anklager ikke dukkede op.
»Ved mange lejligheder er mange tilhængere også brudt ind i retssalen med jern- og trækors,« lyder det fra OSCE, der kritiserer, at myndighederne ikke havde sørget for tilstrækkelig politibeskyttelse.
»Og Mkalavishvili har fået lov til at bruge retssalen som en platform, hvorfra han kunne true advokater og vidner i en megafon,« hedder det i OSCE-rapporten.
Eksperter vurderer, at det er genopvågningen af kristendom i Georgien, der er skyld i den religiøse vold. Efter mange år med et Sovjet-styre, hvor religion var ilde set, og den ortodokse kirke var isoleret, har den fundamentalistiske kristendom fået gode levevilkår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her