Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

26. juni 2002


EU-udvidelse knald eller fald for Fogh
*Succes eller fiasko for EU’s udvidelse i efteråret. Det vil være den simple målestok, omverdenen vil bedømme det danske EU-formandskab ud fra.
Det forudser EU-Kommissionens formand, italieneren Romano Prodi, en uge før statsminister Anders Fogh Rasmussen sætter sig i den varme stol som EU’s formand. Kun udvidelsen vil tælle, når regnskabet for det danske EU-formandskab skal gøres op om et halvt år.
»Ja, hvis man spørger om, hvad der vil blive vurderet ud fra, så er det sådan, ja,« siger Romano Prodi.
Til gengæld ligger opgaven med at afslutte forhandlingerne om udvidelsen godt for den danske regering, der har befolkningen bag sig, mener kommissionens førstemand.
»Danske politikere, jeg har talt med, siger, at der er en følelse af, at udvidelsen er en moralsk forpligtelse (for EU, red.), der skal hele gamle sår. En følelse af, at folk har lidt, for at sige det på en romantisk måde.«
Otte tidligere jerntæppelande samt Cypern og Malta står også til at komme med i den hidtil største udvidelse af Den Europæiske Union.
Artikel på forsiden

Ingen løsning på aviskonflikten
*Alt tyder på, at københavnerne fredag må undvære størstedelen af morgen- og frokostaviserne. Konflikten er gået i hårdknude og ser ikke ud til at blive løst foreløbig. Der har endnu ikke været kontakt mellem parterne, siden budenes strejke brød ud fredag den 14. juni.
»Vi sætter os gerne til forhandlingsbordet, hvis arbejdsgiverne kommer med et udspil, der garanterer, at avisbudenes løn- og arbejdsvilkår ikke bliver forringet,« siger Henrik Forchhammer, der er faglig sekretær i Københavns Lager og Handel. Men dømt ud fra meldinger fra den anden part, Danske Dagblades Forenings Forhandlingsorganisation, DDFF, ser det ikke ud til at ske. Dermed kommer den lockout, som Det Berlingske Officin og Politikens Hus besluttede sig for onsdag i sidste uge, til at blive sat i værk fra torsdag.
Information, Kristligt Dagblad og Jyllands-Posten udkommer normalt.
Artikel side 4

Kommuneaftale vedtaget uden S
*Regeringens økonomiske aftaler med kommunerne og amterne for næste år blev tirsdag godkendt i Folketingets finansudvalg uden Socialdemokratiets støtte.
Mens regeringen fik sikret et flertal med Dansk Folkeparti ved at love pensionisterne flere penge i tillæg, kritiserede finansminister Thor Pedersen (V) Socialdemokratiets mangel på støtte som ’uforståeligt’:
»Jeg konstaterer blot, at Socialdemokratiet er på vild flugt fra den politik, som de stod bag for blot et halvt år siden,« siger Thor Pedersen og henviser til den tidligere SR-regerings beskrivelse af, hvordan dansk økonomi skal udvikle sig frem til 2010.

Lægefejl skal straffes
*De mange dødsfald som følge af lægelige fejl på danske hospitaler skal bringes ned, mener både Sundhedsstyrelsen, Amtsrådsforeningen og hele lægeverdenen. Men det skal ikke ske ved, at læger slipper for at stå til ansvar, hvis der er tale om alvorlig svigt, mener Amtsrådsforeningen.
»Vi er som udgangspunkt positive over for forslag om at finde et andet indrapporteringssystem end det nuværende,« siger formanden for Amtsrådsforeningens sygehusudvalg, Bent Hansen (S).
»Men det kræver dybe overvejelser at finde en måde at få fejlene indberettet i lang større tal end i dag. Som det er nu, dækker sygehuspersonalet langt hen ad vejen over hinanden – af angst for at kendskab til fejlene kan få konsekvenser for dem selv.«

Russiske soldater anklaget
*Anklagemyndigheden i den russiske republik Dagestan anklager nu formelt 18 personer for meddelagtighed i den bombeaktion, som dræbte 45 mennesker i byen Kaspijsk i begyndelsen af maj. Ifølge chefanklageren Vladimir Kolesnikov var det den dagestanske oprørsleder, Rabbani Tjalilov, der gav ordre til bombeangrebet i Kaspijsk, hvor mange russiske soldater opholder sig.
Rabbani Tjalilov leder en af de grupper, som kæmper mod russisk militær tilstedeværelse i naborepublikken Tjetjenien.
Seks af de 18 anklagede er anholdt. Af de 18 anklagede er seks russiske soldater, som har gjort tjeneste i Dagestan. De anklages for have hjulpet til med at placere den bombe, som blev anvendt ved aktionen.

Iran vil modtage nødhjælp fra USA
*Den iranske præsident Mohammad Khatami sagde tirsdag, at Iran er parat til at acceptere den amerikanske regerings tilbud om humanitær hjælp efter et kraftigt jordskælv, hvor 229 mennesker blev dræbt og tusinder gjort hjemløse.
På spørgsmålet fra Reuters, om Iran ville acceptere tilbuddet fra USA’s præsident, George W. Bush, om humanitær bistand, svarede Khatami: »Ja, vi vil også acceptere den.«
På et uddybende spørgsmål, om accepten også gælder direkte bistand fra USA’s regering, svarede Khatami bekræftende uden direkte at nævne USA:
»Ja, hjælp er hjælp.«

Polske landmænd demonstrerer
*Polsk politi forhindrede ved en række større aktioner tirsdag, at vrede landmænd under ledelse af den radikale oppositionspolitiker Andrzej Lepper blokerede store dele af landets vejnet i protest mod rekordhøj arbejdsløshed og stigende fattigdom i landområderne.
Grupper af aktivister fra Leppers Selv-Forsvars-Parti forsøgte at blokere veje forskellige steder i Polen, men de opgav deres forehavende, da de blev mødt af større politistyrker. Lepper, der er en militant tidligere landmand, har som erklæret mål at få styrtet Polens regering.

Tysk konflikt afsluttet
*En flere måneder lang konflikt i den tyske byggesektor i forbindelse med overrenskomstforhandlinger blev tirsdag bragt til afslutning.
Efter den første strejkebølge i byggesektoren i efterkrigstiden blev der ved forhandlinger i Wiesbaden opnået enighed om lønstigninger på 3,2 pct. frem til april 2003, hvor der vil ske en yderligere stigning på 2,4 pct.. Hermed får forbundskansler Gerhard Schröders regering mere ro på arbejdsmarkedet i den sidste fase af valgkampen. Der er dog stadig flere ulmende lønkonflikter i andre sektorer.

Information retter
*Til historien »Tanveer Sharif: Radikale rykker mod højre« på side 4 i tirsdagsavisen bragte vi ved en fejl et billede af den radikale muslim Tanwir Ahmed. Vi beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her