Læsetid: 3 min.

Når verden bliver rund

Det er tilskuernes VM. Det er dem, der betaler spillerne, og dem, der dømmer verdens konflikter offside – bare for en velsignet stund
5. juni 2002

VM 2002
Fodbold-VM er en folkefest i mere end en forstand. Det bedste ved den er, at den kan lade sig gøre. At alle lande i en konfliktfyldt verden er ’med på den.’ Storpolitikken er dømt offside. Måske skulle man bare lade Indien og Pakistan stille med et fælles hold.
Både stær og stork har travlt. Således forventes det, at der ni måneder efter et fodbold-VM fødes usædvanligt mange børn, omtrent som når elektriciteten svigter og lyset går ud i New York om aftenen. Det forventes, at alle de nyfødte vil blive fodboldspillere, og at holdene må udvides til 12 spillere ved næste EM.
Man ved ikke præcis, hvad der får drifterne op i folk, om det er euforien, heden, sejrene, nederlagene eller den simple kendsgerning, at mændene er mere hjemme end normalt.
At der er gode billeder til medierne i det store show er uomtvisteligt, men ikke årsagen til, at dette års VM vil gå over i historien som filmverdensmesterskaberne. Ikke for film som dem i biografen, men for det, at spillere kan ’filme’ sig til fri- og straffespark. Det er årets tema for dommerne, på samme måde som de ved forrige VM specielt skulle holde øje med hårde tacklinger bagfra.
Brasilianske Rivaldo er nomineret til en Oscar, efter at han i forbindelse med et hjørnespark blev ramt i maven, men sjovt nok tog sig til ansigtet og faldt om under svære lidelser. I dag afgør FIFA’s disciplinærkomite, om han får sin ’belønning’ i form af et rødt kort, hjemsendelse eller eftersidning.
Juryen vil se filmen flere gange, så spændende er den. Rivaldo siger selv, at han filmede, men det kan jo være noget, han bare finder på. Måske har han sagt det for sjov.
Rinaldo! Hedder han virkelig Rivaldo? Er det ikke snarere Rinaldo, Robaldo, Vivaldi eller måske Garibaldi? Hvis man er med som tv-kiggende badegæst i fodboldens verden, som mange er ved VM, farer man let vild i alle disse udenlandske navne på grønsværen, som ikke må forveksles med Grønkjær’en.
Tomasson husker man. At han scorede to mål ligger jo på en eller anden måde i navnet. Tøffe tager man heller ikke fejl af. Og hvorfor er der pludselig blev så stille på holdets egen banehalvdel. Det skyldes Schmeichel.
Flere af koreanerne hedder noget med Kim. Dog ikke Larsen.
De flotteste trøjer har kroaterne, de løbende skakbrætter. Det hjalp dem dog ikke mod Mexico, som satte dem mat. A2 løb til A4, og C6 slog D8, som vor skakmedarbejder, Dürrfeld, ville have udtrykt det.
Under VM får intellektuelle i alle lande travlt med at forsikre sig selv og hinanden om, at fodbold skam ikke ligger dem fjernt. Det skriver de lange artikler om.

Boldens politik
Hvad med tv-kommentatorerne? Se, det er den eneste malurt. De snakker og snakker, som var de betalt for det og endnu ikke har opdaget, at billedmediet er opfundet. De siger det, man ser. »Den og den scorede til 2-1 fire minutter før tid,« siger de. Jatak, det kan vi godt selv se. Vi har et armbåndsur. Undtagelsen er Jan Mølby på TV 2. Ham har de til gengæld skruet så meget ned for, at man kun kan høre Flemming ’Tjulahop’ Toft.
Tilskuerne er de egentlige eksperter og smagsdommere. De tager aldrig fejl. Uden dem ingen fodbold. Uden dem ingen fest. Uden dem ingen hujen, ingen ’bølge’ og ingen slagsange. Uden dem ingen nationalfarver i hovederne. Uden dem ingen millionlønninger til spillerne. Uden dem ingenting. Kom så ikke at sige, at fodbold ikke har noget politik og kapitallogik at gøre.
Fodbold-VM er en del af markedsmekanismen, men hæver sig over den med sin egen magi, som åbner sig for den, der byder sig til, præcis som den spiller, der behandler en bold som om den var selve nøglen til en ny og bedre verden.
Fodbold har, som Jørgen Leth ville have sagt, sine egne dramaer, sine helte og skurke. En af dem, helt og skurk i samme person, venter henne om hjørnet. Navnet dunker sin farlige rytme: Zinedine Zidane. Zinedine Zidane ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her