Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

8. juni 2002


Litauen vil lukke Ignalina i 2009
*Litauens regering har accepteret EU’s krav om, at den anden og sidste reaktor i det sovjetbyggede atomkraftværk Ignalina skal lukkes i 2009, blev det oplyst i går. Dermed fjernes den vigtigste hindring for et litauisk medlemskab af EU. Men som en modydelse kræver regeringen i Vilnius økonomisk støtte fra EU for at fjerne den energikilde, som giver det baltiske land omkring tre fjerdedele af dets elektricitet.
»Uden solidaritet bliver der ingen lukning i 2009,« hed det i en erklæring.

Global Deal-møde brudt sammen
*Forhandlingerne på Bali om en global aftale om bæredygtighed, som skal danne grundlag for verdenstopmødet i Johannesburg i august, er reelt brudt sammen. Det lægger yderligere pres på Danmark, der som formandsland skal forhandle på EU’s vegne i Sydafrika. Officielt fortsætter forhandlingerne, men i går var sidste forhandlingsdag, og da natten nåede til Bali havde parterne opgivet at nå frem til en aftale om frihandel for u-landene og mere u-landsbistand fra den rige verden. Men de forsøgte fortsat at få aftaler hjem om rent vand, sundhed samt om bæredygtig energi og produktion.Artikel side 5

Slagsmål om nyt terrorministerium
*USA’s præsident, George W. Bush, forbereder sig på et større slag med Kongressen, efter at han sent torsdag i en tv-tale til nationen slog til lyd for oprettelsen af et nyt ministerium for intern sikkerhed.
Foreløbig har de fleste kongresmedlemmer modtaget Bush’ forslag forbeholdent positivt, men Bush ved, at forslaget om et nyt ministerium får ord med på vejen fra 88 komiteer i Kongressen. Midlerne skal komme fra 100 forskellige dele af forbundsstaten. »Der er intet galt med en godt slagsmål om indflydelse,« sagde Bush i går, da han opfordrede »de effektive medlemmer i Kongressen« til at gå til arbejdet.

Svar til sommer om Færø-olie
*Færøerne kan inden for de kommende måneder – og senest den 1. august – vente at få svar på, om fundet af olie i den færøske undergrund sidste år er så stort, at det kan betale sig at udvinde det. Svaret kan samtidig ventes at få afgørende betydning for de videre forsøgsboringer efter olie i den færøske undergrund. Oliefundet, som det store amerikanske selskab – Amerada Hess – i samarbejde med det danske DONG og det færøske selskab Atlantic Petrolium i fjor kom frem til, ligger tæt på grænsen til de britiskejede Shetlandsøer. På den britiske side af grænsen udvindes der olie til milliarder, og Amerada Hess, der også har interesser i det britiske olieområde, har nu besluttet at foretage en såkaldt ledeboring i juli i det britiske område, tæt ved det færøske fund.

Indisk-pakistansk spænding mindsket
*Indien er fast besluttet på at undgå krig, og spændingerne i forholdet til Pakistan er mindsket en smule.
Det sagde den amerikanske viceudenrigsminister Richard Armitage i går efter drøftelser med den indiske premierminister, Atal Behari Vajpayee. Samtidig oplyste Nirupama Rao, talskvinde i det indiske udenrigsministerium, at Pakistan ifølge Armitage er parat til vedvarende at sætte ind mod militante muslimer, som trænger ind i det indiske Kashmir.
»Det punkt, at præsident Pervez Musharraf erkender behovet for, at et sådant indgreb er permanent, blev selvfølgelig meddelt os. Vi forventer, at Pakistan i løbet af få dage tager konkrete skridt til at hindre infiltrationen og opløse terror-infrastrukturen,« sagde Rao.

Regering vil hjælpe stålarbejdere
*Hvis Stålvalseværket lukker, er regeringen parat til at yde økonomisk hjælp for at få de 1.100 stålarbejdere i arbejde igen. Finansminister Thor Pedersen (V) sendte i går et brev til borgmestrene i Frederiksværk og Hundested, hvor han lover en hurtig indsats, der kan begrænse konsekvenserne af masseafskedigelserne.
»Regeringen er fuldt opmærksom på, at en lukning eller en større reduktion af aktiviteterne på Stålvalseværket vil føre til store erhvervs- og beskæftigelsesmæssige problemer for regionen og især Frederiksværk og Hundested kommuner. For at sikre, at en eventuel indsats bliver så effektiv som mulig, er regeringen indstillet på, at der indsættes de nødvendige ressourcer, skriver Thor Pedersen i brevet.

Aftaler med privathospitaler klar
*Listen vokser over de danske og udenlandske sygehuse, der fremover skal sikre danske patienter kortere behandlingstid. Amtsrådsforeningen har foreløbig indgået aftaler med tre danske og en tysk privatklinik, og i går fortsatte forhandlingerne med Privathospitalet Skørping. Det oplyser direktør i Amtsrådsforeningen Otto Larsen. Efter den 1. juli har visse typer patienter ret til at vælge et privathospital, hvor de kan blive behandlet på den danske stats regning. Det kræver, at amterne inden da har underskrevet faste aftaler med klinikkerne bl.a. om prisen.

Fransk valg i VM-skygge
*Mange franskmænd tænker på alt andet end den første runde af parlamentsvalget søndag.
Den debat, der trods alt har været, fokuserer primært på den yderste højrefløj, hvor Front Nationals Jean-Marie Le Pen og hans kandidater står til at få op til 15 procent af stemmerne. Det er måske ikke nok til en eneste parlamentsplads.
Parlamentsvalget kan ifølge nogle iagttagere blive en gentagelse af præsidentvalget, fordi mange kernevælgere fra de borgerlige og socialdemokratiske blokke måske bliver hjemme.Artikel side 5

På verdensturné med Farum
*Topledelsen i Farum Kommune har konstant været på farten ud af kommunen og ud af landet. Israel, Canada og Litauen er nogle af de lande, hvor daværende borgmester Peter Brixtofte sammen med kommunens den gang to øverste embedsmænd, Leif Frimand og Jørgen Larsen, har lagt i hundredtusindvis af skatteborgernes kroner.
Af de knap 900 bilag fra repræsentations- og rejseudgifter, som Farum Kommune offentliggjorde i går, udgør bilagene fra udlandsrejserne en stor del, men til gengæld fremgår formålet med de enkelte rejser generelt ikke.

Overrasket Salskov: Voldsom reaktion
*Sagen om fodboldspilleren Stig Tøfting var dråben, der fik bægeret til at flyde over for Allers-koncernens direktion, som i går valgte af fyre Se og Hørs chefredaktør, Peter Salskov. Fyringen kommer efter længere tids utilfredshed med Salskovs ledelsesstil og med Se og Hørs dalende oplag. Peter Salskov selv siger til TV-Avisen, at han er overrasket over Aller-ledelsens reaktion, som han kalder »voldsom«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her