Læsetid: 5 min.

Nordisk nedtur

Danmark og Sverige ude af VM, Spanien og Senegal videre. Stig Tøfting og Brian Steen Nielsen takker af
17. juni 2002

Danmark og Sverige ude af VM, Spanien og Senegal videre. Stig Tøfting og
Brian Steen Nielsen takker af

VM 2002
Hvor var du i det femte minut af ottendedelsfinalen mellem Danmark og England i lørdags? Selv sad jeg magtesløs og uvidende om katastrofens omfang i linje 16 på Istedgade. Kamprelateret trafikmylder havde sat bussen bag af køreplanen, og skæbnen ville, at jeg først skulle nå frem til et 14 tommers fjernsyn i en lejlighed på Vesterbro seks minutter efter kick-off, altså klokken 13.36.
Da bussen ni minutter tidligere passerede Rådhuspladsen, havde storskærmen vist nærbilleder af det engelske landsholds unge, tætbarberede hoveder på rad og række med struberne fulde af ’God Save the Queen’. Hvor skulle de bare have tæsk!
På mit sæde i bussen bagatelliserede jeg min forsinkelse med, at »de to hold alligevel skulle bruge de første 15-20 minutter til at ’finde hinanden’«, før Jon Dahl Tomasson på en pasning fra kanten ville knalde bolden ind bag englændernes forfængelige spradebasse af en målmand.
Men dansken kom, som det er læseren bekendt, aldrig ind i kampen: et skruet, engelsk hjørnespark i det femte minut og lidt fumlen i feltet – og så var VM-gardinerne trukket ned, og englænderne kunne spille præcis sådan, som landstræner Morten Olsen ville foretrække, at Danmark gjorde.

Meget potentiale
Både han og den afgående assistenttræner Michael Laudrup så ekstra skuffede ud efter kampen, fordi holdet hidtil har spillet gennemprofessionelt og mere end levet op til deres forventninger.
»Der er så meget potentiale i det hold,« sagde Morten Olsen efter kampen. »0-3 er et latterligt resultat. Og det er også derfor, det er så bittert. Som jeg sagde til spillerne, ville jeg hellere have spillet en rædselsfuld kamp, tabt 0-5 og bagefter kunne have sagt, at de var en klasse bedre end os. Men det er ikke den følelse, vi sidder med. Vi sidder med følelsen af at have lavet fejl og komme til at spille op ad bakke«.
Danmarks topscorer, Jon Dahl Tomasson, blev vartet så voldsomt op af det engelske forsvar, at han ifølge Eurosports statistik ikke fik skudt på mål én eneste gang.
Men sådan er fodbold – særligt for et hold uden ’den absolutte ener’ som f.eks. Brian Laudrup. Husk på hvor mange jævnbyrdige kampe han afgjorde til Danmarks fordel efter EM i 92, fordi han lige kunne lav et par mål her og der på egen hånd. Vil vi have individualister a la brødrene Laudrup, må vi opfordre flere fædre til systematisk at pace deres sønner helt ned til sandkasseniveauet. I en britisk portrætudsendelse om David Beckham på DR lørdag formiddag tog hans stolte og i øvrigt sympatiske far en del af æren for knægtens fortræffeligheder på banen. Og investeringen kommer jo hjem igen.
Nok om det. De danske spillere kan se tilbage på en meget fin VM-deltagelse, som lover godt for fremtiden. Thomas Gravesen, 26, viste, at han har Søren Lerby-potentiale, Niclas Jensen, 27, overtog med elegance Jan Heintzes plads som venstre back, og Kasper Bøgelund, 21, spillede unervøst og ualmindeligt overbevisende, da han pludselig blev smidt ind forsvaret i stedet for den skadede Thomas Helveg (i det skæbnesvangre 5. minut). Osv. Det danske landshold vil formentlig være endnu stærkere om to, når det gælder Europamesterskabet 2004 i Portugal. Det vil blive uden Stig Tøfting, Peter Kjær og Brian Steen Nielsen, som har fået nok. Tak til dem.

Korpsånd
Yderligere tre ottendedelsfinaler blev spillet i weekenden. Lørdag morgen vandt Tyskland over Paraguay i en af dette VM’s mest uinspirerende kampe – og typisk tysk på et mål scoret i det 88. minut. Tysklands landshold ejer ikke fordums styrke, men kan formentlig – som kortene er blevet fordelt – spadsere lige igennem til semifinalen. Rigstræner Rudi Völlers skarprettere skal nemlig i kvartfinalen møde vinderen af dagens kamp mellem Mexico og USA.
Norge og Sverige har det med at vise skandinavisk korpsånd og holde med Danmark, når de selv er slået ud af store turneringer. Af en eller anden grund har jeg svært ved gengælde denne storsindede gestus. Hvorom alting er, stod jeg op i går morges med det stille håb, at Senegal, det eneste tilbageværende afrikanske hold, havde held til at eliminere Sverige. Og det havde de; i turneringens første overtid scorede Senegals Henri Camara et ’golden goal’ til 2-1, og svenskerne faldt grædende til jorden. Jovist, de havde haft nogle gode muligheder i løbet af kampen, men her kunne man tale om en hold, som tabte til et mandskab, der var en klasse bedre. Senegal møder i kvartfinalen Japan eller Tyrkiet.
Weekendens klart største fodboldmæssige fiesta fandt sted i går i Seoul i Sydkorea, da Spanien sendte lille iltre Irland hjem efter straffespark. Havde det været omvendt, fortjente træner José Antonio Camacho en fyreseddel for en eklatant taktisk brøler sent i anden halvleg, der kunne være blevet dyr. Spanien førte 1-0 på et mål af Real Madrid-agriberen Fernando Morientes. I et tankeløst forsøg på køre føringen sikkert hjem lader træneren skifte både Morientes og Ràul ud til fordel for mere defensive spillere. Imidlertid scorer Irlands Robbie Keane på straffe i 90. minut, og da Albelda bliver i 89. minut, må Spanien spille med ti mand helt frem til straffesparkskonkurrencen. Farligt. Her var den 21-årige keeper Real Madrid-keeper Iker Casillas dagens mand.

FAKTA
Ottendedels- og kvartfinaler
*Ottendedelsfinalerne:

Tyskland-Paraguay
Mål: 1-0 Oliver Neuville (88. min.)
Tilskuere: 25.176

Danmark-England 0-3 (0-3).
Mål: 0-1 Rio Ferdinand (5. min). 0-2 Michael Owen (22. min).
0-3 Emile Heskey (44. min).
Tilskuere: 40.582.

Sverige-Senegal 1-2 (1-1).
Efter Golden Goal. Ordinær kamp 1-1.
Mål: 1-0 Henrik Larsson (11. min). 1-1 og 1-2 Henri Camara (37. og 104. min).
Tilskuere: 39.747.

Spanien-Irland 4-3
Efter forlængelse og straffespark.
Mål: 1-0 Fernando Morientes (8. min). 1-1 Robbie Keane (90. min, straffespark).
Straffespark: 1-2 Robbie Keane,
2-2 Fernando Hierro, Matt Holland misbrugte, 3-2 Ruben Baraja, David Connolly misbrugte,
Juanfran misbrugte, Kevin Kilbane misbrugte, Juan Carlos Valeron misbrugte, 3-3 Steve Finnan, 4-3 Gaizka Mendieta
Udvisning: David Albelda
Tils
kuere: 38.926.

*Sådan spilles kvartfinalerne:

21. juni: England - Brasilien/ Belgien og Tyskland - Mexico/USA.

22. juni: Spanien - Sydkorea og Senegal - Japan/Tyrkiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her