Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

10. juni 2002


Chiracs fløj fik godt valg i Frankrig
*Præsident Jacques Chiracs konservative parti står til at vinde en stor sejr ved parlamentsvalget efter, at første runde af valget i Frankrig i går ser ud til at give partiet en klar føring, viser exit polls.
Chiracs konservative står til at få 43,1 procent af stemmerne, mens venstrefløjen står til at få 36,1 procent af stemmerne.
Til gengæld ser Jean-Marie Le Pens indvandrerfjendske Nationale Front ud til at gå tilbage. Ved valget i 1997 fik partiet 14,9 procent, men ifølge de første exit polls vil Le Pens parti denne gang kun få 11,6 procent.

Arafat barberer sin regering ned
*Palæstinensernes præsident, Yasser Arafat, reducerede i går sin regering fra 31 ministre til 21 som led i bestræbelserne på at reformere den palæstinensiske selvstyreenhed, sagde en højtstående palæstinensisk embedsmand.
Arafat er under internationalt pres for at reformere selvstyret. USA og Israel kræver, at et reformeret palæstinensisk selvstyre hjælper til med at stoppe de mange selvmordsattentater, som den 20 måneder lange palæstinensiske opstand har været præget af.

Dansk beredskab mod dårlig omtale
*Efter mere end et halvt år med ekstrem dårlig omtale i udenlandske medier på grund af stramninger i udlændingepolitikken vil den danske regering under det kommende EU-formandskab minutiøst kortlægge Danmarks internationale omdømme, skriver Berlingske Tidende søndag.
Således har Udenrigsministeriet anmodet samtlige danske ambassader i Europa om dagligt at melde tilbage til ministeriet i København om enhver beskrivelse af Danmark. Indberetningerne skal ligge på skrivebordet i Underigsministeriet senest klokken halv otte hver morgen, hvorefter de vil blive ekspederet videre til en nydannet gruppe af embedsmænd og presserådgivere, der så skal tage stilling til, hvordan man skal reagere.
Leder på bagsiden

Terrormistænkte anholdt i Sverige
*To mænd, som politiet i Malmø har taget i forvaring med henvisning til terrorlovgivningen, kom formentlig til Sverige fra Tyskland via Danmark over Øresundsbroen i begyndelsen af ugen. Det siger Sveriges justitsminister, Thomas Bodström, til det svenske nyhedsbureau, TT.
Ministeren vil ikke sige noget om de to mænds identitet eller nationalitet med henvisning til, at undersøgelsen er hemmelig.
Sydsvenska Dagbladet erfarer, at mændene mistænkes for at have forbindelse til ikke navngivne terrororganisationer i Mellemøsten.
Advokaterne Kjell Jönsson og Per Stadig er blevet udset til at forsvare de to mænd. Stadig siger til TT, at hans klient muligvis er statsløs palæstinenser og mistænkt for at være »såkaldt terrorist«.

Russiske fans amok efter nederlag
*Rasende fodboldfans gik amok, da Rusland i går tabte 0-1 til Japan ved VM i fodbold i Sydkorea og Japan. En blev dræbt og 20 personer kom til skade i optøjerne, der fandt sted i det centrale Moskva.
Op mod 10.000 fans så kampen på en storskærm ved siden af Kreml. Da Japan kom foran 1-0 væltede de rasende fans en bil og smadrede ruderne i 20 andre. Derudover blev der sat ild til fire biler, smadret vinduer i butikker og restauranter, ligesom det kom til voldsomme sammenstød med politiet, da fans smadrede vinduerne ind til dumaen, det russiske parlament.
Flere russiske medier fortæller, at mindst en politibetjent er blevet stukket med en kniv og yderligere to er indlagt med andre skader.

Oprørere: 400 civile dræbt i DRCongo
*Rwandisk-støttede oprørere i Den Demokratiske Republik Congo anklager en rivaliserende gruppe, der er allieret med styret i landet, for tidligere på ugen at have dræbt næsten 400 civile i landets nordøstlige Ituri-region.
»Den Congolesiske Samling for Demokrati (RCD) tager afstand fra omfattende nedslagtning af civile nær Bunia begået af RCD-ML ledet af Mbusa Nyamwisi og allieret med regeringen i Kinshasa,« hedder det i en erklæring fra oprørerne.
»I løbet af nætterne 4.-5. juni og igen 6.-7. juni blev henved 400 mennesker dræbt ved Gomu (45 km fra Bunia), ved Risafi og ved landsbyerne Bedu, Madro, Lonyo, Katoto og Kilo,« hedder videre i erklæringen udsendt i Rwandas hovedstad, Kigali.
Oprørerne skriver videre i erklæringen, at de »kræver, at der nedsættes en undersøgelseskommission og opfordrer FN’s sikkerhedsråd til at lægge pres på regeringen i Kinshasa«.

Nervegas fundet på USA-base
*Der er fundet spor af nerve- og sennepsgas på en amerikansk base i Usbekistan. Basen bruges i forbindelse med den USA-ledede krig mod terror og jagten på al-Qaeda-medlemmer og resterne af Taliban-militsen i nabolandet Afghanistan, sagde en talsmand for det amerikanske militær søndag.
Sporene er blevet fundet i forbindelse med nogle rutinemæssige miljøundersøgelser. Soldaterne er blevet flyttet fra området, men der er ikke fundet tegn på, at nogen af soldaterne har været i forbindelse med stoffet.

Torben Lund vil forbyde kviksølv
*Tidligere sundhedsminister Torben Lund (S) vil arbejde for et forbud mod enhver anvendelse af kviksølv til humant brug i hele EU. Torben Lund er medlem af EU-parlamentets miljø- og sundhedsudvalg.
»Vi ved, at kviksølv er farligt, og da man har alternative muligheder, synes jeg man bør forbyde det på EU-plan,« siger Torben Lund, der vil rette en forespørgsel til EU-Kommissionen med en opfordring til at forbyde kviksølv til humant brug.

Haider: Jeg er højrepopulismens fader
*Østrigs kontroversielle højreradikale politiker Jörg Haider, der håber på at etablere en højrefløjsbevægelse i EU, betegnede i går sig selv som »den ny højrefløjspopulismes fader i Europa«.
»Højrefløjspopulismen er ikke en fare for Europa, men tværtimod en mulighed for demokratiet, fordi det giver folket deres stemme tilbage,« sagde Haider ved det ultrahøjreorienterede Frihedspartis (FPÖ) kongres.
»Højrefløjspopulismen har gjort venstrefløjen ubetydelig i Portugal, Frankrig, Danmark og Holland,« sagde han.

Information retter
*I fredagens avis fremgik det af bagsidelederen , at Microsoft tjener på lukrative »patentordninger«. Der skulle have stået »licensaftaler«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her