Læsetid: 3 min.

Mediet er budskabet

Lad os få udskiftet spindoktorerne med folk, der kan filme en bold i skridtet, så man tror på det
7. juni 2002

(2. sektion)

Fjernsyn
Der skal ligesom være en ide, et eller andet sted i bunden, hvis nogen skal kunne kaldes ideologisk. Derfor er den nye regerings medieforlig, som ikke er et forlig, heller ikke et ideologisk korstog mod noget så absurd som venstreorientering.
Det har en vis sammenhæng med den fra buddhistisk hold fremførte tanke, at politikerne skal lytte til den del af folket, der ikke »har studentereksamen«. En rudimentær klassedeling, der, ligesom orientering mod venstre eller højre, hører hjemme i de tider, da massemedier blev hugget i sten og snittet i kæppe.
Ordet »Stramtandet« anvendes ofte om strikse damer af lidt ældre årgang, men det passer perfekt på vores dynamiske kulturminister. Han har, især på skærmen, det utaknemmelige job – for en traditionsbevidst konservativ – at skulle se glad ud, når kulturpolitik skal gennemføres udelukkende på stemmer fra Dansk Folkeparti, som uanset partiets fremstødende akademiske repræsentanter på tinge, præstefætrene fra Tidehverv, formodes at repræsentere de befolkningslag, der ikke har lune og aldrig har sjunget om studentens lyckliga dag, mens de sanseløst berusede jollede gennem stendøde forstadskvarterer i bøgesmykkede hestevogne med tilstrækkeligt stor ladareal til en gennemsnits gymnasieklasse på 40-50 elever.
Det er de sure over, forståeligt nok. Den del af befolkningen, der vil have reklamer for sprut og dertil hørende håndkøbsmedicin på skærmen og helst lige før børnetimen.

Jubelvejen
Men det er den vej, det går. Det er jubelvejen, som de grimme 68’ere banede, da de gjorde Anders And til litteratur og proppede kanonen med Jumbobøger.
Det er den store digitale mediemæssige motorvej, hvor vi alle sammen med mindst 130 i timen på 50 kanaler interaktivt kan drøne direkte ud på de frie markedskræfters store øde parkeringsplads og en kvalmende sky af primitivt seksualiseret børnetøj og se alle de afgørende situationer i VM-kampene tre gange.
Først som de nu engang er, så set i slow og til sidst som Playstation med de stive figurer, der for mange efterhånden synes at være virkeligere end virkeligheden selv, fordi de er virtuelle.
Men for nu at komme tilbage til kulturministeren og hans hird af hærdebrede livvagter uden studentereksamen, så har de jo vedtaget fremtidens mediestruktur i Danmark helt alene mellem sig. De eksamensløse har vetoret, og det er måske derfor, Brian Mikkelsen næsten ikke kan få stødt ordene ud mellem de tæt sammenpressede læber.
Fremtiden varer indtil videre seks år, det er længe. Og ministeren virker som en lille, bange dreng, der ikke vil sige noget forkert.
Det vil overlæreren måske ikke bryde sig om. For politik, og medierne er politik, handler jo ikke længere om, hvis det nogensinde har gjort det, at have ideer og gøre sig tanker. Om livet, verden, samfundet, historien, fremtiden. Det handler om at vejre, hvor stemmerne ligger, og så fiske i vandet, når en flok spindoktorer (med studentereksamen) har rørt rundt.

Juhu-piger til Brian
Det er enormt dårligt tv. Fodbold er sjovere, fordi det er live. Det er det politiske spil aldrig mere, og det er enormt længe siden, det har været det.
Ingen gider det jo. Ingen ville sponsorere det lort, hvis det kom så vidt. Kunne nogen forestille sig et hold juhu-piger fra Arla som optakstreklame til et interview med kulturminister Brian Mikkelsen?
Nej, nej. De er til fodbold. De ser Rivaldos lille hjørnesparksfilm. Den blev pragtfuldt udleveret af Lasse Spang Olsen i tirsdagens sammenskrab af begivenhederne i Japan og Korea. Den ægte stuntmand viste bare, hvad Rivaldo skulle have gjort. Det er sådan noget, vi vil se. Ordentlige stuntmænd, ikke sådan nogen som Brian Mikkelsen. Han er som skuespiller ikke meget bedre end Rivaldo, og det er for dårligt.
Vi vil have udskiftet spindoktorerne med folk, der kan filme en bold i skridtet, så man tror på det.
Ellers går fremtidsskærmen i sort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her