Læsetid: 2 min.

Musen der fortrød

Musene holdt et stort møde og besluttede sig for at gå i samlet protest til skaberen
29. juni 2002

Verdens skabelse
I Maya-indianernes skabelsesmytologi finder man historien om, hvordan flagermusen blev til. Skaberen havde arbejdet meget hårdt meget længe, og omsider var han kommet frem til at vise de forskellige dyrearter, hvor de skulle bo.
De gladeste var fuglene som fløj direkte ud i den blå himmel og sang. Ja, faktisk var alle dyrene glade. Bortset fra musen. Den var så skuffet, at den stod helt stille og ikke kunne få et ord over sine læber. »Se så at komme af sted,« sagde skaberen til musen. »Du skal bo på markerne og leve af korn.« Men musen ville ikke flytte sig, og dens krop rystede af modvilje. Skaberen blev vred, samlede musen op i halen og smed den ud i et krat.
Men musen var stadig ikke tilfreds. Den sad i krattet og stirrede op på fuglene, mens den blev mere og mere sur. Den ville også flyve. Til sidst besluttede den sig for at samle alle medlemmerne af arten. .
Skaberen var en smule irriteret på dem, da han forstod, hvad de ville. Han var ikke alene udmattet af al den skaben, han var også lidt træt af folk, der ikke var tilfredse med det liv, de havde fået tildelt. Alligevel indvilgede han i at møde alle musene næste dag ved en kløft. Musene blev meget glade, de følte, at de havde talt deres sag godt og fået en ny chance.
Næste dag mødtes de med skaberen, som stod ved kløften. »Alle der kan springe over denne kløft, vil omgående få vinger,« forklarede han. »Men dem, der ikke kan, vil forblive nøjagtig som jeg har skabt dem.« Musene stillede sig op i en lang række og var spændte til bristepunktet. Én for én blev de testet.
Halvdelen af musene bestod prøven og fik vinger: De blev flagermus. Og halvdelen måtte se i øjnene, at de måtte affinde sig med en musekrop. Skaberen var stadig en smule irriteret og advarede musene om, at han ikke ville have mere ballade med dem. Men den mus, der havde givet anledning til det hele, var stadig underlig trist, for den forstod nu, at heller ikke flagermusen havde fundet lykken i sine nye huler. Nok havde den fået vinger, men den kunne ikke længere skelne dagen fra natten.

*Dette er den fjerde artikel i en serie, hvor forfatteren Katrine Marie Guldager genfortæller alverdens skabelsesberetninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her