Læsetid: 2 min.

Mytteri i Radiohuset

Radioavisens medarbejdere protesterer i et brev til ledelsen over voksende krav om at lave både radio og tv: ’Det koster kvalitet og journalister’
13. juni 2002

I et åbent brev til DR’s ledelse protesterer 58 medarbejdere på Radioavisen over et voksende arbejdspres, fordi journalisterne i stigende grad forventes at lave indslag til både radio og tv.
Det går ud over kvaliteten af indslagene, slider medarbejderne ned og jager de dygtige journalister på flugt, hedder det i brevet til nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen, radiodirektør Leif Lønsmann og generaldirektør Christian S. Nissen, der blev udsendt tirsdag i DR’s interne nyhedsbrev, Dråben Inline.
Medarbejderne beskriver i deres »nødråb« til ledelsen det voksende arbejdspres – ikke mindst for korrespondenter og de rejsende journalister.
Med det simultane leveringskrav til både radio og tv skal journalisterne producere indslag til et stadigt voksende antal nyhedsudsendelser: 25 daglige radioaviser, tre TV-aviser og Deadline kl. 17 og 23. Hertil kommer morgenfladerne på DR1 og P1 samt ugemagasinet Refleks.
»Når man forsøger at opfylde og udfylde kravene og finder det umuligt, lyder svaret: ’Du kan da også bare lade være med at ville levere et godt produkt hver gang! Skru ned for ambitionerne!’,« skriver de i brevet.

Ledelsen afviser
En kollegas opsigelse for en uge siden er den direkte anledning til medarbejdernes protest. DR-Nyheders respekterede Bruxelles-korrespondent Thomas Lauritzen sagde nej tak til at få forlænget sin kontrakt, hvilket i brevet kædes sammen med et voksende arbejdspres.
Han var ansat som bimedial journalist – dvs. at han skulle levere indslag til to medier, radio og tv – med en kontrakt, der sagde, at radio var hovedmediet, men oplevede et stigende pres for også at levere indslag til tv.
Medarbejderne på Radioavisen kalder afgangen »en katastrofe«, fordi han forlader posten som den ene af DR-Nyheders to Bruxelles-korrespondenter den 30 juni – dagen før Danmark overtager EU-formandsskabet.
Thomas Lauritzen ønsker ikke at kommentere sit personlige forløb, men er »helt enig«, når det gælder den generelle kritik i protestbrevet.
Lisbeth Knudsen afviser i et svar til medarbejderne, at presset på journalisterne skulle være vokset.
»Jeg kan ikke genkende, at kravene skulle være vokset. Ledelsen er i løbende dialog med den enkelte journalist om tilrettelæggelsen af arbejdet, og vi har et sæt spilleregler omkring bimedialiteten, som skal forhindre, at nogen bliver overbelastedeÇ« siger Lisbeth Knudsen til Information. Hun understreger, at bimedialiteten er »kommet for at blive«.
»Bimedialiteten praktiseres af vores nordiske kolleger på samme måde, som vi gør det. Det er fremtidens arbejdsform i en mediekonvergeret medievirkelighed, dvs. hvor produktion af radio, tv og internet i stigende grad smelter sammen.«
Hun mener ikke, at Thomas Lauritzens opsigelse skyldes dårlige arbejdsforhold.
»Jeg ser hans opsigelse som en meget personlig sag, og det er ikke mit indtryk efter at have talt med Thomas Lauritzen, at hans valg skyldes et urimeligt ydelsespres,« siger Lisbeth Knudsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu