Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

17. juni 2002


Borgerlig storsejr ved fransk valg
*Frankrig skred i går mod højre, da den borgerlige præsident, Jacques Chiracs støttepartier sikrede sig et stort flertal i Nationalforsamlingen de næste fem år. Det viste de første målinger, der blev offentliggjort kort efter valgstedernes lukning kl. 20.
Højresammenslutningen UMP (Unionen for Præsidentielt Flertal) og det mindre UDF (Unionen for det Franske Demokrati) ser ud til at få mellem 385 og 400 af de i alt 577 pladser i parlamentet ifølge tre forskellige analyseinstitutters målinger. Målingerne, der baserer sig på vælgeres udsagn umiddelbart efter stemmeafgivelsen, anses normalt for at være troværdige. Analyseinstitutterne spåede desuden, at det yderste højre, Jean-Marie Le Pens parti, Front National, ikke får en eneste plads i parlamentet trods en landsdækkende tilslutning på over 10 procent.
Artikel på forsiden

DF: Sommerhusregel til nye lande
*Danmark skal som kommende formand for EU arbejde for, at de 10 ansøgerlande får mulighed for at fastsætte nationale regler svarende til den danske sommerhusregel for at hindre store udenlandske opkøb af fast ejendom i landene. Det mener Dansk Folkepartis næstformand og medlem af EU-konventet, Peter Skaarup. Peter Skaarup henviser til, at der i Danmark er bred politisk tilslutning til at opretholde den særregel, der hindrer borgere fra andre EU-lande i at erhverve danske sommerhuse, og at ansøgerlandene ikke har opnået en tilsvarende garanti.

Nye regler om foder på vej
*Landmænd verden over kan næste år se frem til nye internationale spilleregler for produktion og brug af foder. Reglerne skal gøre det muligt at undgå fødevareskandaler, hvor dyrefoder spiller en rolle, som f.eks. tysk økologisk dyrefoder med indhold af den forbudte plantegift nitrofen. Danmark er i denne uge vært for et møde i en international arbejdsgruppe om foder under Codex Alimentarius, der er et samarbejde om fødevaresikkerhed mellem FN-organisationerne FAO og WHO. I alt 150 delegerede fra hele verden samles i København for at drøfte retningslinjer for bla. dyrkning af foderanvendelse af græsningsarealer, og fremstilling af foderblandinger på landbrugsbedrifter

Køb rejsevaluta uden gebyr
*Der vanker en ekstra flaske vin eller to på den græske taverna, hvis man tænker sig om, før rejsevalutaen bestilles. Der er for eksempel ingen grund til at betale gebyr for at købe fremmed valuta. Gebyret på valutaveksling beløber sig i Jyske Bank til 50 kroner, hvis man ikke er kunde i banken. I de fleste banker ligger gebyret på 25 kroner, men for eksempel vekselbureauet Forex veksler uden gebyr. Det samme gør Amagerbanken fra den 17. juni til 31. august.

Megaunderskud i Ørestadsselskab
*Det er dyrt at stampe en by op af en brakmark, skriver Politiken. Ørestadsselskabet, der skal udvikle og sælge arealer fra en bydel på Amager, anlægge og udlicitere driften af den nye metro i København, kom ud af 2001 med et underskud på 244.525.000 kr. Året før var resultatet et underskud på 105 mio. kr. fremgår det af årsberetningen.

For let at blive syg
*Udviklingen i velfærdsydelserne – dvs. arbejdsløshedsdagpenge, kontanthjælp og sygedagpenge – er »stærkt bekymrende«. Væksten i antallet af sociale klienter er »alarmerende«, og sikringsordningerne er skruet sådan sammen, at de svækker folks mulighed for atter at kunne stå på egne ben, lyder konklusionerne i en ny rapport ifølge Jyllands-Posten. »Det er for nemt at blive erklæret syg i Danmark,« fastslår manden, som har udarbejdet rapporten, sociolog Torben Berg Sørensen fra det uafhængige institut Sociologisk Analyse, Århus.

EU-kolde danskere
*Danskerne nærer ikke mange varme følelser for EU,
før Danmark overtager EU-formandskabet om knap to uger. Kun et fåtal føler sig bare en lille smule knyttet til EU, mens alle nærer stærke følelser for Danmark og for deres hjemegn. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, et såkaldt Eurobarometer, som EU-Kommissionen har fået lavet. Mindre end 40 procent af de adspurgte danskere føler sig bare »noget knyttet« til EU, mens næsten alle,
97 procent, føler en tilknyt-
ning til Danmark. Det er status for den danske EU-forankring 30 år efter, at Danmark sagde ja tak til at træde ind i EF.

Kæmpe opbud ved helgenkåring
*Flere hundredtusinder mennesker overværede i går på Peterspladsen og i de nærmeste gader i Vatikanstaten, at pave Johannes Paul II helgenkårede fader Pio, en mystisk munk fra forrige århundrede, der siges at have båret Jesus’ blødende sår på sin krop. Han brugte brune fingerløse handsker, som kunne opsuge blodet fra såret i hænderne. Læger kunne ikke forklare, at sårene ikke blevet inficeret. Fader Pio har angiveligt udrettet de to krævede mirakler for at blive helgen: Helbredelse af en lungesyg kvinde og af en meningitissvækket dreng.

Norsk rapport fraråder køb af JSF
*Mens Danmark allerede er gået ind i udviklingsfasen af det amerikanske jagerflyprojekt, Joint Strike Fighter (JSF), vakler politikerne i Norge. Fredag kunne den norske avis Dagbladet afsløre en hemmeligstemplet rapport, hvor et ekspertudvalg nedsat af den norske regering fraråder, at Norge går med i udviklingsfasen af JSF-flyene, og lørdag fulgte forsvarsordføreren for det norske Fremskrittsparti, Per Ove Width, op med at sige, at Norge ikke vil få fly af samme kvalitet som USA.

EU-venlige styrket ved tjekkisk valg
*Tjekkiets socialdemokratiske regeringsparti blev klart styrket ved weekendens parlamentsvalg og ventes at forblive ved magten i et samarbejde med Centrumkoalitionen. Valget, der har betydning for tjekkernes optagelsesforhandlinger med EU, blev et klart nederlag for den liberale leder Vaclav Klaus. Socialdemokraternes leder, Vladimir Spidla, står nu til at blive ny premierminister og vil efter alt at dømme komme til at lede tjekkernes indtræden i EU.

24 dræbt ved brand i netcafe i Beijing
*24 mennesker blev tidligt i går dræbt og 13 andre såret ved en brand i en cyber cafe i den kinesiske hovedstad. Branden brød ud ved 2.40-tiden lokal tid i Lanjisu Cyber Cafe i Beijings Haidian kvarter, oplyste det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her